Support My Blog

Sunday, November 24, 2013

LEBAH MELIFERA - PENGURUSAN (Part 4)

PENGURUSAN DALAM KOLONI Lebah mellifera (Apis mellifera) merupakan satu aktiviti penting didalam menternak lebah madu. Lebiah A. mellifera adalah sejenis lebah dari Eropah yang telah dibawa masuk ke Malaysia semenjak tahun 1976 oleh Jabatan Pertanian. Sebenarnya terdapat beberapa jenis lebah tempatan yang mampu menghasilkan madu seperti Lebah Keran (Apis cerana) dan Lebah Tualang (Apis dorsata) walau pun pengeluaran masih rendah dan tidak menentu. Daripada pembacaan dan pengalaman penulis, terdapat 8 spesis lebah yang terdapat dinegara ini yang perlu di'explore' lagi termasuk terkini yang mendapat perhatian iaitu Lebah Kelulut (Trigona spp). Saya mula kenal dengan lebah madu semenjak awal 1980'an semasa saya mula bertugas di Melaka dan aktif dalam mengembangkan ternakan lebah keran dikawasan tanaman kelapa. Kini benyak pokok kelapa dikawasan Merlimau, Melaka yang telah ditebang dan digantikan dengan pokok kelapa sawit dan menjadi kawasan perumahan dan kawasan kilang. Agaknyapenternakan lebah madu dikawasan tersebut semakin kurang sesuai. Artikel subuh ini saya terpanggil untuk menulis beberapa teknologi pengurusan dalam koloni bagi jenis Lebah Mellifera atau jenis lebah lain yang sesuai dalam "Anim Agro Technology" untuk rujukkan dan bacaan anda.


Pengurusan Dalam Koloni lebah madu perlu dijalankan mengikut jadual atau megikut keperluan. Lazimnya paling sesuai adalah sekitar sekurang-kurangnya 7 hari sekali.  Bagaimana pun saya dapati kekerapan memeriksa haif lebah madu disesuaikan dengan tujuan peperiksaan seperti membuat persiapan untuk mengalih atau pindahkan haif, berlaku bencana alam dan sebagainya. Apa yang sering dilakukan dalam pengurusan dalam koloni lebah ada 6 aspek yang perlu diperhatikan. Perkera tersebut adalah (1) Populasi Lebah (2) Taburan Telur dan Anak dalam Kom (3) Kehadiran Sel Ratu (4) Keadaan Kom (5) Penyimpanan madu dan debunga dan (6) Kehadiran Perosak dan Penyakit. Kemahiran kita untuk melihat kesemua 6 aspek tersebut boleh menentukan kejayaan didalam menternak lebah madu yang menguntungkan. Kalau anda seorang yang baru hendak menceburi aktiviti perusahaan lebah madu, sebaiknya pergi kurus dahulu dan dapakan seberapa banyak maklumat , teknologi dan pengalamanhands-on mengenai pengurusan lebah madu daripada pihak tertentu.

(1) POPULASI LEBAH 

Apa yang dikatkan dengan populasi lebah adalah sangat penting diperiksa kerana hanya dengan populasi yang banyak dan sihat akan menghasilkan produk madu yang signifikan (Lihat foto sebelah). Proses penggantian lebah yang aktif melalui proses ratu bertelur dan lebah pekerja menjaganya akan mempunyai jumlah lebah sekitar 20,000 - 30,000 ekor lebah pekerja bagi satu koloni. Sebaiknya kehadiran lebah jantan adalah kurang daripada 10% dalam satu koloni. Ada cara bagi kita menambahkan lebah pekerja dengan cara ambil lebah pekerja dari koloni lain untuk digabungkan dengan koloni baru dengan teknik yang betul. Cara lain adalah dengan menambah bingkai anak dalam haif (pada peringkat larva atau pupa). Memberi makanan tambahan kepada koloni lebah juga mampu menambahkan bilangan lebah pekerja. Papan Penyekat (dummy board) hendaklah digunakan pada masa jumlah koloni rendah bagi mempastikan susu dalam haif dapat dikekalkan pada tahap 33 - 35 celcius. Pada suhu ini telur lebah yang dieram akan menetas dengan sempurna menjadi larva. Jika didapati populasi tinggi, koloni maka kita boleh pecahkan koloni tersebut kepada satu atau dua lagi koloni baru atau penggunaan haif super diatasnya. Haif ini boleh juga dibawa atau dipindahkan kekawasan yang banyak sumber makanan nektar yang sesuai. Pemecahan koloni dijalankan bagi tujuan menambah bilangan koloni dalam haif untuk kegunaan sendiri atau pun menjual koloni kepada penternak lain yang berminat.

(2) TABURAN TELUR DAN ANAK DALAM KOM
Taburan telur dan anak apa yang kita perlu periksa menggambarkan akan ratu lebah dalam haif sedia ada masih produktif. Saya dapati bagi ratu yang produktif kita kekalkan dengan mengguanakn 100% ruangan sel dalam kom yang ada (Sila lihat foto sebelah). Ratu yang sederhana produktif lazimnya menggunakan hanya sekitar 70% sahaja ruangan sel kom manakana jika pemeriksaan mendapati penggunaan sel kom kurang 50% dikategorikan sebagai ratu lebah yang tidak produktif. Jika berlaku demikian maka kita perlu menukarkan ratu lebah yang tidak produktif dengan ratu lebah yang baru menggunakan teknik penukaran ratu yang betul. Persediaan untuk menggantikan ratu yang baru bermula apabila semasa pemeriksaan kita dapati keupayaan ratu bertelur di peringkat sederhana lagi. Sumber ratu yang hendak diganti boleh diperolehi daripada sumber pembekal berwibawa (impot) atau membuat sendiri dengan teknik yang betul.
Bersambung pada Part 5... Sila baca seterusnya.

MENTERNAK LEBAH... ADA CARANYA...
LEBAH IMPOT... BAIK POTENSINYA...
KEMAHIRAN MENTERNAK...DIJANA...
HASIL LEBAH KELUAR... KITA BAHAGIA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Ternakan Lebah,
Kg Permatang, Bukit Katil,
Melaka Tengah,
Melaka, Malaysia.
(19 Muharam 1435H) 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...