Penulis blog gemar sekali dengan buah DURIAN ISI MERAH (Durio graviolens) merupakan sejenis buah durian yang unik dalam kategori buah nadir di Sabah. Buah ini juga terdapat di kebanyakan kawasan lain di Borneo seperti di Sarawak, Kalimantan dengan pelbagai nama yang berlainan. Penulis blog amat 'exited' apabila ada sebakul mengandungi lebih daripada 15 biji buah durian isi merah ini dibawa ke pejabat di Stesyen Pertanian Bukit Quion di Tawau dan sedia untuk membuat ujirasa. Buahnya agak kecil dengan duri yang sangat tajam berkulit nipis dan ia memang mudah sahaja dibelah dengan isi yang berwarna 'MERAH KUAT' dan amat menarik untuk terus dimakan (Sila lihat foto disebelah). Kulit bahagian dalam buah berwarna putih krim sama dengan durian komersil yang lainnya. Warna isi merah ini memang unik sekali dan tidak sabar memakannya. Memang ia dilihat lebih menyelerakan berbanding dengan warna isi durian komersil yang diujirasa iaitu ada manis dan pahit yang kuat. Sila baca artikel berkaitan dalam tulisan saya dengan pautan (Sila klik disini) dan (Sila klik disini). Buah ini ada di jual di Pasar Tamu dan Pasar Biasa iaitu apabila tiba musimnya. Seterusnya pada penulis blog adalah Terung Dayak (Solanum travum) yang selalu ada dijual di pasar-pasar dan enak sekali dimakan dengan ikan air tawar. Buah Terung Dayak mempunyai buah yang isinya sangat masam dan digunakan sebagai sayuran seperti di masak 'Sup Air terung dayak' atau ditumis sahaja seperti dengan asam pedas. Terung ini juga digunakankan dalam masakkan kari sebagai penambah keenakan rasa masam. Penulis mendapati Biji Terung Dayak digunakan sebagai ubat untuk mengurangkan sakit gigi iaitu dengan memasukkannya biji kedalam daun pisang (separa kering) kemudian gulong. Bakar daun tersebut dan sedut seperti menghisap rokok sehingga sakit gigi berkurangan. Secara tradisional juga saya mendapati akar terung dayak digunakan untuk menyembuhkan luka-luka, calar pada kulit, gatal-gatal dan yang paling menakjubkan didakwa mampu menyembuhkan Penyakit Syphilis. Sila baca beberapa artikel mengenai terung dayak dengan pautan (Sila klik disini) dan (Sila klik disini). Sebenarnya banyak lagi buah nadir di Sabah dan Sarawak yang boleh dibaca dalam blog ini dengan cara google anim agro technology buah dicari.
Selanjutnya penulis blog bincangkan kepentingan dan kegunaan Buah Nadir untuk dijadikan rujukkan. Pertama dimana ia sebagai buah segar (fresh fruit) yang boleh dimakan terus begitu sahaja atau dicicah dengan bahan lain. Kebanyakan spesies buah nadir boleh dimakan dalam keadaan segar seperti jenis buah Pulasan, Kuini, Bacang, Kundang, Remia, Cerapu, Tampoi, Salak, Rambai, Jentik-jentik, Kerian, Rokam, Delima, Binjai, Kedondong, Mata kucing, Sentul, Nona, Lanjut, Nam-nam, Tarap (Sila lihat foto disebelah), Durian Merah dan semua jenis Buah Jambu (Jambu Air Merah, Jambu Susu atau Jambu Gelas, Jambu Bol). Apa pun penulis blog dapati dimana kebanyakannya berjus dan berasa manis atau masam-masam manis. Kegunaan buah nadir yang kedua adalah untuk diproses. Beberapa spesies buah nadir pula berpotensi untuk diproses seperti spesis Buah Sentul, Kundang, Remia, Asam jawa, Rokam masam, Belimbing Buluh (Di Pahang dijadikan Sambal Hitam Pahang - boleh dibaca dengan pautan Sila Klik Disini), Cermai, Rambai, Buah Melaka, Buah Pala, Kelubi, Salak dan banyak lagi. Kegunaan ke tiga buah nadir adalah sebagai Makanan Ulam dan sayuran yang menambah selera makan. Selain dimakan segar beberapa spesies buah-buahan nadir dimanfaatkan sebagai ulam dan sayur. Buah-buahan yang dibuat ulam ialah termasuk Petai, Jering, Kerdas dan Putat. Beberapa spesies seperti gajus, sukun, kulur, sentul, ara dan belimbing buluh apa yang penulis bloh tahu digunakan dalam masakan sebagai sayur-sayuran. Ada juga buah-buahan nadir digunakan sebagai perasa asam untuk gulai dan masakan lain. Buah Nadir tersebut ialah asam gelugur, asam jawa, bacang, pauh, kundang, kedondong,limau nipis, limau kasturi, sepam dan lain-lain. Selain buahnya penulis blog dapati dimana ada bahagian-bahagian lain juga kadang-kadang digunakan sebagai sayur atau ulam misalnya pucuk gajus dan putat dibuat ulam, kulit buah rambai dibuat gulai dan pucuk melinjau dimasak dan dimakan dengan nasi. Pucuk salam digunakan sebagai perasa dalam masakan. Pendek kata memang ada banyak kepentingan dan khasiat daripada tumbuhan pokok nadir yang dikenalpasti.
