Support My Blog

Friday, May 21, 2021

TEKNOLOGI TERNAKAN KUTU AIR (Part 1)


KUTU AIR
merupakan sejenis hidupan kecil yang selalunya menjadi makanan hidupan lain seperti ikan dan pelbagai lagi. Sebanrnya k
utu air adalah sebutan umum bagi sekumpulan krustasea kecil penghuni air. Kutu air bukan sejenis serangga dan tidak hidup sebagai parasit serperti mana banyak jenis kutu yang hidup di luar air seperti kutu rambut, kutu babi dan banyak lagi. Secara taksonomi haiwan yang disebut kutu air termasuk dalam genera Daphnia (paling umum), Cyclops, Bosmina dan Diaptomus. Kutu air merupakan sebahagian daripada hidupan air atau Zooplankton. Kutu Air dalam istilah ilmiahnya dikenali sebagai "Cladocera" yang berasal dari dua suku kata bahasa Bahasa Yunani Kuno iaitu 'kládos' yang maknanya tanduk (branch) dan keras (maksudnya tanduk yang keras). Kutu air berukuran kecil yang panjangnya kurang dari setengah milimeter dimana sebahagian besar panjang cuma sekitar 0.2 - 6.0 mm (0.01 - 0.24 inci). Hanya spesis  Leptodora yang panjangnya mencapai 18 mm dimana haiwan ini memakan fitoplankton dan juga sisa-sisa makanan haiwan lainnya (detritus). Sebagian besar Cladocera hidup di air tawar dengan hanya 8 spesies yang hidup di lautan. Spesies yang hidup dilaut semua dalam famili Podonidae kecuali dari  genus Penilia. Beberapa cladocera dilaporkan tinggal atau habitatnya pada daun yang berguguran. Haiwan Daphnia adalah cladoceran air tawar bersaiz kecil krustasia yang mana biasanya dikalangan kita memanggilnya sebagai 'Kutu Air'. Pada penuis blog faham dimana nama ini adalah bukan sahaja ianya bersaiz kecil akan tetapi ukurannya yang pendek dan cara pergerakan seakan tersentak-sentak melompat dalam air. Genera Daphnia dan Moina adalah dua jenis hidupan yang berkait rapat (Sila lihat foto diatas) dimana ia terdapat di seluruh dunia dan secara kolektif dikenali sebagai daphnia. Daphnia mempunyai badan yang terdiri daripada kepala dan badannya dengan antena yang berfungsi untuk ia membuat pergerakan mudah alih. Ia mempunyai jenis mata kompaun besar terletak di bawah kulit pada sisi kepala . Salah satu ciri-ciri utama daphnia dimana pada bahagian utama badan, batang seakan terperangkap di dalam rangka luar (carapace). Haiwan ini akan bersalin kulit atau menumpahkan shell luarnya. Daphnia mempunyai kantung induk yang dilihat memang tertutup manakala Moina pula mempunyai kantung induk yang terbuka. Artikel subuh ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan mengenai teknologi menternak kutu air sebagai panduan asas kepada pembaca blog.

Mengenal akan kutu air jenis Moina memerlukan peralatan khusus seperti mikroskop agar dapat dilihat jelas. Biasanya ada perbezaan tentang saiz diantara genera kutu air dimana 
Moina adalah kira-kira setengah sahaja panjang maksima daripada Daphnia . Moina dewasa berukuran sekitar 700 -1,000 μm daripada udang air garam baru menetas (500 μm) dan kira-kira 2-3 kali panjang daripada saiz  rotifers dewasa. Moina muda pula mempunyai ukuran kurang daripada 400 μm. Lazimnya dilihat Moina ini mempunyai saiz yang sama atau hanya besar sedikit daripada rotifers dewasa dan lebih kecil daripada udang air garam yang baru sahaja menetas. Biasanya dalam habitat semulajadi dimana udang air garam mati dengan cepat dalam air tawar dimana ini menyebabkan Moina lebih sesuai untuk dijadikan sebahan makanan kepada anak-anak ikan air tawar. Anak-anak ikan dari telurnya dengan mudah akan menelan moina sebagai sumber makanan awal. Sebenarnya memang masih sukar kaedah bagaimana hendak mengukur saiz moina sebenar dimana hanya teknik gunakan jaring halus (500 mikron). Saiz moina yang ebih besar dari ini memang sudah susah untuk anak ikan menelannya sebagai makanan hidupan air. Pergerakan moina didalam air 'secara melonpat' pula akan membolehkan ia bergerak tetapi jika populasinya terlalu padat akan menjadi gangguan pula. Satu laporan penyelidikan ada menyatakan ternakan Moina micrura dijalankan dalam kolam dimana diberi makan dengan tahi ayam (dan sesekali tahi babi) mampu jadikan kadar hidupnya 95-99% (survival rate).  Masih kurang maklumat kaedah penternakan kutu air Moina diterbitkan terutama dikawasan tropika. 

