Support My Blog

Thursday, April 25, 2024

ANCAMAN MAKANAN YANG DI PROSES (Part 1)

MAKANAN YANG DI PROSES
  pada zaman ini sudah menjadi salah satu kaedah pengambilan mkanan diseluruh dunia dimana ia ada yang diibaratkan sebagai salah satu 'gaya hidup'. Pada penulis blog mendapati dimana isu bagijenis 'makanan yang diproses' sering di laporkan di media akademik atau media sosial dimana ia melibatkan aspek kesihatan sama ada makanan proses yang banyak berkait dengan kesan negatif berbanding dengan kesan positif. Apa pun bagi pengguna diman amemang tidak salah bahawa kebanyakan makanan yang terdapat di pasaran hari ini adalah makanan yang diproses. Pengetahuan pengguna mengenai ciri asas semasa membeli makanan yang di proses adalah penting sebelum membeli dan memakannya bersama isi keluarga apa lagi kalau makanan tersebut sudah menjadi makanan rutin harian. Sebaiknya pengguna perlu tahu akan 
panduan ringkas mengenai apa itu dan makanan berkhasiat berbanding makanan yang diproses yang tidak berkhasiat. Sebenarnya 'makanan yang diproses' adalah makanan yang telah dimasak sama ada ia kemudian di masukkan kedalam tin, dikemaskan, dipotong-potong atau ditingkatkan dengan menambahan bahan perasa sebelum di pasarkan secara komersial. Proses-proses ini sebenarnya ia telah mengubah kualiti pemakanan makanan dengan cara yang berbeza dimana iklan akan lebih mempengaruhi kepercayaan pengguna mengenai produk proses tersebut. Ada laporan dimana sesiapa yang membeli makanan sejuk beku yang dimasak sebelumnya dilakporkan isu ini menjadikan situasi menjadi lebih buruk khasiatnya daripada jika pengguna memasak bahan segar sendiri. Makanan beku didakwa memang ia selalunya akan mengandungi bahan kimia pengawet sama ada bahan termasuk gula, garam atau bahan lain bertujuan untuk menambahkan rasa dan ia juga menjadikannya mudah dimasak dan enakdimakan serta mudah menyediakannya dan cepat siap. Sebaliknya dalam kes lain pengguna tidak boleh menyimpan bahana makanan segar untuk jangkamasa lama seperti sayur bayam, ikan, dagung dan sebegainya dimana ia perlu atau sesuai di proses. Dari segi analisa kos dilihat yang makanan yang diproses selalunya lebih mahal harganya jika membeli. Ada juga dakwaan yang menyatakan dimana makanan diproses adalah lebih sihat adalah makanan yang tidak mengandungi apa-apa atau hanya mengandungi beberapa bahan-bahan tambahan. Dalam beberapa dakwaan pada label makannan dinyatakan dimana produk makanan dalam tin, buah-buahan dalam tin, sayur-sayuran kalengan, ikan dalam tin, susu dan produk kacang-kacangan adalah dilaporkan diantara jenis makanan yang diproses paling sihat. Memang jika ambilkira potensi pasaran dimana ada sebilangan besar masyarakat atau orang tidak mempunyai pilihan untuk membeli produk segar. Pilihan yang mereka ada cuma produk makanan proses seperti mereka yang tinggal di kawasan bandar yang sesak dan jauh dari sumber makanan segar. Maka kumpulan ini akan merasa tidak bersalah jika sentiasa mengambil jenis makanan dalam tin sesuai dengan anggaran dan gaya hidup yang mereka ada. Sebaiknya mengikut kementerian kesihatan dimana pengguna harus mencuba dan menggelakkan ambil jenis makanan dalam tin yang mengandungi garam dan gula atau bahan pengawet lain. Artikel subuh ini dlaam blog "Anim Agro Technology" saya kupas mengenai beberapa fakta mengenai ancaman makanan yang diproses untuk dijadikan bahan rujukkan semua.


