Support My Blog

Tuesday, June 26, 2012

RAMBUTAN ANAK SEKOLAH

RAMBUTAN VARIETI ANAK SEKOLAH (Nephelium lappaceum L) merupakan sejenis buah-buahan yang popular di tanam di Malaysia semenjak dulu dengan keluasan direkodkan pada 2010 seluas 24,946 hektar menghasilkan sebanyak 86,100 metrik tan yang bernilai RM 78 juta. Terdapat sebanyak 62 varieti rambutan tempatan yang telah didaftarkan kepada 'National Listing' Jabatan Pertanian sejak tahun 1930'an lagi. Diantara varieti rambutan yang popular adalah Varieti Anak Sekolah yang di daftarkan dengan nombor rujukan sebagai Klon R191 (Bahasa mudah ramai orang). Sebenarnya varieti Rambutan Anak Sekolah merupakan rambutan varieti 'Rong Rien' (dipercayai berasal dari Thailand) yang telah didaftarkan kepada Jabatan Pertanian pada 1 Jun 1981. Rambutan ini mendapat permintaan yang tinggi dipasaran berbanding dengan beberapa varieti rambutan yang lain kerana ciri-ciri yang ada pada varieti ini. Artikel subuh Selasa ini sambil menghadap ombak laut di Port Dickson saya menulis dalam "Anim Agro Technology" pencirian rambutan Anak Sekolah untuk dijadikan bahan rujukan bersadarkan pembacaan dari sumber Jabatan Pertanian Malaysia.

Varieti Rambutan Anak Sekolah (R191) mempunyai bentuk buah yang BULAT dengan panjang buah sederhana iaitu sekitar 4.1 - 4.4 cm dan lebar buah sekitar 3.7 - 3.8 cm iaitu dalam kategori sederhana besar. Kalau di buat perbandingan nisbah antara panjang buah dengan lebar buah adalah pada kadar 1.1:1. Varieti ini mempunyai warna hijau ketika muda tetapi akan bertukar kepada warna merah apabila cukup masak (Kod warna merah rambutan anak sekolah yang masak adalah R45A). Foto sebelah ada menunjukkan yang bulu atau rambut (spintern) rambutan ini adalah nipis sahaja iaitu sekitar 0.2 mm sahaja dengan ketebalan isi Sederhana. Purata panjang bulu rambutan varieti ini adalah sederhana ataau 1.2 cm dengan tekstur bulu yang 'Lembut'. Warna bulu pada buah matang adalah merah (Kod warna R45A).

Isi buah rambutan varieti ini adalah berwarna KRIM yang dengan isinya dikategorikan sebagai 'Tebal'. Kajian menunjukkan bahawa isi rambutan Anak Sekolah adalah bertekstur 'pejal' dengan rasa sederhana manis (kajian meunukkan tahap kemanisan buah ini mencecah 20% pada skala Brix). Boleh dikataakan buah ini tidak ada rasa kemasaman (pulp acidity) dan buah ini adah jenis berair (juicy). Rasa yang manis ini akan dapat di nikmati sebaik sahaja buah yang cukup masak di kopek dan dimasukkan kedalam mulut. Apa yang istimewa mengenai buah ini juga adalah cili 'LEKANG' dimana buah ini mudah dikopek dan dipisahkan bahagian isi dengan bahagian biji. Pengalaman penulis yang makan varieti ini mendapati memang amat suka akan citarasanya yang manis, lekang, enak dan murah harganya ketika musim puncak.

Mengenai biji rambutan Varieti Anak Sekolah, ianya mudah di asingkan dengan bahagian isi buah dan mempunyai bentuk OBOVATE (bahasa kita lonjong panjang) dengan warna testa krim kekuningan. Terdapat banyak saiz biji rambutan ini dimana purata sekitar 1.4 - 1.7 cm panjang dengan lebar sekitar 0.9 - 1.1 cm. Bijinya mudah di semai dalam tapak semaian untuk dijadikan pokok penanti bagi tujuan cantuman. Belum ada laporan rasmi menyatakan ada yang makan biji rambutan sebagai makanan penting tetapi memang ada potensi dengan kandungan zat permakanan yang baik. Ini disebabkan rambutan ini dimakan segar dan bijinya akan dibuang dimana-mana. Wasallam!

ANAK SEKOLAH ... ITU NAMANYA...
WARNA MERAH .... AMAT MANISNYA...
TAHAN LAMA....SIMPANANANNYA....
RAMBUTAN POPULAR.. DIMALAYSIA...

By,
M Anem
Senior Agronomist
Room 455, Hotel Thistle,
Port Dickson, Negeri Sembilan,
Malaysia.
(5 Syaaban 1433H) 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...