Support My Blog

Saturday, October 22, 2016

ARANG - KHASIAT ARANG DIMINUM?

ARANG (charcoal) merupakan bahan yang terhasil daripada pembakaran bahan kayu (organic) mengikut kaedah khusus sehingga menjadi warna hitam. Arang mempunyai berbagai jenis daripada arang batu, arang kayu dan beberapa jenis lagi yang ujud secara semulajadi atau dibuat oleh manusia. Penggunaan arang batu memang telah dilakukan oleh manusia semenjak beratus tahun dahulu sebagai bahan bakar untuk menghasilkan tenaga. Bagaimana pun sekarang ini penggantungan terhadap arang batu kini telah semakin berkurangan kerana ianya semakin berkurangan dan harganya tinggi. Pembuatan arang berasaskan bahan organik seperti kayu, buluh, tempurung, sabut, pokok dan sebagainya kini dilakukan untuk menghasilkan arang. Kalau di negara kita pembuatan arang kayu bakau merupakan satu industri yang dilakukan sejak lama dahulu dikawasan pantai barat Semenanjung Malaysia seperti di Perak. Kebanyakan hasil arang kayu ini adalah untuk kegunaan domestik. Dalam pada itu kini arang kayu atau tempurung telah digunakan sebagai produk kesihatan. Beberapa jenama arang dalam bentuk pill ada dijual di farmasi sebagai ubat menghilangkan angin dalam perut dan masaalah lain. Bagaimana pun kini arang telah dikaitkan pula dengan kemampuannya untuk melambatkan proses penuaan dimana telah ada beberapa individu dianggap ikon menyatakan iaitu 'Minum air arang akan Awet Muda'. Adakah ini dakwaan yang signifikan atau hanya satu retorik sahaja?. Ini kerana kita tahu arang batu sering digunakan sebagai bahan bakar yang mampu menghasilkan suhu tinggi yang stabil. Api dari arang batu memang digunakan untuk membakar sate, BBQ, bakar ayam percik, bakar ayam golek, bakar ikan, bakar ayam dan sebagainya. Sebagai contoh di restoren Kenny Rogers terdapat ruang untuk arang dibakar untuk produk makanan yang dijual dipremis tersebut. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai khasiat dan kebaikan arang sebagai produk kesihatan.


Kebanyakan kita kini amat kurang mengunakan bahan produk arang kayu kerana telah ada tenaga eletrik. Dizaman dahulu arang digunakan untuk pengosok baju (iron) dan memang jadi asas kepada bahan bakar memasak air direstoren dan kedai-kedai makan tradisional. Beberapa janakuasa letrik juga menggunakan arang batu untuk dibakar dan menghasilkan tenaga eletrik. Bagaimana pun penulis dapati penggunaan arang kayu dan arang tempurung kelapa telah lama digunakan dimana ia bukan ini sekadar sumber bahan bakar bara sahaja tetapi kini dijadikan sebagai bahan penapis air (carbonated filter) yang amat baik. Bahan seperti Carbonated charchoal mampu membersihkan air dalam sistem penapisan untuk air minum. Ia bukan sahaja sebagai bahan penjernih air tetapi juga sebagai bahan penyerap bau tetapi peranannya memang lebih daripada itu. Terdapat beberapa fakta dimana arang adalah berkhasiat bagi tujuan dijadikan produk kesihatan. Beberapa penelitian beberapa pakar dari Taiwan dan Korea telah berjaya dan mampu menjelaskan yang arang mampu melepaskan sinar ultra inframerah (Ultra infrered ray) yang boleh membantu menghangatkan tubuh. Perkara ini akan dapat memperbaiki dalam sistem peredaran darah dengan melepaskan beberapa komponen ion negatif yang menyeimbangkan sumber energi dalam tubuh. Ia berlaku dengan menghalau radiasi gelombang elektromagnetik yang akan merosakkan sel-sel tubuh dalam badan manusia. 