Meneyentuh mengenai keperluan asas fizikal dan kimia untuk penternakan Moina penting dimana lazimnya 
Moina boleh muncul dalam kepekatan yang tinggi di kolam, tasik, parit, sungai arus  bergerak arus perlahan dan paya di mana bahan organik sedang diuraikan. Kejadian seperti ini biasanya akan kawasan empangan dan boleh berlaku dalam masa singkat. Apa pun Moina secara amnya mudah untuk bertoleransi terhadap kualiti air yang kurang baik. Moina boleh hidup di dalam air di mana jumlah oksigen terlarut yang berbagai daripada banyak Oksigen sehingga hampir tidak ada oksigen didalamnya (Supersaturation). Moina memang tahan kepada perubahan dalam kepekatan oksigen dan sering membiak dalam kuantiti yang besar dalam air yang mudah dan selalu  tercemar dengan kumbahan. Spesis Moina pula telah pun didakw mampu membantu peranan yang penting dalam menstabilkan kumbahan di kolam untuk pengoksidaan. Kadar keupayaan untuk hidup dalam persekitaran oksigen kurang atau oksigen rendah adalah disebabkan oleh keupayaan untuk sintesis hemoglobin Moina.Pembentukan hemoglobin adalah bergantung kepada tahap oksigen terlarut di dalam air. Pengeluaran hemoglobin juga mungkin disebabkan oleh suhu tinggi dan kepadatan penduduk yang tinggi. Kajian mendapati dimana Moina bertahan dalam suhu ekstrim dan mudah bagi menyesesuaikan perubahan setiap hari dari serendah 5-31 °C dan suhu biasa 24-31 °C . Toleransi suhu tinggi Moina adalah kelebihan yang besar bagi bekalan makanan kepada spesis ikan dalam industri perikanan.

Keperluan m
akanan Moina terdiri daripada banyak kumpulan seperti bakteria, yis, fitoplankton dan detritus (bahan organik yang mereput) . Sel bakteria dan kulat merupakan peringkat tertinggi dalam nilai makanan. Populasi Moina boleh berkembang paling pesat dalam kehadiran jumlah makanan yang mencukupi seperti sel bakteria dan yis serta fitoplankton. Moina adalah salah satu jenis daripada zooplankton yang boleh menggunakan Aeruginosa microcystisalga biru-hijau . Kedua-dua detritus tumbuhan dan haiwan boleh membekalkan tenaga untuk pertumbuhan dan pembiakan Moina. Lazimnya nilai makanan detritus adalah bergantung pada asal kehidupannya dimana ia berkurangan dengan umur detritus yang tersedia. Bagi memahami akan kitaran hayat Moina berkait rapat dengan kitaran pembiakan Moina yang dilaporkan mempunyai kedua-dua fasa seksual jantina. Biasanya populasi yang terdiri daripada semua betina yang membiak asexually dimana dalam keadaan optimum lazimnya Moina membiak ketika berumur 4-7 hari dengan jumlah saiz satu anak 4 - 22 setiap satu betina. Broods (anak) dihasilkan setiap 1.5 - 2.0 hari dimana kebanyakannya adalah betina yang mana akan menghasilkan 2 - 6 broods seterusnya disepanjang hayat mereka. Dalam keadaan persekitaran yang kurang baik lazimnya Moina jantan dihasilkan dan pembiakan seksual berlaku menyebabkan telur berehat (ephippia) dimana ciri ini juga serupa dengan telur udang air garam. Rangsangan untuk pembiakan seksual populasi Moina adalah bergantung kepada faktur kekurangan mendadak dalam sistem bekalan makanan dimana ini akan menyebabkan peningkatan dalam pengeluaran telur berehat. Secara teorinya jika berlaku kepadatan populasi yang tinggi Daphnia boleh mengakibatkan penurunan dramatik dalam pembiakan akan tetapi perkara ini tidak berlaku dengan Moina. Lazimnya penghasilan telur Daphnia magna jatuh mendadak pada kepadatan yang rendah sekitar 95 - 115 ekor yang matang segelen (25-30ekor /Liter). Ketumpatan maksimum yang terbaik dalam penternakan Daphnia sekitar 19,00 ekor segelen (500 ekor /Liter). Moina agak berlainan kerana secara rutin ia mampu mencapai kepadatan sehingga19,000 ekor segelen (5,000 ekor / Liter) sebagai ternakan yang intensif. Artikel ini ditulis didalam 3 segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 yang perlu dibaca bersama secara berturutan. Semuga artikel ini memberi info berfaedah kepada pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!..
TERNAK KUTU AIR... BAGAIMANA...
CARI BENIHNYA... PASTIKAN ILMUNYA...
TERNAK DAPHNIA... ATAU MOINA...
ADA POTENSI... KENALAH MENCUBA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(12 Ramadan 1442H).


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...