Support My Blog

Monday, October 10, 2016

ALFAFA - PRODUK ORGANIK

ALFAFA SPROUT (Medicago sativa) merupakan satu produk yang dihasilkan daripada proses mencambahkan biji alfafa untuk dijadikan makanan sebagai SALAD. Makanan salad alfafa lazimya dihidangkan bersama dengan sayuran lain seperti tomaro, kobis, taugeh, kacang, lettuce, carrot, timun, isi ikan, daging dan sebagainya mengikut kesukaan yang menyediakannya (Sila lihat foto dibawah sekali). Kita di Malaysia amat jarang membeli alfafa spprout dipasaraya atau dipasar basah kerana agak kurang mengenalinya dan hanya jumpa salad ini di hotel-hotel tertentu sahaja. Penulis pun hanya beberapa kali makan alfafa sprout di hotel dalam beberapa kali kunjungan semasa makan tengahari atau makan malam. Makanan salad adalah makanan sihat kerana ia lazimnya membekalkan banyak vitamin, protin dan bahan mineral lain untuk menambah kesihatan. Apa yang perlu kita tahu adalah bahawa alfafa spprout ini mesti disediakan dengan mengikuti sistem pengeluaran perladangan secara organik. Kepentingan jaminan keselamatan alfafa sprout ini menyamai dengan penganaman ulam kerana ia adalah makanan yang dimakan terus dari ladang. Bahan atau media tanaman yang perlu digunakan menggunakan bahan yang selamat digunakan dimana ia tidak mengandungi bahan merbahaya seperti logam berat, toksin dan sebagainya yang akan diserap oleh biji alfafa semasa proses percambahan. Apa pun artikel petang Sabtu ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai teknologi penyediaan alfafa sprout hasil tinjauan penulis di Highland Sprout di Kg Chersting Tengah, Janda Baik, Daerah Bentong, Pahang baru-baru ini.


Biji Alfafa atau rumput Alfafa ini diimport dari luar negara kerana ia tiada di hasilkan di Malaysia. Biji ini banyak yang diimport daripada Australia tetapi ada juga daripada USA dan China. Dahulu harga biji alfafa murah sahaja iaitu sekitar RM20.00 sekilogram tetapi kini mencecah RM40.00 sekilogram. Bagi pembungkusan biji alfafa yang seberat 25 kg satu beg ianya berharga sekitar RM1,000 (Sila anda lihat foto disebelah). Bagaimana pun ada benih yang murah dipasaran tetapi tiada jaminan kualiti kerana kadang-kadang peratus percambahan agak rendah dan tidak sekata. Pengusaha tidak akan mengambil risiko dengan membeli benih yang murah ini kerana akan menjejaskan semua program atau jadual pengeluarannya. Benih yang baik disimpan dengan kemas agar tidak berlaku kebocoran plastik pembungkusan atau ditebul tikus yang menyebabkan benih rosak. Lakukan pemeriksaan tarikh luput pada beg pembungkusan benih. Ada juga yang membeli benih rumput alfafa ini untuk ditanam sebagai rumput pastura bagi makanan ternakan seperti lembu dan kambing. Ini kerana rumput alfafa dikenalpasti sebagai sejenis rumput yang mengandungi nilai permakanan baik untuk ruminan. Ia ditanam dengan sistematik dan teratur oleh penternak lebu di negara kita.


Media tanaman untuk alfafa sprout ini perlu disediakan dengan betul  dan sistematik. Bahan media tanaman ini mestilan bebas dari sebarang bahan toksik atau bahan yang menjelaskan kualiti alfafa sprout kelak. Pengusaha yang penulis lawati menggunakan sisa bongkah lama dari cendawan tiram kelabu (Pleurotus pulminorius) yang diproses menjadi media tanaman. Bongkal ini akan dibiarkan dibawah sinaran matahari dan mereput sendiri sebelum sesuai dikisar untuk dijadikan media tanaman. Bahan ini dicampur dengan bokashi dengan kadar 40:20:20 (Kompos Cendawan:Bokashi:tanah). Media ini digaul rata menggunakan mixer sebelum di masukkan kedalam Dulang plastik (plastic seeding tray) berukuran 30 cm x 50 cm atau saiz yang lebih besar. Dulang Semaian ini diisikan dengan media tanaman sedalam 1-2 cm  dan ditekan dengan alat khas agar rata dan sedikit padat (Sila lihat foto disebelah). Setelah disusun maka biji alfafa akan ditabur rata diatas dulang semaian tersebut dan disusun diatas rak-rak buluh atau rak kayu. Penyiraman dengan air dilakukan pada waktu pagi dan petang dengan kaedah 'misting'. Benih ini akan bercambah beberapa hari kemudian sebelum sesuai untuk dituai.


Apabila berumu4-5 hari maka alfafa sprout ini boleh diproses untuk penuaian. Apa pun ada kalanya jangkamasa watu menuai ini berubah mengikut jenis benih digunakan, keadaan cuaca dipersekitaran dan juga siraman air yang dijalankan. Apabila ketinggian alfafa sprout ini sekitar 4 - 6 cm lazimnya dulang semaian ini akan dibawa ketempat memproses. Air paip mengalir dilalukan didalam tong air plastik dan alfafa akan dicabut dari dulang dan dibersihkan bahagian akar dan kotilidon yang masih melekat (Sila anda lihat foto disebelah). Ia kemudian dikumpulnak dalam bekas dulang lain untuk ditoskan selepas dilalukan air bersih sekali lagi. Ia dimasukan dalam bejas khas atau bungkusan plastik dengan berat dan jumlah tertentu untuk dipasarkan. Jumlah dan cara pembungkusan ini berbeza mengikut pasaran sama ada dalam pek yang banyak, sederhana atau pek kecil-kecil. Ia perlu dihantar kedestinasi dengan segera dan dijaga agar terus segar dengan cara semburan air. Walau pun makanan alfafa sprout ini tidaklah popular macam 'Taugeh' tetapi ia masih mempunyai kadar permintaan yang tinggi dikalangan orang luar (expatriate) yang tinggal di Lembah Kelang. Semuga artikel ini serba ringkas memberi info berguna kepada pembaca blog Anim Agro Technology" sebagai menambah ilmu. Wasallam!!..

ALFAFA SPROUT ... JARANG JUMPA...
CARA ORGANIK... ITU SYARATNYA...
DIJADIKAN SALAD...CARA MAKANNYA...
CARA MEMBUAT...SAYA PAPARKANNYA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Organik Highland Sprout,
Janda Baik, Bentong,
Pahang, Malaysia.
(30 Zulkaedah 1437H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...