Portal lain kosmo.com melaporkan juga kisah iaitu 'Perak hasilkan bawang tempatan pertama negara' yang sesuai di rujuk. Dalam portal ini dilihat Arthur (kiri) sedang menunjukkan bawang keluaran pertama negara yang berjaya dituai di Kampung Ladang Bikam, Sungkai, Tanjung Malim, Perak. Dilaporkan dimana di Tanjung Malim, Perak ia berdiri dalam kelasnya yang tersendiri apabila berjaya menghasilkan bawang tempatan pertama negara ini sekaligus bakal mengurangkan kebergantungan terhadap import sayuran itu. Apa pun prospek cerah itu susulan kejayaan kerjasama Jabatan Pertanian Malaysia (DOA), Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) dan Perbadanan Pembangunan Negeri Perak (SADC) menuai hasil pertama tanaman bawang di Kampung Ladang Bikam, Sungkai hari ini. Apa pun Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Arthur Joseph Kurup dakwa dimana projek itu bermula pada 24 Januari 2024 lalu. Secara keseluruhan dimana kawasan tanaman bawang seluas 1 hektar kini ada mempunyai tiga fasa tanaman iaitu fasa 1 menggunakan 1.5 tan benih bawang pada 24 Januari, fasa 2, 8 Februari (0.25 tan) dan fasa 3 melibatkan 161 dulang anak benih bawang pada 16 Februari 2024 lalu. Varieti benih yang digunakan ialah varieti bawang merah BAW–1 dan BAW–2 yang dihasilkan oleh Mardi dimana kawasan pertanian itu dilaporkan ia juga berpotensi mengeluarkan hasil sebanyak enam tan per hektar (6mt/ha). Media diberitahu dimana sSusulan kejayaan ini, kerjaan bercadang tambah 4 hektar lagi penanaman bawang di sini (Sungkai) dan di kawasan Kinta di Perak. Kementerian juga mengenalpasti 6 lokasi penanaman bawang iaitu Perak yang sudah berjaya, Selangor, Perlis, Pulau Pinang, Pahang dan Kelantan sebagai langkah lanjutan. Jika s semua asas perancangan itu dilaksanakan iaitu sebagai prospek dan sasaran kementeriannya untuk mencapai tahap sara diri (SSL) bawang pada kadar 30 peratus menjelang 2030. Bagi dapat mencapai sasaran itu maka lebih 1,400 hektar kawasan tanah diperlukan bagi penanaman bawang dan proses hasilan memerlukan 65 hingga 70 hari untuk tempoh matang sebelum boleh dituai. Bekalan bawang di Malaysia diimport dari 29 negara dengan lima negara adalah pengeksport terbesar iaitu India, Pakistan, China, Belanda dan Thailand.
Akhbar harapandaily.com juga laporkan 'Negeri pertama cipta rekod tuai bawang Malaysia 2.3 tan' sesuai dirujuk. Dilaporkan dimana Negeri Perak mencipta rekod sebagai negeri pertama di Malaysia berjaya menuai hasil bawang tempatan jenis BW1 membabitkan berat sekitar 2.3 tan di Kampung Ladang Bikam di Bidor. Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM), Datuk Arthur Joseph Kurup berkata, projek kerjasama dengan Jabatan Pertanian Negeri itu sebelum ini dilaksanakan secara tiga fasa di kawasan seluas satu hektar. Apa pun menurutnya, projek tersebut sebenarnya awalnya akan menyasarkan pengeluaran hasil kira-kira empat tan metrik setiap hektar. Bagaimana pun bagi penuaian pertama, ia membabitkan fasa satu di kawasan seluas 0.6 hektar dengan hasil pengeluaran sekitar 2.3 tan. “Selepas ini akan ad lagi penuaian akan bersambung kepada fasa dua dan fasa tiga menggunakan varieti bawang merah BAW-1 dan BAW-3. Dalam masa sama dia menyatakan amat yakin projek rintis tersebut mampu menjadi pencetus kepada pengeluaran bawang dalam negara sekali gus memenuhi keperluan rakyat Malaysia. Ini sekali gus mengurangkan kebergantungan terhadap bawang import semasa merasmikan Majlis Tuaian Hasil Projek Rintis Tanaman Bawang Merah Secara Besar-Besaran di Tanjung Malim, Perak.
Portal berita makkalosai.com.my jug laporkan kisah 'Tuaian bawang Malaysia 2.3 tan' yang sesuai di rujuk. Akhbat ini laporkan dimana Perak menjadi negeri pertama di Malaysia berjaya menuai hasil bawang tempatan jenis atau varieti BW1 membabitkan berat sekitar 2.3 tan di Kampung Ladang Bikam, Tg Malim, Perak di sini. Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM), Datuk Arthur Joseph Kurup berkata, projek kerjasama dengan Jabatan Pertanian Negeri itu sebelum ini dilaksanakan secara tiga fasa di kawasan seluas satu hektar, menyasarkan pengeluaran hasil kira-kira empat tan metrik setiap hektar. Katanya bagi aktiviti penuaian pertama, ia membabitkan fasa satu di kawasan seluas 0.6 hektar dengan hasil pengeluaran sekitar 2.3 tan. Selepas ini, penuaian akan bersambung kepada fasa dua dan fasa tiga. Dia yakin projek rintis ini mampu menjadi pencetus kepada pengeluaran bawang dalam negara sekali gus memenuhi keperluan rakyat Malaysia. Ini sekali gus mengurangkan kebergantungan terhadap bawang import dakwanya semasa Majlis Tuaian Hasil Projek Rintis Tanaman Bawang Secara Besar-Besaran di Tg Malim. Perak. Pada penulis blog usaha keras berterusan perlu dilakukan melibatkan semua pihak agar industri bawang merah menjadi salah satu bidangsaha diberikan tumpuan bagi mengurangkan ebergantungan import bawang nerab di Malaysia. Kisah usaha untuk mennam bawang merah di Malaysia sudah lama tenggelam-timbu dan tidak menjadi industri yang membanggakan seperti tanaman lain. Saya sudah mencuba tanam bawang merah (guna varieti bawang import sebagai benih) di Mersing pada tahun 1997 dahulu tetapi kurang berjaya dengan penghasilan rendah. kini dengan adanya varieti bawang merah MARDI iaitu BAW-1, BAW-2 dan BAW-2 diharaokan lebih ramai petai (terutama dikawasan sawah skim tanam luar jelapang padi yang di tanam sekali setahun) boleh menanam bawang merah. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam...
LAPORAN MEDIA... MEMBERI HARAPAN...
DI KG BIKAM,,, TG MALIM DI MULAKAN...
LIBATKAN PETANI...ADA KEUNTUNGAN?...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya
MMalaysia.
(24 Ramadan 1445H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.