Support My Blog

Wednesday, February 22, 2017

CENDOL MAKANAN ISTIMEWA

CENDOL merupakan hidangan istimewa yang dikategorikan sebagai minuman dengan mempunyai isi cendol yang sangat unik. Ramai orang Malaysia yang suka makan atau minum cendol tradisional atau pun cendol yang telah diubahsuai mengikut kehebatan penjual cendol. Apa yang penulis blog buat penelitian, lazimnya ramuan asas cendol tradisional terdiri daripada santan, jeli hijau (pewarna pandan), pulut, ais dan gula melaka. Selain daripada yang tradisional daripada bahan asas ini, cendol boleh ditambah bahan lain seperti kacang merah, pulut, jeli hitam dan jagung bergantung kepada selera penjamunya. Pada masa ini banyak nama-nama yang pelik mengenai cendol di Malaysia seperti 'Mr Cendol', 'Cendol Bakar', 'Cendol Pulut Istimewa', 'Cendol 7 Keturunan','Cendol Pak Akob', 'Cendol Melaka', ' Cendol Penang', 'Cendol Wahab' dan banyak lagi. Pada asasnya jenama cendol ini direka oleh pengusaha bergantung kepada keistimewaan cendol tersebut dan lokaliti dimana ia dijual. Keseronokan makan cendol adalah apabila ia dihidangkan ketika sangat kita haus dan pada waktu tengahari atau punn lewat petang. Cendol tradisional atau yang asli lazimnya dihidangkan dalam mangkuk kecil (mangkuk plastik atau mangkuk zink) dengan diberikan sudu kecil untuk mengambil isi cendol jeli hijau (Sila lihat foto diatas sekali). Bagaimana kini pun bekas cawan plastik atau bungkusan plastik ada juga digunakan untuk cendol yang ingin dibungkus untuk dibawa pulang. Kalau dahulu cendol hanya dijual oleh gerai-gerai tepi jalan atau dalam premis yang ringkas sahaja tetapi kini telah banyak premis atau restoren yang menjual cendol bersama dengan hidangan resepi makanan lain, Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai makanan tradisional yang dipanggil 'cendol' yang dilaporkan oleh akhbar tempatan iaitu CENDOL WAHAB yang popular.

Dalam artikel yang saya posting sebelum ini memang ada tajuk cendol (Sila klik disini). Bahan utama cendol iaitu jeli hijau dibuat dari tepung beras yang dicampur dengan air jernih daripada kesan mendapan kapur sirih. Air perlu dimasak sehingga menggelagak dan dikacau hingga cair tapi pekat. Setelah itu campuran adunan tadi dimasukkan ke tin yang ditebuk seperti siraman hujan turun. Campuran yang pekat tadi ditekan untuk keluar melalui lubang tersebut dimana ia keluar seperti mee yang buat memanjang dan dibiarkan sejuk didalam bekas air yang disediakan di bawah bekas berlubang tersebut. Jeli ini boleh diwarnakan dengan hijau (warna pandan) tetapi ia boleh juga diwarnakan mengikut warna kesukaan masing-masing. Jenis Cendol tradisional lazimnya berwarna hijau walau pun kini ada juga yang cuba mewarnakan dengan warna merah dan kuning. Cara penyediaan tradisi jeli cendol ini biasanya diwarnakan dengan air daun pandan. Keenakkan cendol apabila ia dihidangkan bersama ais, air gula melaka dan santan kelapa. Air gula melaka atau gula kabong akan menambah lagi akan keenakkan cendol berbanding dengan jika menggunakan air gula Melaka sahaja. Bagaimana pun penulis dapati ada produk cendol yang ditambahkan pula dengan pulut, isi durian, agar-agar, jelly dan susu isian manis. Penulis blog juga dapati cendol enak juga dimakan dengan buah-buahan. Saya suka makan cendol yang ada kacang merah dengan gula melaka dan santan pekat serta dimasukkan beberapa biji ketulan ais didalamnya.

