Support My Blog

Monday, March 29, 2021

SABUN PAPAYA - APAKAH DIA?

SABUN PAPAYA
atau SABUN BETIK merupakan salah satu produk yang kini semakin popular dikalangan pengguna wanita kita terutamanya sebagai bahan kecantikan wajah. Pokok Betik (Carica papaya) merupakan sebagai tumbuhan yang menghasilkan buah dan getahnya (latex) dimana buah betik yang masak akan dijadikan makanan dan buah betk muda akan dijadikan sayuran. Cita rasa manis dengan tekstur lembut serta kandungan khasiat dari buah betik menjadikan buah ini merupakan diantara buah yang popular didunia. Banyak khasiat nutrisi dari betik daripada kandungan tenaga, vitamin, zat mineral serta pelbagai komponen lain. Pada penulis blog yang meminati makan buah betik kerana banyak membantu didalam proses pencernaan dan memudahkan buang air. Selain itu terkini dilaporkan dimana ada kegunaan dari pokok betik untuk mencantikkan kulit muka yang sudah dikomersilkan. Kalau anda google di internet mengenai produk sabun betik ini memang banyak yang ada dijual dipasaran selain lebih popular dibeli melalui sistem On-line. Didakwa dimana sabun betik ini merupakan produk sabun yag dibuat dari hasil proses mudah secara semulajadi tanaman betik.  Sabun papaya didakwa mampu melembut dan memutihkan kulit. Sebenarnya lazimnya sabun biasa juga boleh dalam membersihkan dan menghilangkan kotoran bagaimana pun sabun biasa selalunya agak keras bagi kulit sesetengah orang sehingga menyebabkan kulit kering. Perkara ini adakah disebabkan sabun biasa akan menghilangkan lapisan minyak secara semulajadi. Beberapa sabun biasa juga mengandungi detergen sintesis dan bahan kimia lain yang memberikan aroma dan warna menarik. Bahan-bahan tersebut dilaporkan memang boleh menyebabkan kulit kering dan menjadilan kulit muka semakin gatal. Apabila sabun biasa ini terus digunakan dalam jangkamasa panjang maka kesan sampingannya boleh memburuk kulit yang bermasalah seperti masaalah jerawat, psoriasis dan rosacea. Sementara itu didakwa dimana produk sabun betik yang terbuat dari bahan alami dapat menyediakan pasokan enzim papain. Enzim ini dapat memecahkan protein dan bertindak sebagai agen antiperadangan.  Artikel pagi ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya akan paparkan mengenai penghasilan produk daripada tanaman betik sebagai sabun betik untuk dijadikan bahan rujukkan semua.

Didakwa dimana Sabun Betik yang memang 
mengandung vitamin C dan antioksidan yang boleh meningkatkan kesihatan kulit. Nutrisi tersebut mampu merangsang pengeluaran kolagen serta mengurangkan pigmentasi atau titik hitam atau gelap di kulit. Betik juga ada mengandung vitamin A yang membantu untuk mempercepat pergantian sel, membantu mengurangkan bintik gelap, noda dan bekas luka. Kini dengn ada pelbagai nutrisi dalam sabun betik maka ia selalu digunakan khusus untuk wajah dan membantu kulit lebih cerah dan halus. Kandungan enzim papain dalam sabun betik juga mengatasi sel kulit mati dan menghasilkan kulit baru yang yang lebih sihat. Proses pengelupasan kulit secara semulajadi biasanya akan menghilangkan sel kulit mati dari permukaan kulit wajah. Meksipun secara semulajadi dimana kulit boleh meregenerasi sendiri tetapi juga pengelupasan kulit secara semuladi dipercepatkan dengan penggunaan sabun betik. Mereka yang menggunakan sabun betik secara rutin juga menjadikan kulit seseorang akan lebih cerah, halus dan juga warna kulit yang seragam. Memang ada dakwaan dimana selama ini ramai orang salah sangka menggunakan sabun betik hanya menyebabkan agar kulitnya 'cepat putih'. Apa pun sebenarnya pendapat tersebut kurang tepat. Bahan papain yang terdapat pada betik didakwa mampu bekerja secara cepat seperti krim pemutih dengan cara menanggalkan sel kulit mati agar kulit lebih terang semasa menggunakan sabun betik atau sabun papaya bertahap.  Sabun ini didakwa mampu mengurangkan dan menghilangkan bekas jerawatmelalui enzim pelarut protein yang terdapat dalam pepaya. Enzim ini dilaporkan berkesan untuk menghilangkan keratin yang rosak. Keratin adalah protein yang terdapat dalam kulit dimana jika berlaku pernumpukan keratin dapat menyebabkan ujud bonjolan kecil di wajah. Kekuatan eksfoliasi sabun pepaya juga boleh mencegah terbentuknya sel kulit mati yang mana ia kemudiannya akan menyumbat pori pada kulir muka. Jika berlaku penyumbatan pori dimana perkara ini adalah asas kepada kejadian jerawat. Mungkin ada kalangan pembaca yang berpengalaman digigit serangga di wajah dimana kesan dari sengatan atau gigitan serangga tidak menjadikan kulit wajah bengkak dan terasa gatal-gatal. Sebaiknya bagi tujuan untuk mengatasi gigitan serangga di wajah secara semulajadi boleh di cuci wajah pakai sabun pepaya.

