Support My Blog

Wednesday, June 27, 2012

CHEMPEDAK CH 30

CHEMPEDAK CH 30 (Artocarpus chempeden L) merupakan saltu varieti chempedak yang telah disyorkan oleh Jabatan Pertanian untuk ditanam secara komersil. Di Malaysia terdapat sebanyak 35 varieti atau klon chempedak yang telah didaftarkan sejak dulu tetapi hanya 3 varieti sahaja yang telah disyorkan untuk ditanam secara komersil iaitu CH28, CH30 dan CH33. Kajian daripada maklumat statistik meninjukkan terdapat seluas 10,280 hektar tanaman chempedak di Malaysia pada tahun 2011 dengan penghasilan sebanyak 53,020 metrik tan. Kawasan utama tanaman cempedak di Negeri Sarawak, Sabah, Perak dan Johor. Penanaman chempedak kebanyakannya ditanam secara dusun bercampu dan amat sedikit yang menanam chempedak secara monokrop. Chempedak dtanam bersama pokok durian, rambutan, manggis, pisang dan sebagainya. Kebanyakan hasil chempedak adalah untuk pasaran domestik sahaja dan dimakan segar atau digoreng. Produk 'chempedak goreng' mendapat permintaan yang sangat baik yang dijual dipasar tani, pasar malam atau pun gerai tepi jalan. Artikel subuh rabu ini saya menulis satu varieti chempedak CH30 untuk bacaan dan rujukkan bersama berdasarkan maklumat dari Jabtan Pertanian.


Varieti Chempedak CH30 telah didaftarkan pada 1 Jun1978 dengan nama varieti sebagai 'Kuang 4' tetapi tidak ada nama orang yang mendaftarkannya. Varieti ini adalah berasal dari kebun di sekitar Sungai Buloh Selangor. Ramai petani dan pengemar chempedak lebih suka memanggil varieti ini sebagai CH30 berbanding dengan nama varieti yang didaftarkan sebagai Kuang 4. Pokok chempedak ini berbuah mengikut musim iaitu setahun sekali dari bulan Jun hingga September.  Apa yang istimewa mengenai chempedak ini pada umumnya adalah kerana isinya yang sangat tebal, manis dan mempunyai aroma yang sederhana kuat (Lihat foto sebelah). Saya berpeluang untuk menganali pokok ini dan merasa buahnya kerana ada di tanam di Stesyen Pertanian di Johor dan Serdang.


Bentuk buah Chempedak CH30 adalah bulat lonjong panjang dimana panjang buah sekitar 35 - 40 cm dengan lebar buah 12 - 14 cm dimana kadar panjang buah dengan lebar buah adalah pada nisbah 2.8:1. Kadang-kadang buah lurus dan ada yang membengkok (Rujuk foto). Panjang tangkai varieti ini adalah sederhana iaitu antara 8 - 9 cm (purata 8.5 cm panjang) dengan ukurlilit tangkai 1.2 - 1.5 cm. Pemerhatian saya mendapati yang permukaan tangkai buah adalah berbonjol dengan saiz sederhana dan mempunyai warna kulit hijau. Walau pun chempedak CH30 mempunyai kulit seakan berduri tetapi bentuk duri berputing dempak (kurang tajam).


Paling isyimewa varieti ini adalah isi buah cempedak CH30 yang berwarna kuning ke oren (Yellow to orange) dengan kod warna 19A. Iisinya adalah sederhana tebal dengan bilangan ulas diantara 50 - 55 biji dalam satu biji buah. Panjang jerami adalah kategori sederhana iaitu sekitaar 4 - 6 cm. Kadar nisbah isi kepada ulas adalah diantara 70 - 75% dimana iai adalah satu kadar yang sangat baik untuk verieti chempedak. Tahap kemanisan buah adalah Sederhana dengan bacaan kemanisan 27 - 28% pada buah yang masak ranum. Apabila di makan saya dapati macam ada sedikit rasa Tanin dan sedikit masam walau pun kemasaman macam tiada langsung. 


Boleh dikatakan setiap ulas mempunyai biji yang berbentuk bulat dengan ukurlilit 4 -6 cm atau pun dikatakan bersaiz sederhana. Biji CH30 ini didapati mempunyai lapisan kulit testa berwarna coklat oren gelap (Kod warna 175A) dan kulit agak sederhana tebal. Bijinya mudah dipisahkan dengan isi buah ketia makan dan sesuai untuk disemai bagi dijadikan pokok penanti. Belum ada maklumat mengenai biji chempedak ini untuk dijadikan makanan. Saya pernah cuba makan biji cempedak ini yang direbus dan rasanya lemak pahit sedikit. Pernah juga biji ini di potong-potong untuk dijadikan kerepik tetapi kurang diminati semasa ujisrasa. Kepada mereka yang hendak menanam chempedak saya syorkan tanam varieti Chempedak CH30 dengan membeli benih tulin yang telah disahkan.
Wasallam.     


CHEMPEDAK CH 30 ... ENAK RASANYA ....
BUAHNYA BESAR .... CANTIK WARNANYA...
RASANYA MANIS .... TEBAL ISINYA...
KALAU DI TANAM .... PUAS RASANYA....


By,
M Anem
RISTEC, Port Dickson,
Negeri Sembilan
Malaysia
(7 Syaaban 1433)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...