Senuah akhbar tempatan yang penulis petik dan tulis semula bertajuk 'Macam masak dodol' memulakan tulisannya dengan ayat 'BERJALAN di dalam atmosfera panas terik dengan bahang matahari yang menyengat kulit, secara automatik tekak akan terasa kering'. Saat itu mungkin ramai terlintas di kepala, tiada minuman penghilang dahaga yang dapat menandingi keenakan semangkuk cendol. Terfikir penulis alangkah segarnya jika sagatan ais yang diperisakan dengan santan berkrim dan manisan gula melaka larut membasahi tekak. Cendol ini biasa dihidangkan di dalam mangkuk iaitu antara campuran wajib pencuci mulut ini ialah doh seakan-akan mi yang berwarna hijau dipanggil cendol, santan kelapa dan gula melaka. Lazimnya untuk menambah kesegaran hidangan, ketulan besar ais yang telah dimesin halus dicampurkan sama. Cendol boleh dimakan begitu sahaja malahan cendol juga enak dinikmati bersama kacang merah, pulut, tapai, jagung, gula durian, buah enau, gula kundur dan pelbagai jenis jeli sebagai variasi. Menurut pengamatan penulis blog yang juga peminat cendol, antara lokasi terbaik untuk kita dapat menikmati cendol di Lembah Klang ialah SS15 di Subang Jaya, Seksyen 17 dan Jalan Gasing di Petaling Jaya, Seksyen 16 di Shah Alam, Jalan Kolam Ayer di Ampang dan Jalan Bangsar.

Dalam artikel tersebut diteruskan lagi dengan nyatakan Cendol Restoran Wahab yang popular di Setapak, Kuala Lumpur. Wartawan akhbar yang juga berkesempatan berkunjung ke Restoran Wahab yang dibuka dari pukul 10 pagi hingga 1 pagi telah mampu untuk mengorek resipi kelazatan cendol di situ. Cendol yang pekat ini telah pun menyebabkan pelanggan tidak putus mengunjungi gerai Ishak yang terletak di Behrang Stesen, Tanjung Malim, Perak untuk menikmati cendol (Sila lihat foto disebelah). Mohd. Reza yang sudah tujuh tahun mengambil alih perniagaan daripada bapanya, Abdul Wahab Mohd. Ismail berkata, kepekatan gula melaka dan kesegaran santan menjadi kunci utama kesedapan cendol. Asasnya rasa cendol ditentukan oleh air gula yang pekat dan lemak manis santan yang diperoleh daripada kelapa muda. Menngulas lanjut tentang sejarah perniagaan cendolnya, Reza menjelaskan dimana ia dimulakan oleh bapanya kira-kira 25 tahun lalu. Daripada beca kepada van, kini kami memiliki lot perniagaan sendiri di sini. Kini ia telah mampu memberi peluang kepada semua orang untuk menikmati cendol, bukan sahaja pada waktu siang, tetapi juga waktu malam. Biarpun menawarkan pelbagai jenis cendol antaranya cendol pulut, jagung manis, kacang merah, tapai, cincau, bandung, sagu, barli dan aiskrim, cendol asli Wahab masih menjadi kegemaran ramai. Gerai cendol yang  terletak di sempadan Selangor dan Perak yang popular ini ada diceritakan dalam rencana ini bagaimana proses cendol dihasilkan. Satu lagi gerai cendol adalah oleh usahawan En Ishak Ahmad yang berumur  45 tahun dan berniaga di gerai makanan di Behrang Stesen, Tanjung Malim, Perak semenjak 14 tahun dahulu dengan berniaga cendol.


Mengulas lanjut komen oleh pelanggan yang menikmati cendol Wahab mennyatakan cendol disini dipengaruhi resipi Pakistan. Asalnya ia memang bermula dari bawah pokok mangga tetapi kini dia mempunyai satu lot kedai yang tidak jauh dari tapak lama. Mereka jual cendol yang dibuat sendiri di rumah dimana dahulu sebelum ada kuali dan mesin ia buat cendol untuk dimakan sendiri. Kemudian kalau ada orang tempah seperti untuk majlis keramaian mereka jarang saya ambil sebab kerjanya berat. Ini dulu mereka agak takut tidak mampu penuhi permintaan pelanggan. Kini pengusaha cendol ini menggunakan sepenuhnya resipi milik arwah ibunya. Sebenarya proses menghasilkan cendol tidak sesukar mana. Apa yang penting adalah kadar sukatan perlu betul dan tepung dimasak sehingga matang. Jika tidak maka cendol tidak akan menjadi. Kalau menjadi pun selalunya ia tidak mampu bertahan lebih daripada dua hari. Kini teknik buat cendol telah menggunakan kaedah moden dalam menghasilkan isi cendol atau dipanggil 'mi cendol'. Asasnya membuat cendol sama seperti memasak dodol. Bahan-bahan adunan yang dicampur dan digaul sebati akan dimasak sehingga menjadi doh yang pekat dan berkilat. Kalau guna cara lama ianya perlu mengacau kawah cendol selama lebih kurang sejam dengan api sederhana. Kawah tidak boleh ditinggalkan dan adunan mesti sentiasa dikacau bagi mengelakkan kerak terhasil di bahagian bawah. Biasanya mi cendol akan tahan disimpan selama empat hari.