Sebenarnya dalam dunia sekarang dilihat manusia yang bekerja menjadi kenyataan terutama orang dewasa sangat sibuk hari ini dan perlu makan juga dengan cepat dan berkhasiat dimana pilihan tersedia adah mengambil makanan proses. Di rumah pula dimana produk makanan segar yang di beli juga akan di portong-potong dan kemudian disimpan didalam peti ais dimana produk ini atau makanan ini juga di anggap sebagai 'makanan proses' juga apabila di keluarkan dan dimasak. Situasi ini jauh lebih baik daripada membeli produk makanan proses komersial yang dibeli. Apa pun jenis m
akanan yang diproses yang kurang sihat dilaporkan beberapa pengkaji makanan termasuk makanan seperti hot dog, daging siap rempah, sayuran dalam pek yang di bubuh perisa makanan, makanan kerepek, produk asas kentang, ikan sardin dalam tin, cheese beku, makanan beku, bijirin didalam tin, keropok ikan dan banyak lagi yang tidak disebutkan. Sebilangan besar barang di jual di pasaraya atau dikedai runcit adalah lebih banyak diproses daripada yang segar. Mungkin hanya terdapat begitu sedikit bahan asas 'sebenar' dalam produk makanan proses tersebut dan dicampur dengan bahan kimia sebagai pengawet atau menambah perisa dan ia sebenarnya adalah bahan yang sangat asing bagi tubuh manusia. Inilah sebab mengapa makanan yang sangat diproses ada yang dinilai mempunyai hanya sedikit zat pemakanan dimana ia adalah tidak baik untuk diamalkan sama secara berkala apa lagi kalau secara rutin. Kalangan pengguna perlu lebih teliti dan berhati-hati jika mengambil makanan yang di proses agar menjaga kesihatan dan dinasihatkan untuk menggunakannya secara sederhana. Memakan biskut bungkus sebulan sekali dan bukannya setiap hari atau mengambil makanan bijirin untuk jadi jenis sarapan bergula seminggu sekali dan bukannya setiap hari adalah salah satu cara seshai dicuba dalam mengubah pola makan dengan kurangkan makanan di proses. Apa pun selalunya individu yang mengubah pola makanan akan memberi tindak balas yang lebih positif terhadap makanan yang terbaik dan bergizi serta kurangkan bhan kimia yang terdapat dalam makanan yang diproses ini. Sering penulis blog dengar dakwaan dimana jenis makanan yang diproses dikaitkan dengan isu negatif termasuk isu kegemukkan (obesiti), kesan kepada penyakit diabetes tipe II, kesan kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi dan bahkan beberapa jenis serangan kanser atau barah. Makana nini juga dilaporkan sangat memudaratkan kesihatan dimana semua harus terhadkan pengambilannya di dalam diet.


Dipasaran memang amat mudah mencari makanan siap proses asas daging seperti Sosej, Burger, daging perap dan sebagainya. beberapa laporan ada menyatakan dimana m
akanan terproses seperti sosej, daging burger dan lain-lain mempunyai bahaya yang tersembunyi kerana didakwa ia mengandungi garam, lemak tepu dan pengawet yang tinggi. Perkara ini boleh meningkatkan paras kolesterol jahat dan meningkatkan risiko obesiti serta kesan kejadian penyakit kronik jika tidak di kawal pengambilannya. Pihak kesihatan selalu ingatkan agar memilih makanan segar dan kurangkan makanan terproses dengan pendekatan atau konsep iaitu pengambilan suku suku separuh. Dalam pada itu jangan lupa untuk mengambil 6-8 gelas air kosong sehari. Pada penulis blog percaya yang semua pengguna semasa ke pasaraya dan membelek rak-rak makanan memang mengasyikkan bila melihat ada ratusan jenis makanan yang kelihatan cukup sedap serta ia dibungkus dan dipek dalam cara yang amat menggoda dan mempengaruhi minda semua orang untuk membelinya. Dipercayai kalangan masyarakat masih ramai yang percaya dan menganggap makanan yang diproses seperti burger dan kentang goreng yang dihidang di restoran makanan segera yang enak rasanya. Tetapi tahukah semua jika setiap makanan yang terdapat dalam kabinet dapur anda merupakan makanan yang diproses dan mengancam aspek kesihatan?. Selalunya makanan yang diproses adalah apa saja makanan yang dikotakkan kemudian ia diletak dalam bungkusan plastik, tin atau bekas kaca dan mempunyai label senarai bahan-bahan yang dicampurkan. Kaedah menyimpan makanan ini yang digunakan termasuklah mengetin, menyejuk beku, penyejukan, dehidrasi dan proses aseptik. Makanan yang diproses diubah daripada bentuk semula jadi atas alasan keselamatan dan mudah untuk menggunakannya. Atas sebab itu ada kajian menyatakan yang hampir 90% wang yang diperuntukkan untuk perbelanjaan makanan oleh rakyat USA adalah untuk membeli makanan yang diproses. Persoalan asas adalah kenapa ia sudah menjadi trend di masa ini dan isu mengapakah perlu memproses makanan. Apa pun dijelaskan dimana sebab yang paling utama ialah untuk memudahkan pengguna agar ia lebih senang untuk makana ini disediakan. Sebagai contoh memakan sosej mencukupi dengan masukkan kedalam microwave atau menggoreng dengan sedikit minyai dalam kuali untuk beberapa minit sahaja sudah sedia untuk dimakan. Ia jauh lebih mudah dan cepat daripada menyediakan makanan dengan cara untuk  memulakannya daripada sifar. Lazimnya ramai orang bujang atau pelajar cuma menuangkan air panas dalam semangkuk mi segera dan boleh dimakan dalam hanya beberapa minit. Apa pun kehebatan ini iaitu memudahkan cara penyediaan bukanlah satu-satunya nikmat yang anda perolehi. Ini kerana ada terdapat banyak bahan lain yang dicampurkan oleh pihak pengeluar. Antaranya ialah Bahan Pewarna bagi memberikan warna kilauan neon pada soda oren, Bahan Penstabil untuk jadikan kuah yang dimakan kurang berair, Bahan Peluntur untuk tujuan menyahjangkitan bakteria dan juga Bahan Pengemulsi iaitu bertujuan air dan minyak tidak boleh bercampur. Selain itu ada juga Bahan Melembutkan yang selalu ia dikisar sehingga menjadi lembut seperti aiskrim, Bahan Pengawet bagi membolehkan anda menikmati cup cake dalam tempoh 6 bulan. Di masukkan juga Bahan Pemanis seperti bahan gula manis atau juga bahan saccharin dan aspartame lebih manis serta Bahan Perisa yang mana ia bertujuan untuk memberikan rasa seperti buah strawberi.
Masalahnya, kebanyakan makanan yang diproses. 


