Support My Blog

Sunday, June 17, 2012

PERANGKAP FEROMON SERANGGA

APAKAH PERANGKAP FEROMON SERANGGA?
Ramai mungkin tidak tahu akan penggunaan perangkap feromon seranggan (Pheromone insect traP dalam bidang pertanian. Kaedah ini digunakan didalam Kawalan Perosak Bersepadu Tanaman (Intergrated Pest Management - IPM) untuk membuat tinjauan populasi serangga perosak yang hadir dalam kawasan kebun kita.  Tinjauan ladang perlu dijalankan setiap masa atau mengikut jadual ditetapkan bagi menentukan bilangan populasi serangga sampai kepada tahap merbahaya (Treshold level) yang perlukan kawalan. Kaedah kawalan meliputi pelbagai cara sama ada kaedah Racun Kimia, Kawalan Biologi, Kawalan Mekanikal, Kawalan Praktis Agronomi dan sebagainya. Salah satu cara membuat perangkap serangga yang praktikal adalah dengan menggunakan PERANGKAP FEROMON iaitu bahan kimia khas yang diletakkan pada bekas khas dan akan menarik beberapa jenis serangga untuk hadir kekawasan feromon. Artikel petang Ahad ini saya menulis maklumat mengenai perangkap feromon serangga perosak untuk pengetahuan bersama.


FEROMON (Pheromone) adalah cecair khas yang dihasilkan oleh bahagian organ serangga yang akan menarik serangga berlainan jantina untuk tujuan mengawan dan sebagainya. (Pheromones are substances that in small amounts attract insects to the emitter. Pheromones are natural substances that are produced by special glands in the abdomen of insects and it attracts the opposite gender of the same species).  Dalam teknologi terkini bahan feromon boleh dihasilkan di makmal dan mudah dibeli dipasaran serta mudah di pasangkan di kawasan kebun. Paling mudah di perolehi adalah feromon seperti Methyl Eugenol yang digunakan untuk menarik Lalat Buah (Bactocera spp atau Daucus spp) jantan datang kedalam perangkap yang kita pasang.  Methyl Eugenol di sapu pada kapas dan dimasukkan kedalam bekas plastik botol air yang dibuat lubang disekelilingnya. Lalat Buah Jantan akan menghidu bau feromon tersebut dalam jarak beberapa jauh (tidak dapat dipastikan jarak kekuatan feromon ini) bergantung kepada angin dan keadaan pokok disekeliling (lapang atau semak).  Serangga ini berupaya masuk kedalam botol tetapi agak sukar untuk keluar kerana bau dalam plastik sehingga ianya mati. Bau feromon ini tahan untuk beberapa hari dan perlu di tujar semula.


Serangga yang disasarkan untuk di perangkap menggunakan bahan feromon yang berlainan. Jika kita hendak memerangkap beberapa jenis serangga bebeza boleh di letakkan dikawasan kebun dengan jarak antara 150 - 300 kaki diantaranya dengan menggunakan feromon dan bentuk bekas yang berlainan.  Walau pun terdapat serangga bukan sasaran yang hadir dalam bekas perangkap kita, bilangannya adalah sedikit berbanding dengan serangga sasaran khusus bergantung kepada jenis feromon yang digunakan.  Bilangan perangkap feromon juga berbeza jumlahnya bergantung kepada peringkat tanaman, keadaan cuaca, persekitaran dan sebagainya. Contohnya dikawasan kebun tanaman tomato boleh dipasang sebanyak 7 perangkap sehektar untuk menangkap kupu-kupu diperingkat sebelum pembentukkan buah. Bilangan ini di kurangkan ketika peringkat buah telah masak atau ketika pokok belum berbuah. 


Beberapa perkara penting dalam mengendalikan pemasangan perangkap feromon perlu kita patuhi agar ianya berkesan dan tidak mendatangkan ancaman. Pertama sekali pastikan hanya feromon yang betul dan tulin dibeli dripada pembekal yang dilesenkan. Terdapat beberapa feromon yang telah lupus (expired date) dijual dikedai kimia dan masih dijual. Beli feromon khusus untuk setiap jenis serangga yang hendak diperangkap. Kita perlu tahu akan bahan feromon tersebut dengan mempelajarinya. Beritahu jiran tetangga kebun bersebelahan yang kita akan memasang perangkap feromon. Bahan feromon perlu ditukar setiap 2 minggu atau satu bulan sekali. Gunakan sarung tangan baru setiap kali menukar perangkap feromon. Periksa bekas perangkap sama ada masih bolh digunakan, rosak, jatuh akibat ribut, penoh dengan serangga dan mengandungi air. Periksa bekas tersebut dan jika boleh diguna semula perlu di bersihkan dahulu. Pastikan pemasangan di lokasi yang strategik dan tidak membahayakan kepada orang lain, digantung dikawasan yang mudah dilihat dan sesuai dengan kanopi pokok. Pemeriksaan perangkap feromons sebaiknya dijalankan sekerap mungkin untuk mendapatkan data dan maklumat selain daripada pemantauan keujudan serangga perosak dalam kawasan kebun. Selamat Mencuba menggunakan Perangkap Feromon Serangga!


PERANGKAP FEROMON..MUDAH DIGUNA...
BAHAN FEROMON ... SENANG DAPATNYA...
MENARIK SERANGGA... DI MANA-MANA....
POPULASI SERIUS.... KAWALAN BERMULA....


By,
M Anim
Presint 11, Putrajaya,
Malaysia
(27 Rejab 1433H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...