Support My Blog

Tuesday, October 1, 2019

LANCAR BAKA KAMBING 'BK' - SATU KEJAYAAN

KAMBING BAKA KACUKAN 'BK' telah dilancarkan oleh YB Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani di MARDI Kluang, Johor. Penulis blog yang turut hadir didalam majlis tersebut juga dapat melihat akan kambing BK yang dinatakan baka kambing baru untuk oenternak di Malaysia. Bersama Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani menyaksikan dimana Datuk Salahuddin Ayub  mendukung kambing baka baharu yang diberikan nama “BK” pada majlis khas perasmian Pusat Kecemerlangan Penyelidikan dan Inovasi (COE) Ternakan serta melancarkan baka baharu kambing Mardi, di Stesen Mardi Kluang. Dalam media tempatan ditulis tajuk pening iaitu MARDI lancar baka kambing baharu dikenali 'BK' dengan jayanya. Lebih daripada 500 orang pegawai, penternak, pelajar Institut, Usahawan Muda dan Persatuan hadir didalam majlis ini dan berpeluang melihat akan kambing bak abaru ini. Baka kambing baharu ini yang mana ia kemudian dikenali sebagai ‘BK’ dilancarkan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) dimana ia sekali gus bakal memenuhi kehendak pasaran selain memastikan bekalan makanan negara ini terus terjamin. Lawatan kekandang lembu dan kambing serta unggas ini untuk VIP kemudian diikui dengan pameran dibuka kepada orang ramai. Apa yan penulis blog tertarik pada pameran unggas adalah Puyuh Daging yang besar, Ayam Turkey, Ayam Peacock, Ayam Pedaging Baka Baru dan beberapa lagi. Di Kawasan Lembu dipamerkan beberapa baka BrakMas iaitu baka lembu kacukan antara Lembua Brahman dengan Lembua Kedah Kelantan (KK) iaitu lembu tempatan. Beberapa baka lembu lain dipamerkan di MARDI ini dimana kajian mengenainya terus dijalankan. Artikel malam ini dalam blog ''Anim Agro Technology'' saya berkongsi info mengenai pelancaran baka Kambing BK iaitu Kacukan diantara Kambing Boer dengan Kambing Katjang di MARDI Kluang untuk rujukkan anda.


Dalam pada itu dimaklumnyan olen YB Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Salahuddin Ayub iaitu Baka Kambing BK merupakan kacukan antara baka kambing Boer betina dan baka kambing Katjang jantan. Dakwanya di mana hasilnya menjadi baka BK yang bersaiz sederhana besar dan sesuai untuk pasaran domestik pada umur dua tahun dengan berat antara 45 dan 55 kilogram. Beliau ucapkan syabas dan tahniah kepada MARDI atas inovasi ini. Hari ini kita dapat menyaksikan baka baharu ini yang dengan rasminya saya namakan ‘BK’ bersempena nama gabungan Boer dan Katjang,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran baka baharu BK dan perasmian Pusat Kecemerlangan Penyelidikan dan Inovasi (COE) Ternakan Mardi, di sini hari ini. Turut hadir dalam Majlis tersebut adalah Ketua Pengarah MARDI, Datuk Dr Mohamad Roff Mohd Noor, YB Exco Pertaian Negeri Johor YB Hj Koshrin, Ketua Pengarah Jabatan Verterinar Malaysia Dato' Quaza, Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pertanian Malaysia, Dato' Mohd Anim dan beberapa lagi kenamaan lain. Dinyatakan kepada sidang akhbar dimana di antara kelebihan BK adalah kadar pertumbuhan dan kebuntingan yang tinggi sehingga 93 peratus, daging yang akan dihasilkan kurang berbau hamis, serta umur sesuai dibiakkan lebih awal. Baka Kambing BK juga lebih berdaya tahan terhadap penyakit dan jangkitan parasit, manakala binaan badan juga lebih berotot serta kurang lemak.