Apa pun ada dilaporkan ada makanan atau minuman proses yang didakwa ia juga mengandungi bahan yang enak diambil terutama jika sejukt. Dalam satu kajian dilakukan dimana dilaporkan ada banyak bahan tambahan didalam produk makanan yang di proses termasuk produk susu berperisa strawberi di pasaran yang dianalisa (jenama ada pelbagai). Dilaporkan dimana produk ini juga mengandungi bahan seperti am
il asetat, amil butirat, amil valerate, anetol, anisil format, benzil asetat, benzil isobutirat, asid butirik, cinnamil isobutirat, cinnamylvalerate, diasetil, dipropil keton, etil butirat, etil heptanoat, etil laktat, etil metilfenilglisidat, etil Nitrat, etil propionate, etil valerbate, heliotropin, a-ionone, isobutyl anthranilate, isobutyl butrate, minyak pati lemon, metil anthranilat, metil benzoate, metil silsilat, minyak pati pudina dan bahan pelarut. Bahan ini yang salah satu fungsinya ia akan menyedapkan makana atau minuman proses. Dalam beberapa laporan didakwa ada terdapat hampir 6,000 bahan kimia yang digunakan dalam pelbagau jenis produk makanan yang diproses diseluruh dunia dimana ia mungkin sudah mendapat kelulusan pihak berkuasa dan mengikuti piawaian. Dalam satu kajian yang dijalankan oleh Universiti UCLA ke atas kehidupan harian 32 buah keluarga di USA dimana kajian ini melipitu secara rutin mereka memakan malam selama 3 tahun lamanya. Hasil kajian melaporkan dan mendapati walaupun 70% keluarga masih melakukan aktiviti memasak dan makan di rumah namun kebanyakannya masih lagi menggunakan makanan yang diproses dalam kehudupan harian mereka. Ini menunjukkan hanya cuma sekitar 30% sahaja mereka tidak mengambil makanan proses. Kajian lain juga mengaitkan dimana ada beberapa jenis penyakit akibat dari mengambil jenis Makanan Diproses secara rutin. Pertama adalah Penyakit Kanser dimana ada sesetengah bahan kimia sintetik yang digunakan bersifat karsinogen. Kajian selama tujuh tahun oleh penyelidik Universiti Hawaii iaitu ke atas 200, 000 responden mendapati individu yang kerap makan daging yang diproses (hot dog dan bologna) adalah mereka lebih berisiko diserang kanser pankreas sehingga 67% akibatnya. Kesan kepada Isu Obesiti yang berpunca dari pengambilan makanan yang diproses biasanya tinggi gula, lemak dan garam diman ia kurang nutrien dan serat. Menurut pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dimana jenis makanan yang telah diproses adalah punca peningkatan masalah obesiti dan penyakit kronik di seluruh dunia. Ketiga adalah isu Penyakit Jantung dimana kebanyakan makanan yang diproses mengandungi asid lemak trans (TFA) iaitu ia adalah salah satu bentuk lemak paling bahaya. Ini kerana ia meningkatkan paras LDL (lemak buruk) dan menyingkirkan HDL (lemak baik) daripada tubuh. Bukan itu saja dimana hasil kajian terbaru yang diterbitkan dalam jurnal Persatuan Perubatan Amerika Syarikat mendapati gula yang terkandung dalam makanan dan minuman yang diproses turut meninggikan risiko terhadap serangan kepada penyakit jantung. Artikel ini ditulis dalam dua (2) segman iatu Part 1 dan Part 2 yang sesuai dibaca bersama. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!...
MAKANAN DI PROSES... PELBAGAI CARA...
ADA DI TAMBAH... PELBAGAI BAHAN PERISA...
MUDAH DI BELIS... DIMANA-MANA SAHAJA...
ELAK AMBIL BERLEBIHAN...SIHAT SENTIASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
MAlaysia.
(13 Syawal 1445H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...