Dalam membuat hidangan cendol, biasanya bahan air gula yang pekat sering dijadikan kayu ukur kesedapan cendol. Menggunakan tepung beras sebagai asas doh kemudian, En Ishak turus memasukkan tepung jagung ke dalam periuk serba guna. Dakwanya dia berterimakasih kepada Jabatan Pertanian Hulu Selangor yang berikan bantuan periok ini kepadanya pada tahun 2009. Tujuan bahan tepung jagung digunakan ialah untuk mengilatkannya. Kemudian proses yang selanjutanya adalah dengan mencampurkan satu jag air perahan daun pandan yang telah dibiarkan semalaman. sebaiknya jangan gunakan air pandan yang baru diperah airnya untuk membuat cendol kerana nanti baunya hilang ditelan kapur. Fungsi separuh bekas kapur masak ke dalam adunan sebagai fungsi pengentalan. Setelah semua bahan siap dimasukkan biasanya En Ishak menambah sedikit air dan mengadun tepung sehingga sebati menggunakan sarung tangan getah bagi memastikan tiada tepung yang berketul. Apabila dia sudah berpuas hati dengan kesebatian dan warna adunan, barulah Ishak memasak adunan selama sejam di dalam periuk yang sama. Bilah-bilah kipas yang ada di tengah-tengah periuk mula mengacau adunan sehingga ia mengental sedikit demi sedikit. Memandangkan periuk ini boleh ditetapkan masanya, saya tidak perlu menunggunya seperti dulu. Biasanya selepas setengah jam baru ditinjau untuk memastikan sama ada perlu ditambah air atau tidak. Sebaiknya  jangan terus masukkan air yang banyak ke dalam adunan sebaliknya masukkan sedikit demi sedikit. Ini penting bagi mengelakkan cendol menjadi cair.


Bahan GULA ENAU atau Gula Kabong dikatakan penambah sedap air gula (Sila lihat foto gula kabong disebelah). Anda boleh baca tulisan saya mengenai gula kabong dalam blog anim agro tulisan saya sebelum ini (Sila Klik Disini), (Sila Klik disini) dan beberappa lagi. Apabila penulis bolg tanya tentang ketahanan cendol yang dihasilkan En Ishak menjawab dimana ia lazimnya boleh tahan selama empat hari sahaja. Ini kerana dia memang tidak gunakan bahan pengawet. Siap sahaja dimasak sebaiknya perlu terus dimakan. Kalau disimpan di ruang sejuk dingin maka cendol boleh tahan empat hari tetapi jangan pula dimasukkan ke ruang sejuk beku sebab nanti cendol akan rasa seperti span apabila dikunyah. Selepas sejam kemudian adunan yang sudah mengental segera dialihkan ke mesin acuan cendol. Proses dilakukan dari atas dimana mesin tersebut akan menekan adunan nanti dan mengeluarkan rantaian mi cendol yang terus memasuki bekas berisi air di bawahnya. Proses ini perlu dilakukan segera, jika tidak tepung akan mengeras," kata Ishak yang sebelum ini menggunakan periuk yang ditebuk dengan paku sebagai acuan. Apabila siap mi cendol diproses ia perlu dialih pula ke periuk berisi air gula yang tersedia di sebelahnya. Air gula yang menggunakan gula pasir dan gula melaka itu turut dicampur sedikit dengan gula enau untuk menambahkan kesedapannya. Air gula yang sedap adalah rahsia keenakan cendol.Ada yang lebih suka menyediakan air gula yang pekat dan tidak terlalu manis untuk pelanggan cendol popular ini. Semasa menulis rencana dalam anim agro ini saya terliur beberapa kali untuk membeli cendol kerana memang enak diminum ketika kehausan. Cendol amat laku dijual di bazaar ramadan setiap tahun. Almaklum semua haus berpuasa. Wasallam!!!...
NAMA CENDOL.... PANDAN BAHANYA...
MI CENDOL DIBUAT... MUDAH SAHAJA...
CAMPUR SANTAN... GULA KABONG ADA...
TERLIUR JUGA...  MENULIS RENCANA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Gerao Cendol Wahab, 
Behrang Station, Tanjung Malim,
Perak, Malaysia.
(18 Jamadilawal 1438H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...