Penggunaan cara sinar ultra inframerah juga didapati bertindak pada sistem parasimpatetik sebagai teknik untuk menenangkan fikiran. Apa yang paling seronok bagi ramai orang adalah untuk mengambil atau minum air arang kerana didakwa ia berkebolehannya untuk menjadikan 'Awet Muda'. Bagaimana bahan arang ini boleh menyebabkan awet muda?. Kajian di Jepun mendapati bahawa arang atau bahan aktif karbon diubah menjadi 'Nanohorn' iaitu struktur halus yang menyerupai satu batang berukuran sepersejuta meter. Bahan ini adalah unik dimana salah satu hujung silindernya meruncing dan tertutup seperti tanduk. Kajian tersebut telah menyatakan pada bahagian hujung itu dipasang butiran 1-2 nanometer ubat kanser yang bernama 'cisplatin'. Setelah disuntikkan ke tubuh pesakit maka bahan 'nanohorn' ini akan mengalir dalam darah. tetapi ia tidak tersebar ke seluruh badan. Ini kerana ia hanya akan berkumpul (accumulate) dalam sel-sel kanser kerana sel kanser elalunya akan lebih mudah menyerap benda-benda berukuran 100 nanometer dibandingkan sel tubuh lain. Sistem penghantaran ubat ini adalah didapati lebih efektif untuk dalam memusnahan sel-sel kanser dan tumor serta tanpa efek sampingan lain direkodkan.


Khasiat arang sebagai bahan ubat sudah digunapakai sejak 1500 sebelum masihi oleh masyarakat Mesir. Mereka telah pun menggunakan arang sebagai penyembuh luka dan pembersih usus halus setelah makan. Kini pil dan tablet ini telah banyak dijual di farmasi sebagai ejsnia ubat komersil (Sila lihat foto disebelah). Penulis sering juga membeli tablet pil arang dipasaran untuk tujuan kesihatan dan sentiasa mempunyai stok sim[anan. Kajian saintis menunjukkan bahawa jenis racun strychnine yang dicampurkan butiran arang yang tidak berbau dan tidak berasa mampu menyerap 60% zat beracun. racun ini tidak masuk ke seluruh sistem penyerapan dan juga jaringan pencernaan seperti dalam usus halus, usus besar dan perut. Hasilnya ia efektif bekerja selama 1.5 jam setelah pengambilan arang. Perkara ini adalah disebabkan arang akan menyerap dengan kadar sangat tinggi semua bahan tercemar. Kajian di USA pula ada membuktikan bahawa arang bersifat anti-penuaan dan memanjangkan umur 40% terhadap beberapa ujian terhadap tikus. Antara fungsi arang ini kerana ia didakwa mampu menyerap beberapa jenis bahan kimia dan racun dalam tubuh mereka. Arang juga akan dapat seimbangkan metabolisma bahan lemak dimana aia juga akan menurunkan aktiviti sintesis protein yang mencepatkan aktiviti penuaan serta menghalang proses arteriosklerosis dan fibrosis. Dos penggunaan arang sekitar 30 gram sehari yang diminum 2 kali seminggu ketika masa perut kosong amat berkesan. Arang juga dapat kurangkan kandungan kolesterol dimana jika sebanyak 8 g arang diambil sehari menurunkan 25% dari jumlah kolesterol. Ini termasuk penurunan sebanyak 41% kolesterol jahat LDL (low density lipoprotein) serta melipatgandakan kadr HDL per LDL kolesterol. Wasallam!.


IA ARANG... HITAM WARNANYA...
ASAL KAYU...MURAH HARGANYA...
JADIKAN UBAT...AWET MUDA...
BELI TABLET PILL...MUDAH GUNA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Restoren Ayam Dapor Penyet,
Cyberjaya, Selangor,
Malaysia.
(19 Zulkaedah 1435H) 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...