Telah dijalankan banyak kajian mengenai khasiat makanan pada kebanyakan spesies buah nadir ini dan ia merupakan sumber penting pektin dan serabut. Kepentingan bahan-bahan ini perlu untuk kesihatan tubuh badan kerana berfungsi merancang aktiviti usus dan membantu mengelakkan sembelit dan gangguan usus. Buah-buahan nadir dilaporkan adalah sumber penting vitamin apabila kajian mendapati ada banyak spesies buah nadir yang mengandungi vitamin C. Vitamin C perlu untuk mengekalkan kesihatan kulit, gigi dan gusi dan didakwa mengelakkan daripada demam dan selsema. Kajian menunjukkan dimana seperti contoh buah binjai, redan, gajus, limau nipis dan buah melaka memang ia mengandungi vitamin C yang tinggi (108- 224 mg/100 g). Sementara itu bagi Buah Bacang, jambu bol dan kameto mempunyai vitamin C yang sederhana (sekitar 40-72 mg/ 100 g). Beberapa spesies buah-buahan nadir mengandungi vitamin B seperti Buah Delima, Bilak, Gelinggai dan Gajus dimana ia mengandungi vitamin B2 yang diperlukan untuk menambah selera makan dan merawat mengelakkan daripada sakit lidah, tekak dan kulit. Buah-buahan nadir juga memang membekalkan mineral seperti kalsium, magnesium, fosforan, kalium, sulfur dan zat besi. Buah Gajus, gelinggai dan bilak adalah antara buah yang mengandungi bahan mineral yang mana ia diperlukan oleh tubuh badan dalam kuantiti yang kecil. Kekurangan mineral boleh mengakibatkan gangguan metabolisme dan gangguan lain. Buah-buahan kaya dengan asid organik yang membantu proses penghadaman dan menambah selera makan. Bahan Asid Citrik terdapat pada limau manakala asid tartarik terdapat pada buah asam jawa. Kebanyakan buah-buahan tidak mengandungi zat protein dan lemak yang diperlukan oleh tubuh badan dan sebab itulah buah-buahan hanya merupakan makanan tambahan kepada manusia. Dalam kes ini kepentingan buah nadir sebagai ia mempunyai khasiat perubatan tidak dapat dinafikan. Ada banyak spesies buah-buahan nadir berkhasiat ubatan. Khasiat ini berbeza-beza antara satu spesies dengan spesies yang lain. Buah ini sebagai sumber vitamin, pektin dan selulosa yang diperlukan untuk kesihatan dan mengelakkan daripada beberapa jenis penyakit. Buah-buahan nadir yang berkhasiat ubatan ialah seperti gajus, delima, buah melaka, belimbing masam, asam jawa, asam gelugur, buah pala, wampi, petai, jering dan kerdas. Belimbing masam dipercayai dapat mengawal tekanan darah tinggi. Begitu juga buah-buahan yang dimakan sebagai ulam seperti petai, jering dan kerdas. Limau nipis dan limau purut telah lama digunakan dalam perubatan tradisional. Selain buah, bahagian-bahagian lain pokok dibuat ramuan ubatubatan untuk mengubati berbagai-bagai penyakit. Bahagian-bahagian tersebut ialah seperti daun, bunga, kulit batang, akar dan biji. Daun gajus boleh menyembuhkan ulser di mulut dan mengurangkan tekanan darah tinggi. Biji kerian pula berkhasiat untuk mengawal penyakit kencing manis, begitu juga daun pokok ara. Artikel ini ditulis dalam lima (5) segmen iaitu Part 1, Part 2, Part 3, Part 4 dan Part 5 yang sesuai dibaca semuanya. Semuga tulisan ini mampu memberi info berguna kepada semua pambaca blog anim agro technology yang ke 7,465 kali ini. Wasallam!!...
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.