Kisah menarik 'Roti canai sotong dapat sambutan' di Alor Setar, Kedah memang menarik dikongsikan kali ini. Pembukaan Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) di Kedah memberi nafas baru buat peniaga roti canai dengan dikenali Mohd Najmudin Md Noor (34 tahun) kerana membolehkan dia berniaga semula. Dia telah memperkenalkan menu baru iaitu roti canai sotong bagi memenuhi citarasa pelanggan yang ingin kelainan menikmati kuah yang dicampur lauk untuk hidangan pagi dan tengah hari (Sila lihat foto disebelah). Kini dia tidak menyangka mendapat sambutan dan permintaan di kalangan pelanggan yang datang dan sukakan menu baru tersebut. Sebelum ini dia hanya ada menjual roti canai untuk dibungkus sahaja namun sekarang pelanggan boleh 'dine-in' di kedainya di Medan Selera dengan syarat lengkap dua dos vaksinasi. Pelanggan juga bertambah apabila ramai yang sudah boleh merentas daerah. Dakwnya dalam seminggu sebelum menu baru ini dia cuma menjual roti canai menggunakan 10 kilogram tepung gandum untuk menghasilkan roti canai tapi sekarang terpaksa ditambah 15 kg semalam disebabkan ramai pelanggan yang sudah mula datang untuk makan selepas ia viral. Setiap set menu roti canai akan diletakkan sotong bergantung pada saiz iaitu dua atau seekor yang turut ditambah dengan sebiji telur separuh masak dengan harga RM6 sepinggan. Selain roti canai sotong kini dia turut menjual pelbagai jenis roti canai lain yang menepati citarasa pelanggannya. Dia kini bersyukur dan berterima kasih pada kerajaan kerana membenarkan ramai peniaga berniaga semula daimana dia berhasrat untuk membuka cawangan di Sungai Petani dan Langkawi selepas sudah 16 tahun berniaga roti canai.
Kisah dan kes 'Makan roti canai dalam banjir' di Rantau Panjang, Kelantan lebih mengasyikkan untuk ia dikongsikan. Dilaporkan ada sebuah kedai makan menjual roti canai di pekan Rantau Panjang tetap beroperasi seperti biasa walaupun premis mereka digenangi air sedalam 0.3 meter susulan dari berlakunya banjir yang melanda digerai tersebut. Hasil tinjauan wartawan ke kedai terbabit di Kampung Cabang Tiga, telah mendapati beberapa pelanggan juga duduk di bangku sambil merendam kaki di dalam air yang mengalir laju seolah-olah tiada apa berlaku, sekali gus memberi suatu suasana yang menarik (Sila lihat foto disebelah). Bagi pemilik kedai iaitu Mohd Fadhli Mat Zain mendakwa dimana dia dan isteri, Umi Kalsom Yakub baru sahaja sebulan membuka kedai terbabit selepas berhenti kerja sebagai penjual buah di Jeli. Mereka berdua mengambil keputusan untuk terus berniaga kerana banjir di kawasan itu tidak berbahaya dengan paras air yang cetek sahaja. Tambahan pula dilaporkan ada penduduk sekitar juga tidak mahu kedainya ditutup. Biasanya mereka datang ke kedai ini untuk makan dan minum kerana tidak banyak gerai dibuka di sini sepanjang banjir. Namun, saya tetap mengikuti prosedur operasi standard (SOP) selain menasihatkan pelanggan menjaga penjarakan fizikal. Ini adalah pengalaman pertama berniaga makanan di dalam air kerana kami juga baru sahaja mula membuka kedai roti canai ini. Tetapi saya akui, agak seronok ditambah pula pelanggan yang datang masih sama seperti hari biasa. Ada pelbagai ragam pelanggan boleh dilihat, tidak kurang juga yang mencuit hati kerana suasana makan sambil berendam kaki di dalam air. Bapa kepada empat cahaya mata nyatakan barangan asas untuk membuat roti canai sudah dibeli awal dan dijadikan stok kerana dapat mengagak banjir bakal melanda. Dia terus membuka kedai ini pada namun bergantung kepada keadaan banjir iaitu andai kata ia naik semakin tinggi dan mungkin ia membahayakan maka dia akan tutup demi keselamatan bersama. Pendapatan yang diperolehi sama sahaja seperti hari biasa susulan pelanggan yang datang juga tidak berkurangan, malah semakin bertambah. Musim hujan memang ramai orang jadi rasa lapar dan ramai penduduk sekitar yang datang membeli roti canainya.
Penulis blog agak terkejut juga banyak kisah mengenai roti canai dari Kedah. Kisah 'Kedai roti canai dibuka 4 pagi sejak 1980' oleh Mat Ali dan isterinya, Rohana menyediakan roti canai di kedainya yang diusahakan sejak 1980 sesuai dikongsikan. Dilaporkan dimana biarpun sudah berusia 74 tahun namun warga emas dari Kampung Kedai Tepoh, Kuala Nerus, Terengganu ini masih aktif menjalankan perniagaan roti canai di hadapan rumahnya yang diusahakan sejak 1980 (Sila lihat foto disebelah). Uniknya perniagaan roti canai dijalankan dimana ia akan beroperasi seawal 4 pagi pada setiap hari. Dia berniaga bermula 4 pagi dan pada 8 pagi roti canainya sebanyak 10 hingga 12 kilogram (kg) habis terjual. Jika mahu makan roti canai di kedainya perlu datang awal jika tidak roti canai habis dan dakwanya paling lewat seawal jam 7 pagi mesti ada di kedai jika lewat dapat minum air sahaja. Kadang-kadang dia masih menebar roti canai di kedai bukan untuk disediakan kepada pelanggan, tetapi menyiapkan tempahan awal pelanggan dari jauh termasuk dari Kelantan. Dia yang bekerja sebagai penebar roti canai sejak berusia belasan tahun di Kemaman dimana selepas 10 tahun berkerja dan menimba pengalaman maka dia membuat keputusan untuk membuka kedai roti canai di kampung kelahirannya. Walau pun pada mulanya ramai memandang sebelah mata kerana saya menjual roti canai sahaja dan pada masa itu harga roti canai kosong 25 sen sebiji. Bagaimanapun berkat usaha, kesabaran serta sokongan isteri saya masih kekal berniaga sampai sekarang dengan pendapatan jauh lebih lumayan. Kini melalui hasil menjual roti canai, saya dan isteri dapat besarkan 11 anak yang kini berusia 43 hingga 21 tahun. Artikel ini ditulis dalam empat (4) segmen iaitu Part 1, Part 2, Part 3 dan Part 4 untuk dibaca bersama. Semuga artikel bersiri ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!.
PELBAGAI GELARAN... IKUT NAMA...
ROTI CANAI KOSONG... ASASNYA....
KISAH MENARIK... DI ARTIKEL SAYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Cendana,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(15 JamadilAkhir 1443H).
Peminat makanan roti canai.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.