Support My Blog

Friday, May 21, 2021

TEKNOLOGI TERNAKAN KUTU AIR (Part 3)

KUTU AIR
merupakan sejenis hidupan kecil yang selalunya menjadi makanan hidupan lain seperti ikan dan pelbagai lagi. Sebanrnya kutu air adalah sebutan umum bagi sekumpulan krustasea kecil penghuni air. Kutu air bukan sejenis serangga dan tidak hidup sebagai parasit serperti mana banyak jenis kutu yang hidup di luar air seperti kutu rambut, kutu babi dan banyak lagi. Secara taksonomi haiwan yang disebut kutu air termasuk dalam genera Daphnia (paling umum), Cyclops, Bosmina dan Diaptomus. Kutu air merupakan sebahagian daripada hidupan air atau Zooplankton. Kutu Air dalam istilah ilmiahnya dikenali sebagai "Cladocera" yang berasal dari dua suku kata bahasa Bahasa Yunani Kuno iaitu 'kládos' yang maknanya tanduk (branch) dan keras (maksudnya tanduk yang keras). Kutu air berukuran kecil yang panjangnya kurang dari setengah milimeter dimana sebahagian besar panjang cuma sekitar 0.2 - 6.0 mm (0.01 - 0.24 inci). Hanya spesis Leptodora yang panjangnya mencapai 18 mm dimana haiwan ini memakan fitoplankton dan juga sisa-sisa makanan haiwan lainnya (detritus). Sebagian besar Cladocera hidup di air tawar dengan hanya 8 spesies yang hidup di lautan. Spesies yang hidup dilaut semua dalam famili Podonidae kecuali dari genus Penilia. Beberapa cladocera dilaporkan tinggal atau habitatnya pada daun yang berguguran. Haiwan Daphnia adalah sejenis cladoceran air tawar bersaiz kecil krustasia yang mana biasanya dikalangan kita memanggilnya sebagai 'Kutu Air'. Pada penuis blog faham dimana nama ini adalah bukan sahaja ianya bersaiz kecil akan tetapi ukurannya yang pendek dan cara pergerakan seakan tersentak-sentak melompat dalam air. Genera Daphnia dan Moina adalah dua jenis hidupan yang berkait rapat (Sila lihat foto diatas) dimana ia terdapat di seluruh dunia dan secara kolektif dikenali sebagai daphnia. Daphnia mempunyai badan yang terdiri daripada kepala dan badannya dengan antena yang berfungsi untuk ia membuat pergerakan mudah alih. Ia mempunyai jenis mata kompaun besar terletak di bawah kulit pada sisi kepala . Salah satu ciri-ciri utama daphnia dimana pada bahagian utama badan, batang seakan terperangkap di dalam rangka luar (carapace). Haiwan ini akan bersalin kulit atau menumpahkan shell luarnya. Daphnia mempunyai kantung induk yang dilihat memang tertutup manakala Moina pula mempunyai kantung induk yang terbuka. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan mengenai teknologi menternak kutu air sebagai panduan asas kepada pembaca blog.

Mengenai sistem p
engudaraan sebaiknya Moina mendapat cukup oksijen dengan cara meletakkan secebis makanan di dimana ini akan meningkatkan kadar pengeluaran fitoplankton. Cara ini membolehkan peningkatan dalam bilangan telur setiap Moina betina dan akhirnya meningkatkan populasinya. Pemberian sedikit air tawar ke dalam tangki ternakan juga boleh meningkatkan pengeluaran Moina. Ada juga yang menggunakan alat pengudaraan (seperti yang digunakan dalam akuarium) diletakkan didalam tangki berkapasiti 400 gelen (1.5 meter persegi). Buih sangat kecil dikeluarkan alat pengudaraan ini bagaimana pun harus dielakkan sebab ianya boleh terperangkap di bawah carapace, menyebabkan Moina untuk terapung di permukaan, akhirnya membunuh mereka. Permakanan moina perlukan beberapa penyesuaian dimana boleh digunakan beberapa bahan baja biasa dan kadar pemberian. Cuba berikan beberapa media sesuai untuk menentukan mana satu yang terbaik dalam situasi ternakan. Amalan disesuaikan dengan pastikan kuantiti bahan-bahan baja perlu ditambah pada mulanya untuk setiap 100 gelen  (379 L) air dan juga tambahan baja sebaiknya kira-kira 5-10% daripada jumlah asal selepas 5 hari kemudian. Antara makanan lazim diberikan seperti yis sebanyak 8.5 gram dan ibu roti sbanyak 14 gram kedalam tangki ternakan serta baja Amonium Nitrat sebanyak 15 gram. Formulasi makanan lain seperti memberikan kombinasi antara campuran alfafa (43 gram), bran gandum atau dedak beras (43 gram) dan yis (0.3 gram). 

