Support My Blog

Friday, October 11, 2019

BAJA FOLIAR - CARA BERTINDAK

BAJA FOLIAR (Foliar Fertilizer) merupakan satu kaedah pembajaan melalui daun iaitu baja cecair yang boleh diserap dengan cekap. Ramai kurang tahu dimana didalam air hujan terdapat bahan nutrien yang diperlukan oleh tanaman. Dalam pad itu di atas permukaan lautan dan pantai selalunya akan terhasil begitu banyak buih-buih air yang berterbangan iaitu diudara atau ia juga di tepi pantai. Jika berlaku proses iaitu hentaman-hentaman ombak pada batu-batu di pesisir pantai menghasilkan begitu banyak buih-buih air yang berterbangan di udara dimana partikal-partikal ini dinamakan “aerosols” dan kemudian partikel ini bergabung dengan debu-debu yang berterbangan dari daratan dan menjadi partikel nutrien. Partikel ini kemudiannya naik dan berkumpul di atmosfera dan menjadi awan yang terkumpul kemudian menjadi hujan menimpa bumi dan akhirnya kemudian mencurah ke helaian daun tanaman. Boleh dikatakan setiap luas permukaan daun terkena air hujan yang mencurah ini dimana kemudian pula mengalir kesetiap ranting-ranting dan cabang dimana ia juga kemudiannya turun ke batang. Jika pokoknya sawit biasanya disimpannya nutrien bersama air hujan pada sisa-sisa iaitu dipelepah yang masih terlekat pada batang dimana menjadi simpanan makanan yang diperlukan. Struktur daun yang berwarna hijau memang cukup bersedia menerima dan memerangkap air. Selain itu ada struktur bulu-bulu berupa seperti bulu roma kita pada daunnya, menegak dan condong ke sisi yang bersedia menerima hujan dan memerangkap sedikit air pada roma-romanya. Semburan baja foliar pada sayuran berdaun dan sauran buah sesuai dilakukan iaitu mengikut aturan yang dinyatakan pada label pembungkusan. Artikel dalam blog ''Anim Agro Technology'' akan berkongsi info mengenai teknologi dan penggunaan baja foliar untuk bahan rujukkan anda semua. 


Pada masa ini dilaporkan banyak berlaku pencemaran udara akibat jerebu, asap keenderaan, partikel terampai dimana ini menyebabkan air hujan kini semakin berasid dan kurang sesuai untuk dijadikan pengairan untuk tanaman kerana toksik. Bagaimana pun ada kajian dibeberapa universiti tempatan dimana mereka menemui iaiu fenomena air hujan telah memberi kesan dimana ia menjadi satu bukti jelas bahawa pembajaan melalui daun adalah kaedah sebenar yang diperlukan tanaman. Penyeapan bahan nutrien melalui daun memang berlaku dan penggunaan baja foliar adalah effisien akan tetai yang perlu dibimcangkan adalah cara atau teknologi untuk melasaksanakannya. Teknologi ini berkait dengan ada juga kaedah menggunakan peralatan, kaedah semburan atau formulasi baja yang dibuat sesuai untuk diaplikasikan kepada anaman. Pembajaan melalui Daun (foliar) dilakukan dengan cara semburan pada daun adalah teknik baru berbanding dengan teknik pembajaan baja butiran atau debu atau cecair diberikan melalui tanah secara kovensional atau moden. Cara membaja ini merupakan amalan membaja paling lama dan praktikan sebelum inovasi penggunaan baja foliar ini ditemui. Kini teknologi baja foliar sudah menjadi satu kaedah yang luarbiasa dimana walau pun masih ada banyak salah faham dikalangan petani diperingkat awal pengenalannya. Bagaimana pun kini lebih ramai petani yang mempercayai akan aplikasi penggunaan baja foliar ini untuk tujuan khusus seperti penggunaan Baja Filiar High Ca + B dan juga baja foliar jenis High K dikebun mereka. Bagaimana baja foliar bertindak terhadap tanaman memang telah banyak kajian dilakukan saintis. Temuan kajian juga mendapati memang bahagian hijau daun yang ada rongga atau liang stomta mampu untuk menyerap nutrien. Ini kerana sebenarnya baja boleh diserap tumbuhan melalui daun dan juga melalui sistem akar.  


