Tidak lengkap membaca artikel ini kalau tidak dijelaskan akan bagaimanakan sebenarnya ekosistem Air Masin yang dikaitkan dengan kehidupan laut yang sangat pelbagai. Dari paus terbesar, ikan kembung yang diminati ramai sehingga kepada hidupan plankton terkecil yang memang lautan dipenuhi dengan banyak keajaiban. Terdapat juga terumbu karang, ikan lumba-lumba dan pelbagai jenis ikan menjadikan pada ekosistem air masin sebagai rumah mereka. Terdapat juga keadaan seperti situasi ekosistem hutan kelp, hutan bakau dan ada pantai berbatu. Terumbu karang dan ekosistem laut dalam juga menyokong kepada keberadaan pelbagai jenis hidupan. Memandangkan lebih daripada 70 peratus daripada planet ini diliputi oleh lautan dan juga 97 peratus daripada air planet ini adalah lautan maka ada dilaporkan adalah selamat untuk saintis mengatakan bahawa bentuk air yang paling lazim dan adalah terbanyak di muka bumi ialah air masin. Saintis yang pakar dalam dunia lautan dan air masin menyatakan dimana tahap kemasinan atau purata kemasinan air laut ialah 3.5% yang mana ia bermakna ada sebanyak 35 gram garam terlarut dalam satu liter air laut. Kemasinan badan air yang berbeza menghalang organisma daripada ia dapat berkembang maju dalam kedua-dua air masin dan air tawar. Dilaporkan dimana ada sesetengah tumbuhan dan haiwan hidup dalam satu jenis air tetapi tidak boleh hidup didalam jenis air yang lain. Aspek sains yang penting ketika membincangkan berkaitan air adalah aspek Ketumpatan Air. Satu lagi perbezaan yang ketara antara keduanya ialah ketumpatannya dimana saintis dapati air masin mempunyai ketumpatan yang lebih tinggi daripada air tawar kerana kandungan bahan Natrium klorida (NaCl) yang terkandung di dalamnya. Tambahan pula dalam air masin sejuk lebih tumpat daripada air masin suam tetapi ia menjadi kurang tumpat apabila air membeku menjadi ais. Data menunjukkan dimana takat didih air laut lebih tinggi daripada air tulen dan takat bekunya lebih rendah. Ketumpatan air masin ialah 1.025 manakala ketumpatan air tawar ialah 1.0. Objek terapung lebih mudah di dalam air masin berbanding di dalam air tawar. Manusia juga biasanya merasa mudah terapung di dalam air laut tetapi tidak di dalam air tawar. Dalam pada itu penting difahami dimana Muara Sungai penting keberadaannya. Muara sungai merupakan bahagian penting dalam ekosistem Bumi dimana ia adalah tempat air masin dan air tawar bercampur bersama yang membolehkan pelbagai jenis hidupan berkembang dikenali sebagai Air Payau. Memandangkan bahagian muara yang berbeza mempunyai paras air yang berbeza bagi kedua-dua jenis air maka seseorang boleh menemui satu terumbu yang dipenuhi tiram manakala satu lagi dipenuhi dengan ketam biru dan lazimnya kawasan ketiga dipenuhi dengan penyu laut.
Mempelajari ilmu perikanan dimana semua jenis ikan samada yang hidup dekat laut atau di sungai mempunyai ciri-ciri yang sama. Contohnya marfologi ikan ada insang, ada ekor dan sirip dimana kesemua jenis atau spesis ikan ada ciri-ciri ini sama ianya jenis ikan sungai atau ikan laut (Sila lihat foto disebelah). Walau pun kebanyakan jenis ikan mempunyai ciri yang sama persoalannya adalah kenapa ikan tidak boleh hidup dalam semua jenis air yang ada sama ada di sungai, tasik, kolam atau dekat air laut?. Jawapannya kerana ikan air masin mempunyai sifat sel badan yang berbeza berbanding ikan air tawar. Bagi memahami dengan lanjut perkara ini maka perlulah kena tahu satu sifat air iaitu dipanggil di panggil 'tonicity'. Tonicity sebenarnya ada 3 jenis iaitu Hipertonik (hypertonic), Hipotonik (hypotonic) dan Isotonik (isotonic). Untuk artikel ini, kami akan ulaskan hipertonik dan hipotonik saja. Situasi Hipotonik bermaksud kadar kepekatan solute (bahan larut, macam garam atau gula) adalah lebih rendah di dalam sel berbanding di luar sel. Sebaliknya situasi hipertonik pula bermaksud kepekatan bahan larut adalah lebih tinggi di luar sel daripada di dalam sel. Dalam konteks ini, air laut mempunyai sifat hipertonik berbanding ikan yang hidup di dalamnya. Ini bermaksud kandungan garam di dalam air laut lebih tinggi daripada kandungan garam dalam sel pada badan ikan. Lazimnya apabila berlaku ketidak seimbangan antara kepekatan air apa yang berlaku adalah air akan bergerak keluar daripada badan ikan. Kenapa air bergerak keluar adalah dimana tuhan telah jadikan sifat air daripada dulu sampailah sekarang macam itu. Air akan bergerak ke kawasan yang kontang atau kurang air sama juga dengan sifat haba. Memang sifat haba daripada dulu lagi akan bergerak daripada kawasan panas ke kawasan yang lebih sejuk dan bukan sebaliknya. Bagi belajar bagaimana mengimbangi proses kehilangan air daripada badan dimana ikan air masin akan minum lebih banyak air. Sebaliknya bagi sifat air tawar pula adalah hipotonik dimana kandungan garam di dalam tubuh ikan adalah lebih tinggi daripada air di sekelilingnya. Dalam pada itu di sebabkan kepekatan air lagi rendah dalam badan ikan, maka air akan berterusan mengalir ke dalam badan mereka. Untuk bertahan menghadapi bekalan air yang mana ia akan berterusan maka ikan air tawar perlu membuang air kencing dengan lebih kerap. Apa yang akan berlaku jika kita letakkan ikan air tawar ke dalam air masin dan sebaliknya?. Dilaporkan sekiranya dimasukkan ikan air tawar ke dalam air masin maka air akan mengalir ke luar dari badan mereka sehingga menyebabkan mereka mati akibat dehidrasi. Dalam hal lain sekiranya kita meletakkan ikan air masin ke dalam air tawar maka apa yang berlaku adalah air di sekelilingnya akan mengalir masuk ke dalam badan ikan sehingga sel-selnya membengkak dan akhirnya menyebabkan ikan akan mati. Bagaimana pun saintis dapati terdapat jenis ikan tertentu yang dapat bertahan di kedua-dua jenis air samada ikan air masin dan air tawar. Spesis ikan ini di panggil juga Ikan Euryhaline (Euryhaline Fish). Contoh spesis Euryhaline Fish ialah Salmon, jerung buaya (bull shark), trout, shad dan Striped bass. Artikel inii ditulis dalam dua (2) segmen iaitu Part 1 dan Part 2 yang sesuai dibaca semuanya. Semuga tulisan ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
IKAN DI LAUT... TIDAK MASIN ISINYA....
HENDAK BELI... MEMILIH YANG MANA...
BACA ARTIKEL....FAHAM SEMUANYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(24 Zulkaedah 1444H).
Posted from:
Room 510, Bertam Resort,
Pulau Pinang
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.