Support My Blog

Sunday, October 23, 2016

PENGURUSAN PENYAKIT LAYU BAKTERIA PISANG

PENYAKIT LAYU BAKTERIA PISANG (MOKO) adalah disebabkan oleh bakteria Ralstonia solanacearum. Bakteria ini akan hidup di dalam perumah iaitu pada sisa tanaman perumah yang dijangkiti secara sementara dimana kajian menunjukkan ia boleh hidup selama 2-3 tahun. Ia juga boleh hidup pada bahan tanaman yang berpenyakit, air yang berada dipermukaan yang tercemar, pada baja tahi ayam dan organik tahi lembu yang mana pada keadaan ini ia boleh hidup selama beberapa minggu. Kesan serangan penyakit Moko ini boleh menyababkan kerugian nesar kepada petani kerana mereka tidak boleh menjual pisang yang dihasilkan kerana apabila buah pisang telah diserang dan kemudian ianya dipotong didapati isi buah pisang" discoloured", berwarna hitam dan reput (Sila lihat foto diatas). Buah pisang diserang juga masak dengan tidak seragam. Daripada kajian saintis mendapati bakteria ini tidak boleh hidup lebih dari 6 bulan di tanah yang mempunyai "water holding capacity" kurang dari 65%. Kaedah sebaran atau jangkitan yang berlaku banyak bergantung kepada aktiviti dikebun. Sebaran penyakit dari ladang ke ladang dan dari pokok ke pokok adalah disebabkan oleh aktiviti serangga dan manusia terutamanya peralatan ladang yang digunakan. Serangan seringkali merebak terutamanya selepas banjir. Dalam beberapa rujukkan, pisang nipah didapati antara spesis pisang yang mudah menyebarkan penyakit ini oleh serangga dan burung. Jantung pisang nipah yang besar dengan nektar yang banyak serta aroma kuat menyebabkan ia sering dikunjungi oleh lebah, semut, tebuan malahan burung kelicap yang menghidap nektar yang tercemar dengan bakteria ini. Ia cepat menyebarkan kepokok pisang lain kemudiannya.

Terdapt banyak simptom serangan ini pada semua bahagian pokok pisang. Jenis simptom serangan bergantung kepada cara jangkitan. Kultivar pisang "dessert"jangkitan adalah melalui akar dan rizom manakala bagi kultivar "cooking banana" jangkitan adalah melalui cara serangan serangga. Pada bahagian pucuk muda yang diserang akan menunjukan bahagian pucuk yang berpintal-pintal. Simptom serangan pada pelepah dan batangdimana akan kelihatan bahagian tisu vaskular menjadi perang atau kehitaman, apabila direndam ke dalam air makan akan keluar jurai "ooze" bakteria akan kelihatan. Simptom serangan pada daun menyebabkan warna kekuningan dan kering iaitu berlaku pada pokok yang sedang membesar, daun paling muda akan menjadi hijau pucat atau kekuningan, warna dan corak adalah abnormal (Sila lihat foto disebelah). Bagaimana pun simptom serangan penyakit moko pada pada pokok tua dilihat daun yang paling dalam (inner leaf) pada pelepah menjadi kuning, pelepah akan patah, daun layu dan koyak dan seterusnya mati. Ini dapat disahkan lagi dengan simptom serangan yang berlaku pada bahagian umbisi menjadi reput dan berbau hancing. Serangan bakteria bermula dari bahagian tengah dan ia akan merebak keluar (from centre outwards). Simptom lain berlaku pada bahagian putik bunga dan tangkai dimana ia menjadi hitaman yang disebabkan jangkitan oleh serangga. 

Serangan penyakit layu bakteria pisang ini perlu dibuat kawalan dengan betul. Kaedah kawalan boleh dilakukan dengan cara melaksanakan kaedah kawalan secara kultura. Antara yang perlu untuk dilakukan adalah dengan menjalankan sanitasi ladang hendaklah dijaga dengan rapi dan mempastikan saliran ladang hendak dipastikan sempurna. Sebarang perumah kepada bakteria mestilah dibuang dan dihapuskan dengan kaedah yang betul. Semestinya menggunakan anak benih pisang yang bebas penyakit seperti benih kultur tisu yang ada jaminan. Benih sulur yang tercemar daripada kawasan tanaman pisang dikebun hendaklah dielakkan pengambilannya. Jika ada pokok yang ada simptom serangan maka perlu musnahkan pokok yang dijangkiti dengan segera dengan cara mencincang dan bakar pokok yang dijangkiti. Pastikan sentiasa membasmi kuman pada peralatan ladang yang digunakan untuk menggali, memotong dan mencantas dengan larutan clorox setiap kali digunakan. Kajian mendapati kaedah kawalan secara kimia memang tidak ada untuk penyakit Layu Bakteria Pisang (Moko).

