Support My Blog

Tuesday, October 11, 2016

AYAM KAMPONG ORGANIK - SATU CATITAN

AYAM ORGANIK dari DQ Organic Farms yang terletak di Jalan Lama Bentong-Kuala Lumpur, Daerah Bentong, Pahang kini merupakan satu produk yang mempunyai kualiti terbaik. DQ Farm Products Sdn Bhd kini beroperasi di Daerah Bentong iaitu beralamat Lot 1677, CT 813, Mukim Bentong, Daerah Bentong, Malaysia dimana ia bpleh dihubungi pada ralian +603-4251 6580.  Ladang Organik seluas 48 ekar ini ditanam dengan tanaman makanan seperti Durian (Varieti D24), Pisang, Herba, Ulam-ulaman dimana mendapat persijilan MyOrganic (Dahulu adalah Sijil Organik Malaysia - SOM) sebagai bukti ia sentiasa mengamalkan amalan pertanian organik. Terdapat lebih daripada 800 pokok durian matang D24 yang telah berbuah dimana ia diberikan baja organik dari aktiviti ternakan yang dijalankan dikebun ini. Penulis berpeluang melawat ladang organik ini dengan diberi taklimat mengenai aktiviti pertanian organik oleh Pengurus Ladang Encik Razali dan Rohana. Turut mengiringi adalah pengusaha dan Pegawai Pertanian Daerah Bentong. Ladang ini telah menerima persijilan SOM dan MyOrganic daripada Jabatan Pertanian Malaysia sebagai bukti memang mereka mengamalkan pertanian organik. Penulis bertukar memakai kasut boot kegunaan ladang sepanjang lawatan dalam kebun ini sebagai satu peraturan yang diamalkan. Terdapat pelbagai jenis tumbuhan, haiwan dan mikrob semulajadi didalam kebun ini yang mengamalkan kelestarian pertanian (sustainable agriculture). Pengamalan pertanian organik masih kurang dilaksanakan dinegara kita kerana belum ramai yang memahami akan kepentingannya dalam kualiti makanan. Ladang ini merupakan salah satu daripada lebih 200 ladang yang menerima persijilan organik sehingga kini. Kebanyakan pengusaha pertanian masih menjalankan amalan pertanian konvessional dalam menghasilkan produk makanan. Artikel malam Jumaat ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai pertanian organik di kebun ini terutamanya didalam pengeluaran ayam kampong organiok dan sebagainya.


Dalam usaha memahami akan ayam organik ini penulis percaya rata-rata pengguna kini sedia maklum mengenai ayam pedaging yang terdapat di pasaran kebanyakannya menerima antibiotik sama ada melalui suntikan mahupun bahan makanannya untuk tujuan tumbesaran dan ketahanan melawan penyakit. Malah mungkin masyarakat juga sedar akan keburukan memakan ayam yang disuntik antibiotik secara berlebihan ini kerana ia akan menyebabkan kesan negatif ke atas manusia. Sehingga hari ini pun masih ramai penternak ayam menggunakan sejenis antibiotik yang mempunyai kesan karsinogenik (penyebab barah) dan boleh merosakkan sistem saraf pusat. Antaranya seperti Nitrofuran yang merupakan satu kelas ubatan yang amat toksik digunakan untuk mengawal penyakit yang menyerang ayam. Tetapi kini ia lali terhadap dos antibiotik yang diberi. Oleh itu selalunya penternak akan menggunakan dos yang lebih tinggi mungkin untuk memastikan ayam mereka tidak akan diserang penyakit. Namun kesan negatif di atas tindakan tersebut adalah terhadap manusia. Kaedah pengamalan menternak ayam kampong secara organik diladang ini menggunakan baka ayam kacuk yang dibeli dari Johor dengan harga RM1.80 seekor pada umur 1 hari. Ia akan dimasukkan dalam rumah khas dan berikan makanan orhanik yang diproses sendiri dalam kebun. Ayam kampong disini diproses menggunakan kaedah kitar semula dimana ada sistem tersendiri. 


