Support My Blog

Friday, February 24, 2012

UMBUT BATANG PISANG

PISANG (Musa spp) merupakan sejenis tumbuhan buah tropika penting dalam ekonomi dunia dimana terdapat beberapa negara di Carribean dan Kepulauan Pasifik yang bergantung kepada tanaman pisang sebagai punca pendapatan utama. Tumbuhan ini mampu tumbuh dari kawasan tanah pamah rendah sehingga kawasan tanah tinggi dipergunungan yang mempunyai suhu antara 25 - 30 celsius. Terdapat beratus-ratus jenis kultivar pisang dari jenis yang boleh dimakan (edible) sehingga jenis tidak boleh dimakan (non-edible) dan banyak kultivar yang digunakan untu tanaman hiasan (Ornamental crops).  Banyak bahagian pokok pisang yang boleh digunakan daripada bahagian buah, jantung, daun, batang dan juga umbutnya. Buah pisang dimakan segar dan diproses untuk pelbagai produk hiliran sementara jantung pisang digunakan sebagai sayuran sementara daun pisang sebagai alas pelapik makanan. Artikel petang ini saya membincangkan mengenai umbut batang pisang untuk pengetahuan bersama.


Batang Pisang merupakan komponen utama dalam pokok pisang yang mempunyai beberapa lapisan kulit dan tumbuhmenegak tanpa cabang. Batang pisang mengandungi air yang banyak dan ada ruang udara didalamnya. Dibahagian tengah batang pisang adalah bahagian tisu lembut berwarna putih yang dipanggul sebagai 'Umbut Pisang' atau ada juga orang kampong panggil sebagai 'Empulur Pisang'. Pokok pisang yang telah menghasilkan buah akan dipotong atau ditebang bagi mengambil tandan pisang dan  memberikan anak pokok pisang yang baru tumbuh. Dalam amalan ladang komersil hanya 2-3 anak pokok sahaja yang akan dibiarkan membesar untuk mendapatkan buah pisang yang berkualiti. Batang pisang digunakan sebagai makanan ternakan haiwan dengan meracik-racuk dan boleh digunakan sebagai bahan asas untuk baja kompos. Hampir 90% batang pisang yang ditebang dinegara kita dibiarkan begitu sahaja untuk pereputan selepas menebang pokok pisang.


Umbut Pisang boleh diperolehi dengan memotong batang pisang (pilih jenis pisang yang sesuai seperti Pisang Nipah,  Pisang Berangan, Pisang Awak) dansebaginya untuk dijadilan umbut pisang.  bagi kegunaan sendiri batang pisang dtpotong sepanjang 1.0 - 1.5 meter dan dibuang bahagian kulit luar berwarna coklat kehitaman selapis demi selapis sehingga sampai kebahagian umbut pisang dibahagian tengah yang berwarna putih cerah. Pemerhatian saya semasa melawat di Surabaya,  Indonesia dahulu pernah melihat bagaimana umbut pisang dipotong sepanjang 1.5 - 2.0 meter dan dibawa kepasar dengan kerta untuk dijual kepada penggemar makan umbut pisang. Memang mudah untuk mendapatkan bekalan umbut pisang berbanding dengan mendapatkan bekalan umbut batang kelapa, umbut batang nipah, umbut batang Nibung atau umbut rebung buloh. Belum banyak maklumat mengenai kandungan permakanan atau nutrisi yang terkandung dalam umbut batang pisang tetapi saya percaya 70-80% adah air dan bakinya serat serta bahan mineral dan pelbagai vitamin lain. Makan umbut pisang juga selamat.


Orang tempatan sejak zaman dahulu menggunakan umbut pisang sebagai satu sumber makanan iaitu sebagai sayur-sayuran dalam Majlis Kenduri Kendara.  Antara yang paling popular adalah 'GULAI DAGING KAWAH UMBUT PISANG' yang disediakan untuk majlis keramaian. Gulai ini popular dibeberapa negeri di Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Sabah yang dimakan dengan nasi putih. Gulai kawah batang pisang menggunakan umbut pisang yang dipotong-potong dan dibersihkan sebelum dimasak bersama-sama dengan daging (lazimnya daging bahagian tetel bersama dengan tulang). Rempah seperti pelbagai rempahratus, kari, santan, kerisik dan serbuk perasa dicampurkan ketika memasak. Pastikan anda memasak dengan menggunakan kayu api untk mendapatkan aroma dan citarasa yang lebih enak.  Apabila kuali cukup panas dan masakan telah siap renehkan lebih lama untuk dapatkan citarasa sebati antara daging dengan umbut batang pisang. Wow! memeng sedap makan daging gulai kawah batang pisang ketika dihidangkan didalam majlis kenduri kahwin.


Umbut Batang Pisang juga sesuai untuk dijadikan ulam. Penulis blog www.myrasa.com ada mempaparkan bagaimana menyediakan ulam umbut batang pisang yang saya agak sedap rasanya (Lihat foto sebelah). Resepi ini disediakan menggunakan bahan seperti 300 gram umbut dari pokok pisang muda, 100 gram ikan bilis, 80 gram terung pipit, 50 gram daun bawang, 5 biji cili padi dan limau nipis serta garam secukup rasa. cara menyeiakannya juga sangat mudah iaitu bermula dengan  meramas umbut pisang sehingga hancur kemudian satukan kesemua bahan-bahan diatas dalam satu bekas dan gaul sehingga sebati. Masukan air perahan jus limau nipis dan sedikit garam perasa kedalam ramuan.  Setelah sebati masukan kedalam mangkuk hidangan dan boleh dimakan dengan nasi panas.


Terdapayt pelbagai resepi lain yang boleh digunakan berasaskan kepada umbut pisang. Kunjungan saya dinegara jiran mendapati pelbagai kaedah makan umbut pisang seperti masakan Ayam Pansuh Umbut Pisang, Popor Umbut Pisang, Dendeng Umbut Pisang dan banyak lagi yang saya tidak dapat sebutkan. Pertama sekali melihat masakan popor batang pisang di Malang, Surabaya 2 tahun dulu macam tidak mahu makan tetapi apabila menjamahnya...wah sedap sekali rasanya! (Lihat foto popor pisang disebelah). Ini kerana penyediaan makanan tersebut mungkin ada kena mengena dengan lidah penulis yang datuk dan moyangnya dulu pun berasal dari Tanah Jawa. Banyak kajian boleh dijalankan mengenai kegunaan dan khasiat umbut batang pisang.


BATANG PISANG...ADA UMBUTNYA...
BERWARNA PUTIH...TAWAR RASANYA.....
GULAI KAWAH...KENDURILAH JAWABNYA...
ENAK DIMAKAN...BERSELERA RASANYA....


Artikel berkaitan:
1. Banana (Click here)
2. Balut tandan pisang (Klik disini)
3. Daun Pisang (Klik disini)
4. Klon Buah Popular di Malaysia (Klik disini)
5. Banana in Malaysia (Click here)
6. Pisang Tanduk (Klik disini)
7. Penyakit Moko Pisang (Klik disini)
8. Dendeng jantung Pisang (Klik disini)
9. Jantung Pisang (Klik disini)
10. Kultivar Pisang di Malaysia (Klik disini)


By,
M Anem
Putrajaya,
Malaysia
(2 Rabiulakhir 1433H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...