Pemberian baja organik membolehkan
 sel-sel bakteria dan kulat dan detritus serta fitoplankton sebagai makanan yang baik untuk Moina. Makanan lebih lengkap ini memenuhi keperluan pemakanan Moina dimana boleh menyebabkan pengeluaran maksimum . Baja mineral boleh digunakan secara berasingan akan tetapi ia hanya disyorkan untuk ternakan moina didalam kolam sahaja berbanding jika digunakan untuk ternakan didalam tangki. Disyorkan juga untuk menggunakan najis segar kerana ianya mengandungi banyak bakteria akan tetapi perlu teliti. Ada sesetengah najis binatang ternak diberi bahan tambahan makanan haiwan yang diberikan bahan makanan khusus untuk mengawal larva lalat dimana perkara ini boleh sebabkan menghalang aktiviti pengeluaran Moina. Amalan disyorkan dengan mengeringkan baja najis haiwan dahulu juga baik sebelum digunakan. Bagaimana pun kika boleh mendapatkan secara komersial baja organik seperti baja tahi ayam proses (pelet kering) boleh digunakan dan praktikal. Jika ada bahan organik yang todak terurai sebaiknya dikeluarkan daripada tangki ternakan dengan menggunakn sauk yang dipasang kain penapis nylon sintetik. Pemberian makanan yang berlebihan boleh menyebabkan masaalah kualiti air dimana akan ada kulat lain. Jika keadaan menjadi serius makan harus dibuang sahaja air didalam tangki tersebut dan buat ternakan baharu. Keadaan pH yang terlalu tinggi (nilai lebih besar daripada pH9.5 yang berpunca daripada alga yang banyak mengakibatkan peningkatan dalam nisbah bentuk toksik ammonia yang boleh menghalang pengeluaran Moina. Sebainya dikalwal pH sekitar pH 7 - 8 dengan pemberian cuka (asid asetik).

Menyediakan benih moina (inoculating) sebanyak 100 moina bagi segelan air (25 liter) adalah kadar yang sesuai. Jika kadar diberikan rendah daripada disyorkan maka kesannya adalah jumlah populasi agak perlahan. Penting juga kadar pemberian baja atau makanan yang diberikan terkawal dan jangan berlebihan kerana ini akan mampu mengelakan daripada mooina terlebih makan. Dalam masa 24 jam selepas proses persenyawaan maka perlu dijaga suhu yang betul dengan menyediakan kualiti air yang terbaik. Pemberian yis dengan kadar dan masa tepat membolehkan moina mendapat makanan bersama dengan kehadiran fitoplankton dalam tangki ternakan. Pada peringkat ini sebaiknya lakukan pemeriksaan kepada tangki penternakan setiap hari dengan melihat beberapa aspek penting. Pastikan tahap kesihatan mina dalam keadaan baik dengan cara mengambl satu sudu besar (15 ml) air dan diperiksa dengan kanta pembesar atao mikroskop (jika ada). Moina akan dapat dilihat berwarna hijau atau coklat
 dengan penuh kawasan usus dan pergerakan aktif menunjukkan ia dalam keadaan yang sihat . Sebaliknya jika warna Moina pucat dengan kawasan penghadaman kosong atau Moina menghasilkan telur berehat dimana ini bermakna ada tanda-tanda keadaan suboptimum alam sekitar atau makanan yang tidak mencukupi. Periksa kepadatan populasi Moina dilakukan dengan membunuh yang Moina dalam sampel 1-sudu teh (3-5/ml) dicampur dengan larutan alkohol 70% dan mula mengira semua Moina di dalam piring petri yang dilihat melalui kanta pembesar atau mikroskop. Jika jumlah Moina mencapai bilangan sebanyak 45-75 ekor dalam sampel 1 sudu teh (3-5/ml) ia adalah sesuai. Bagi penternaak komersial mereka melihat dengan matakasar sahaja sudah boleh mengagak dengan tepat kepadatan populasi mona dalam air.