Dalam membuat analisis, penulis yang pernah melawat banyak ladang ayam mendapati selalunya  penternak ayam biasa sering menggunakan antibiotik untuk membantu tumbesaran ayam serta mengelakkan ayam daripada mati diserang penyakit.Amalan pemberian bahan antibiotik bukan sahaja sepatutnya diberikan kepada ayam yang sakit sahaja malah kepada semua ayam untuk memudahkan kerja dikawasan ternakan. Kini dinasihatkan agar difikirkan alternatif lain (probiotik) bagi menggantikan penggunaan antibiotik ini ke atas ternakan seperti kaedah perladangan organik. Sebagai contoh kini telah ditemui sejenis bahan dikenali sebagai Nutripro iaitu produk yang telah dihasilkan melalui proses pengasingan sejenis bakteria baik daripada tapai ubi (proses penapaian). Nutripro iaitu makanan penggalak tumbesaran ayam dihasilkan bagi menggantikan antibiotik yang biasa digunakan penternak ayam bagi mempercepatkan tumbesaran ayam. Probiotik tersebut dihasilkan daripada sejenis bakteria Lactobacillus plantarum menggunakan sistem fermentasi dikenali sebagai metabolites dalam proses penapaian ubi kayu. Bahan tersebut yang juga merupakan ekstrak semulajadi dihasilkan dalam dua bentuk iaitu cecair dan serbuk. Bagi bentuk serbuk, ia perlu dicampurkan ke dalam makanan ayam sebagai makanan tambahan sementara bentuk cecair hanya perlu disembur ke atas ternakan. Nutripro mempunyai banyak kebaikan terhadap kesihatan haiwan ternakan selain dapat meningkatkan asid laktik dalam sistem pencernaan dan mengurangkan bakteria yang boleh menyebabkan cirit birit. Asid laktik penting bagi mengurangkan cirit-birit dan memperbaiki sistem pertahanan badan ternakan. Selain itu metabolites juga berperanan memastikan aktiviti organ penghadaman dan proses pembesaran berada dalam keadaan baik. Walau pun tidak dijelaskan dengan nyata tetapi proses seperti ini ada dijalankan diladang ini.


Perladangan Organik disini menggunakan proses kitar semula bahan yang terdapat diladang. Semua bahan-bahan organik dikumpulkan dan diproses untuk menjadi baja kompos bagi kegunaan tanaman. Satu proses pembuatan baja organik daripada najis ayam dilakukan dengan kaedah mengumpulkannya dan dimasukkan kedalam kawasan khas (Sila lihat foto disebelah). Terdapat cacing didalam bahan tersebut untuk mempercepatkan proses pereputan iaitu dalam masa kurang dari dua blulan sahaja. Bahan mikrob juga diletakkan dalam kolam simen tersebut sebagai 'enhancer' proses membuat baja kompos. Pada masa ini pengusaha sedang dalam proses menentukan lokasi untuk membina rumah strutktur pelindung hujan untuk tanaman sayuran organik tertentu. Jabatan Pertanian Daerah membantu dalam projek ini dari aspek teknikal dan bantuan pembinaan infra asas. Ini dijangka akan menambah produk organik terutama sayuran organik dimasa akan datang. Lawatan penulis bersama rakan pejabat kekebun organik ini banyak membincangkan perkara teknikal dan apa yang dilakukan oleh pengusaha ini bagi menghasilkan produk bertaraf organik yang berkualiti. Semuga coretan ini memberi info yang boleh dibaca dan dirujuk. Wasallam!!.

AYAM ORGANIK.. SELAMAT DIMAKAN...
ANTIBIOTIK... TIDAK PERLU GUNAKAN...
PERIKSA LADANG... SIJIL DIPASTIKAN...
CORETAN PENULIS..BUAT RUJUKKAN...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Ladang Organik DQ,
Jalan Lama KL-Bentong,
Bentong, Pahang,
Malaysia.
(16 Zulkaedah 1437H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...