Penulis tertarik  kepada satu thesis yang dibuat oleh Leong Wai Ching bertajuk 'KAJIAN AWAL PENGAWALAN PENYAKIT LAYU YANG DISEBABKAN OLEH Fusarium oxysporum f. sp. cubense PADA PISANG DENGAN MENGGUNAKAN BAHAN SEMULAJADI'. Dalam Abstrak mendapati ia boleh dibuat rujukkan. Penyakit layu Fusarium pada pisang yang disebabkan oleh Fusarium oxysporum f. sp. cubense (Foc) merupakan salah satu penyakit yang menyebabkan kerugian yang sangat tinggi pada pisang di seluruh dunia. Berbagai kaedah pengawalan telah dikaji dan dicuba tetapi sehingga ke saat ini belum ada kaedah yang berkesan, penyakit ini masih merupakan masalah utama penanaman pisang. Kajian ini dilakukan untuk menguji keberkesanan produk semulajadi iaitu silikon (Si) dan racun kulat ekstrak sitrus (AFX) dalam pengawalan penyakit tersebut. Kultur Foc yang digunakan dalam kajian ini telah dikenalpasti kevirulenannya terhadap planlet pisang yang sihat dan dicamkan identitinya secara morfologi. Tiga ujian keberkesanan perawatan silikon tambahan (MR-250) untuk tempoh yang berlainan telah dilakukan untuk membuktikan hipotesis sama ada silikon boleh digunakan untuk mengawal penyakit layu Fusarium pada pisang. Planlet pisang diinokulat dengan Foc yang virulen dan indeks simptom daun dan indeks perubahan warna rizom direkodkan. MR-250 didapati gagal menunjukkan kesan pengawalan terhadap penyakit layu Fusarium. Analisis kandungan silikon yang mendap di dalam pokok pisang menunjukkan bahawa kandungan silikon adalah lebih tinggi di dalam daun berbanding dengan akar sehingga diduga sebagai penyebab kepada ketidak berkesanan tersebut. 

Selanjutnya, ujian keberkesanan racun kulat AFX dilakukan secara in vitro dan in vivo dengan menggunakan benomil sebagai pembanding. Dalam ujian in vitro pada agar-agar ubi kentang (PDA), benomil dan AFX menunjukkan kesan xv perencatan terhadap Foc. Perencatan pertumbuhan miselium sepenuhnya diperhatikan pada medium PDA-benomil berkepekatan 1000 µg/ml, 100 µg/ml, dan 10 µg/ml. Pada medium PDA-AFX berpekatan 50 µl/ml, perencatan pertumbuhan miselium sepenuhnya dapat diperhatikan. Dalam ujian preventif, AFX (0.1%) dan benomil (0.5 g/L) tidak dapat menunjukkan kesan preventif dalam pengawalan penyakit layu Fusarium. Walau bagaimanapun, AFX dan benomil telah menunjukkan kesan kuratif pada planlet yang masing-masing diberi rawatan racun kulat selepas tiga dan lima minggu penginokulatan. Kajian ini memberikan sedikit info tambahan dalam artikel ini untuk dibaca dan dirujuk. Semuga artikel ini memberi info berguna untuk rujukan anda semua. Wasallam!!...
PENYAKIT MOKO... AMAT BAHAYA...
SIMPTOM SERANGAN... BANYAKNYA...
KAEDAH KAWALAN...AMALAN KULTURA...
BACA ARTIKEL... TAHU RAHSIANYA...

By,
M Anem,
Senior Agronmist,
Projek Tanaman Pisang Komersil,
Maran, Pahang,
Malaysia.
(20 Muharam 1438H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...