Kajian dengan menyembur pokok dengan radioaktif potassium (K) dan phosphorus (P) dan dengan menggunakan sejenis alat Geiger dimana saintis dapat mengira dan mengukur kadar serapan, nutrient pada pokok. Mereka menemui nutrient bergerak dengan kadar 0.3 m/h (dalam masa satu jam) ke semua bahagian pokok. Dalam isu sama ada baja cecair foliar sebenar-benarnya terus diserap oleh pokok melalui daun atau dari tanah melalui semburan yang jatuh ke tanah atau melalui baja semburan yang terlekat pada daun yang kemudiannya masuk ke tanah kerana hujan. Lazimnya baja Urea telah digunakan dengan semburan foliar pada daun sebagai percubaan ke atas tanaman pisang, kopi dan juga epal. Keputusan kajian mndapati dimana lebih 65% Urea diserap dalam masa 25 minit dengan majoritinya diserap pada daun yang lebih muda dan juga bahagian bawah daun. Jumlah masa serapan pada pisang ialah 30 jam dan pada kopi dan tanaman koko ialah dalam masa 24 jam dimana dilihat  bahagian bawah daun muda pokok apel menyerap nutrient lebih baik dari daun tua pokok apel. Ujian ini dengan jelasnya menunjukkan bahawa nutrient diserap secara terus oleh daun. Cuma kaedah foliar pada dasarnya adalah yang lebih popular digunakan sebagai baja tambahan 'top dressing' dan sebagai salah satu kaedah alternatif


Apa yang penulis blog fahan cara aplikasi foliar terbaik untuk pastikan dimana daun-daun menyerap nutrient apabila daun mengandungi organ lubang transcuticular (lubang yang terletak diantara struktur sel) dan juga liang stomata, nutrient yang di sembur masuk melalui liang-liang tersebut. Lubang transcuticular ada di bahagian atas dan bawah daun dimana ia terbuka sentiasa dan ini jadikan nutrient akan masuk melalui liang ini. Liang Stomata lebih banyak wujud pada bahagian bawah daun yang lazimnya akan terbuka pada awal pagi atau lewat petang. Kajian mendapati jika dibuat semburan baja foliar  pada waktu ini adalah sangat berkesan ia lebih efektif melalui daun berbanding akar. Rumput pastura dan juga pokok tebu emang penulis blog tahu mempunyai stomata atas dan bawah daun menjadikannya tidak perlu untuk sembur satu bahagian bawah sahaja. Kajian lanjut saintis menunjukkan  dimana bahagian tunas, ranting, batang, bunga dan buah menujukkan penyerapan nutrient berlaku. Cara-cara penyemburan boron pada jenis pokok daun luruh seperti Cheri dapat menghasilan pembentukan bunga yang bagus dan banyak (dimana kaedah ini penting dalam industri penanaman cheri). 


Dalam aplikasi menggunakan baja foliar perlu tahun akan penggunaan agent perekat yang mana ia boleh meningkatkan lagi kecekapan pembajaan foliar. Cara ini adalah satu idea yang bagus untuk meningkatkan lagi kecekapan pengambilan nutrient, dan ia memberi kentungan kepada kaedah foliar ini. Perlu difahamkan semula dimana pembajaan dengan baja foliar hanya sekadar baja tambahan atau sampingan dimana boleh mengantikan cara pembajaan secara tradisi melalui akar. Pembajaan melalui foliar adalah sangat sempurna bagi merawat kesan kekurangan mikro element dari masalah tanah, contohnya pada kawasan tanah gambut, pemberian mikro nutrient terus pada daun adalah salah satu “short-cut” yang paling baik. Begitu juga pembajaan unsur utama seperti calcium disembur terus kepada buah, bila ia perlukan, walaupun dalam keadaan kadar serapan yang perlahan. Pembajaan boron secara foliar pada tomato sebelum berbunga, menghasilkan pertambahan hasil buah yang banyak, dan ini terhasil dari kualiti bunga yang terbentuk. Terdapat beberapa kelemahan aplikasi pembajaan foliar ini. Aplikasi foliar ini tidak melibatkan masa dan peralatan seperti sistem fertigasi. Walaubagaimanapun ada beberapa kes yang menyebabkan pengurangan pengambilan mineral lain melaui tanah secara antagonis (antagonis ialah pengurangan ketersediaan unsur disebabkan tindakan nutrient lain). Di atas kelemahan yang kecil ini, menjadikan ianya satu faktor yang pembajaan melalui tanah atau fertigasi adalah lebih bagus walaupun banyak melibatkan kos sebelumnya. Inilah masanya kita menggunakan kaedah aplikasi foliar, nilai penyerapan nutrient yang cekap melalui kaedah ini adalah berbaloi berbanding kos dan masa dari kaedah yang lama. Begitu juga masalah dengan nilai NPK dengan pekatan yang tinggi berpotensi menyebabkan kesan terbakar pada pokok disebabkan kandungan garam dan asid yang tinggi, masalah ini menyebabkan kaedah foliar ini memerlukan kekerapan semburan yang tinggi berbanding kaedah baja melalui akar dan tanah. 