Dakwa YB Menteri dimana dia tidak ragu lagi dengan kemampuan yang dimiliki MARDI terutamanya dalam kejuruteraan genetik. Saya rasa ramai saintis kita setanding saintis dunia. Dalam pada itu berlau nyatakan ada isu mengenai bagaimana hasil penyelidikan ini dapat dikomersilkan pada akan datang. Bila semua hasil penyelidikan ini dapat dikomersilkan dakwanya barulah kita dapat tambah pendapatan isi rumah terutamanya golongan B40. Beliau nyatakan dimana MARDI perlu menambah ketika ini jumlah baka kambikng bakaBK ini daripada sebanyak 80 ekor kambing BK di COE Ternakan MARDI seberapa segera untuk penternak dapat membiakannya. Sementara itu Ketua Pengarah MARDI nyatakan COE Ternakan MARDI disini merupakan transformasi naik taraf Mardi Kluang dan juga merupakan COE ketiga dilancarkan selepas COE Buah-Buah Tropika di MARDI Sintok, Kedah, serta COE Padi di Mardi Seberang Prai, Pulau Pinang. Menurutnya proses iaitu transformasi ini penting untuk memastikan penyelidikan dan pemindahan teknologi yang dijalankan lebih strategik, lebih holistik dan menepati kehendak industri masa kini, yang berbeza dari kehendak industri hampir 50 tahun lepas,” katanya.  Penulis blog amat tertarik dengan baka lembu BrakMas yang seberat 680 kg dalam masa 24 bulan (Sila lihat foto disebelah). Baka ini merupakan baka lembu yang sesuai unuk iklim Malaysia yang panas dan lembap.


Dalam laporan akhbar lain bertajuk ''Mardi lancar baka kambing baharu dikenali BK'' paparkan berita daripada Daerah Kluang dimana baka kambing baharu, dikenali sebagai ‘BK’ dilancarkan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) hari ini, sekali gus bakal memenuhi kehendak pasaran selain memastikan bekalan makanan negara ini terus terjamin. Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Salahuddin Ayub berkata, BK merupakan kacukan antara baka kambing Boer betina dan baka kambing Katjang jantan, di mana hasilnya menjadi baka BK yang bersaiz sederhana besar dan sesuai untuk pasaran domestik pada umur dua tahun dengan berat antara 45 dan 55 kilogram. “Syabas dan tahniah kepada Mardi atas inovasi ini. Hari ini kita dapat menyaksikan baka baharu ini yang dengan rasminya saya namakan ‘BK’ bersempena nama gabungan Boer dan Katjang,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran baka baharu BK dan perasmian Pusat Kecemerlangan Penyelidikan dan Inovasi (COE) Ternakan Mardi, di sini hari ini. Salahuddin berkata antara kelebihan BK adalah kadar pertumbuhan dan kebuntingan yang tinggi sehingga 93 peratus, daging yang akan dihasilkan kurang berbau hamis, serta umur sesuai dibiakkan lebih awal. Baka Kambing BK juga lebih berdaya tahan terhadap penyakit dan jangkitan parasit, manakala binaan badan juga lebih berotot serta kurang lemak. “Saya tidak ragu lagi dengan kemampuan yang dimiliki Mardi terutamanya dalam kejuruteraan genetik. Saya rasa ramai saintis kita setanding saintis dunia. “Tetapi isunya adalah hasil penyelidikan ini dapat dikomersilkan pada akan datang. Bila dikomersilkan, barulah kita dapat tambah pendapatan isi rumah terutamanya golongan B40,” katanya dengan menambah ketika ini terdapat 80 ekor kambing BK di COE Ternakan Mardi. Sementara itu, Mohamad Roff berkata COE Ternakan Mardi merupakan transformasi naik taraf Mardi Kluang dan merupakan COE ketiga dilancarkan selepas COE Buah-Buah Tropika di Mardi Sintok, Kedah, serta COE Padi di Mardi Seberang Prai, Pulau Pinang. “Transformasi ini penting untuk memastikan penyelidikan dan pemindahan teknologi yang dijalankan lebih strategik, lebih holistik dan menepati kehendak industri masa kini, yang berbeza dari kehendak industri hampir 50 tahun lepas,”. BERNAMA. Semuga laporan ini memberi info berguna kepada semua pembava bog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
BAKA KAMBING ... DIBERI 'BK' NAMANYA...
MARDI KLUANG... IA DI BIAK BAKANYA...
CEPAT MEMBESAR...BAIK DAGINGNYA...
PERLU DIKEMBANG...DENGAN SEGARA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 8814, hotel PineTree,
Batu Pahat, Johor,
Malaysia.
(1 Safar 1441H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...