Biasanya moina b
oleh dituai dengan menapis air daripada tangki ternakan menggunakan penapis yang digantung dalam tangki berukuran 50 - 150 μm mesh. Semasa menuai sebaiknya dimatikan sistem pengudaraan dan membenarkan zarah makanan untuk mendak dahulu sebelum penuaian. Secara praktikalnya menuai moina dilakukan berperingkat untuk tujuan asal memperpanjangkan ternakan iaitu sekitar 20-25% daripada populasi setiap hari. Bagaimana pun untuk membuat baru penternakan moina boleh diambil semua atau dikeringkan terus tangki air untuk dicuci. Penuaian dengan kaedah iaitu penyaliran sebahagian air dari tangki keluar membolehkan untuk proses menukar air separuh dimana cara ini akan dapat meningkatkan kualiti air. Jika menuai pada jumlah sedikit maka pada satu-satu masa hanya memindahkan Moina hidup kepada bekas yang mengandungi air tawar supaya terpelihara habitat untuk ia terus hidup. Mendakan yang berlaku didasar tangki seperti cebisan makanan dan baja perlu dibersihkan atau dikeluarkan agar menjaga kualiti ait dan elakkan pencemaran berlaku. Berlainan spesis moina mungkin memerlukan sedikit pengubahsuaian kaedah rawatan dan cara serta jangkamasa penuaian hasil. Memang ada banyak perbezaan rawatan diantara Moina dengan Dapnia yang harus diketahui pnternak. Pengeluaran moina untuk diberikan kepada anak-anak ikan boleh dilakukan dengan berjadual. Apa pun selepas dituai maka moina boleh terus hidup selama beberapa hari di dalam air bersih di simpan didalam peti sejuk. Mereka akan meneruskan aktiviti biasa apabila mereka sekali lagi dikeluarkan dari peti ais adan diletakkan didalam suhu bilik. Bagaimana pun kaedah ini menjejaskan sedikit kualiti Moina dari peti ais dan ia tidak optimum kerana telah melalui tempoh kebuluran. Bagaimana pun ia boleh diperbaiki dengan memberikan makanan sesuai.  Dilaporkan dimana Moina boleh disimpan untuk tempoh masa yang lama dengan dibekukan dalam air masin yang rendah garam (ppt 7) dan kadar ketumpatan sekitar 1.0046 atau boleh juga moina ini melalui teknik pembekuan pengeringan. Kedua-dua kaedah ini mungkin akan membunuh Moina akan tetapi perlu dipastikan proses tepat bagi membolehkan selepas pencairan berlaku dengan baik supaya mereka akan disediakan untuk makanan anak-anak ikan. Moina beku dan beku-kering didakwa tidak berkhasiat sebagai hidupan tidak seperti moina segar yang mudah diterima oleh anak-anak ikan .Moina yang beku juga moina yang melalui proses pembekuan-pengeringan sebenarnya tidak ketara mengubah kandungan pemakanan Moina atau nutrien jika ia dikeluarkan dengan cepat ke dalam air dalam masa sepuluh minit selepas pengenalan di dalam air segar.  Ada kalangan pembaca yang kurang faham dengan penulisan ini kerana ia adalah alihbahasa daripada artikel Inggeris kepada Bahasa Malaysia. Semuga artikel 3 segmen ini iaitu Part 1, Part 2 dan Part 2 memberikan info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!...
MENTERNAK MOINA... BAGAIMANA...
KURANG TAHU... SILA MEMBACA...
TIDAK FAHAM.. SILAKAN BERTANYA...
BILA BERMINAT... ANDA BOLEH MULA...

By,
M Anem,
Senior Agronommist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(16 Ramadan 1442H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...