Dalam persoalan sama ada boleh atau tidak aplikasi foliar ini mengantikan nutrient berbanding aplikasi pembajaan melalui tanah ada kajian keatas beberapa pokok jenis citrus dari California mencadangkan bahawa kaedah foliar ini tidak mustahil. Dari perspektif sains tanah, keseimbangan mineral di dalam tanah adalah kritikal terutamannya nisbah kalsium dan magnesium, yang ditentukan dengan kandungan oksigen yang ada dalam tanah. Begitu juga masa “counterproductive ” peringkat- peringkat pusingan tumbesaran tanaman, contohnya mineral ferum tidak boleh diberi pada peringkat berbunga pada mana-mana tanaman. Ada beperapa nutrient yang kurang tahap mobilinya, contoh yang menarik ialah unsur boron (B), Tahap mobilitinya adalah berbeza mengikut jenis pokok juga. Jika di dalam Sap pokok mengandungi gula seperti sorbitol dan mannitol, boron akan merekat dengan jenis gula tersebut dan bergerak secara bebas didalam pokok. Pokok jenis citrus(limau) mengandungi jenis gula sukrosa yang tinggi, sukrosa ini tidak merekat dengan boron, dan factor ini menyebabkan boron tidak bebas bergerak di dalam pokok jenis citrus, dalam situasi sebegini kaedah aplikasi foliar adalah yang terbaik untuk membekalkan nutrisi jenis boron pada pokok. Membekalkan pokok jenis citrus ( limau) dengan rumpai laut (Seaweed) juga adalah bagus kerana seaweed kaya dengan sumber mannitol. Asid Fulvic juga perlu di tambah dengan cara semburan secara foliar dimana cara penggunaannya mampu meningkatkan pengambilan nutrient sehingga 30% dengan mengaktifkan sel membran menjadi cepat. 


Penggunaaan aplikasi pembajaan foliar tidak mempunyai kesan sampingan. Apabila nutrient dibekalkan pada daun dengan aplikasi foliar maka ia akan menyebabkan pokok memerlukan lebih gula dan nutrient lain pada zon akar. Perkara ini menyebabkan aktiviti mikrobal pada zon akar meningkat. Biasanya pada masa yang sama ia dapat meningkatkan pengambilan nutrient oleh pokok melalui tanah. Proses ini hampir dikenal pasti boleh berlaku pada semua jenis pokok dan tanaman dimana ini adalah manfaat paling besar yang diperolehi dalam kajian mereka. Aplikasi foliar ini juga boleh meningkatkan ketumpatan chlorophyll dan juga proses fotosintesis dengan membekalkan mikrob berfaedah dan dengan cara ini juga, pengambilan nutrient menjadi cekap.  Bagi tanaman dengan sistem hidroponik keperluan khusus untuk pembajaan aplikasi foliar iaitu sistem tanpa tanah seperti hidroponik interaksi nutrient hanya berlaku pada zon akar sahaja. Ini akan menyebabkan sesetengah nutrient susah untuk pokok menyerap mineral disebabkan oleh ikatan antagonism antara nutrient. Kekurangan ferum banyak berlaku pada tanaman, ini disebabkan oleh tekanan suhu rendah. Begitu juga dengan isu lebihan pemberian Nitrate dalam sistem hidroponik, biasanya hanya dua jenis jenis nitrogen digunakan dalam dua bahagian pekatan hidroponik, kesimpulanya kaedah foliar boleh menjadi kaedah tambahan sampingan dalam pembekalan nutrient ini . Nitrogen dalam bentuk ammonia boleh diberi secara aplikasi foliar untuk membekalkan nutrient yang seimbang. Semuga artikel ini memberi info berguna kepasa semua pembaca anim agro technology kali ini. Wasallam!!...
BAJA FOLIAR... SEMAKIN BERGUNA...
TEKNIK APLIKASI... BANYAK CARANYA...
POKOK SUBUR... HASIL BERGGANDA...
BACA ARTIKEL... TERIKASIH PENULISNYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 727, Senior Executive Suite,
Dorsett Hotel,
WP Labuan,
Malaysia.

(7 Safar 1441H)
Alhamdullilah ...Sebagai Pesara Hari ini.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...