Penulis blog merujuk kepada beberapa laporan dimana s
abun pepaya disebut boleh untuk membantu meringankan rasa sakit, gatal, bengkak dan bengkak kerana gigitan oleh serangga. Kandungan bahan papain dalam tembikai didakwa sama fungsinya iaitu ia dapat mengurangkan peradangan dan membantu mempercepat penyembuhan luka. Beberapa serangga menghasilkan racun peptida dimana racun ini dapat membentuk protein. Papain adalah bahan yang dilaporkan mampu untuk memecah protein ini sehingga kejadian kegatalan atau iritasi pada kulit dapat dicegah. Terdapat perbezaan kesan sabun betik ini mengikut jenis kulit seseorang dimana sebaiknya cuba mendapatkn jenis sabun yang berkualiti baik dan ada rujukan lengkap. Apa pun sebelum menggunakan sabun pepaya untuk wajah dengan mempastikan tidak akan berlaku kesan alergi seperti kulit bentol, bengkak, gatal, atau kemerahan. Jika berlaku senasa kali pertama mencub sabun papaya ini maka dinasihatkan agar berhenti menggunakanya. Diingatkan juga agar mengindari penggunaan sabun pepaya bagi orang yang alergi lateks. Ini kerana bahan papain dalam papaya memang ia berasal dari getah papaya mentah. Perbincangan ini bukan sahaja papaya dilaporkan enak untuk dimakan sebaliknya juga ia mengandungi vitamin A, B, dan C, kalium, lycopene dan antioksidan yang semuanya baik untuk kulit pengguna. Menambah minyak pati papaya atau puri kepada sabun yang dihasilkan dengan buatan sendiri adalah cara mudah untuk memelihara kulit anda dan meningkatkan kesan sihat sabun. Cara membuat sendiri sabun betik ini disesuaikan dengan kaedah menyediakan jus betik atau puree untuk sebahagian daripada cecair . Potong buah betik menjadi ketulan dan masukkannya ke dalam mesin pengisar. Proses sehingga buah betik tadi menjadi serbuk halus. Bergantung kepada bagaimana kandungan air dalam buah mungkin perlu untuk menambah sedikit air untuk menghilangkan ketulan besar.  Bagi membuat sabun tangan yang menggunakan minyak pati maka boleh mencairkan 2 cawan sabun putih yang dicincang, 1/4 cawan air dan 5 hingga 6 titis minyak pati betik. Biarkan sejuk kira-kira 20 minit sebelum membentuk bola kecil atau dibentuk didalam acuan dimana ia akan mengeras didalam masa tiga hingga empat hari.

Dilaporkan dimana salah 
satu jenis sabun kecantikan yang sering dipakai oleh kaum wanita untuk menjaga kesihatan kulitnya ialah sabun papaya. Sabun papaya adalah sabun alami yang boleh digunakan pada seluruh bahagian tubuhbadaan dan ia termasuk pada wajah. Sabun papaya dipercayai akan dapat membantu untuk mencerahkan kulit. Sabun ini juga dapat mengurangkan akan munculnya bintik-bintik hitam atau bekas luka. Walau pun sabun biasa juga dapat membersihkan dan menghilangkan kotoran, akan tetapi penggunaan sabun biasa mungkin boleh terlalu kuat efeknya untuk kulit kerana ia menghilangkan lapisan minyak semulajadi di muka. Kehebatan sabun ini dilaporkan mampu menghilangkan flek hitam dan mampu mencerahkan kulit. Flek hitam akan hilang hanya dalam beberapa minggu sahaja dan sabun ini dapat meminimakan pengeluaran bahan melanin tubuh yang merupakan penyebab utama dari penggelapan kulit kita. Tidak hanya mencerahkan warna kulit akan tetapi yang lebih penting adalah kebolehan meratakannya sehingga pemakai tidak mempunyai kawasan gelap di wajah, ketiak atau siku dan meminimalkan perubahan warna yang disebabkan oleh bekas luka. Manfaat sabun papaya yang ketiga iaitu untuk membantu pengelupasan kulit dan mencegah jerawat. Semasa anda menggunakan sabun papaya maka enzim papain yang merupakan bahan alami dalam buah pepaya akan membantu mengangkat kulit mati. Memang kulit mati boleh membuat kulit kering sehingga menimbulkan rasa gatal dan kasar.  Kotoran dan debu ini dapat menyebabkan timbulnya jerawat dan komedo. Melalui penggunaan sabun pepaya setiap hari, jerawat dan bekas luka akan diminimalkan dan akan membantu proses pengelupasan kulit sehingga kulit menjadi lebih lembut, lebih putih dan bebas jerawat. Sabun pepaya  dapat merawat kes jerawat iaitu sebagai kesan lanjutan dari proses eksfoliasi atau pengelupasan kulit. Kesannya sehingga dapat membuka pori-pori yang didukung oleh sel kulit mati dan pebghasilan sebum berlebih. Apa pun jerawat boleh muncul ketika kulit mati dan sebum tidak segera hilang. Inilah sebabnya apabila melalui penggunaan sabun papaya secara teratur maka jerawat dapat dihindari dan ia dapat mencegah munculnya ruam dan jerawat tersebut.

Bagaimana pun ada dilaporkan dimana penggunaan sabun betik juga mempunyai kesan buuruk dan kesan sampingan. Dari laporan oleh 
Healthline dimana sabun betik ini boleh jadi tidak sesuai untuk semua jenis kulit terutama orang yang ada jenis kulit yang sensitif dan kering. Dilaporkan dimana tahap kemampuannya dalam proses  untuk pengelupasan kulit ia akan dapat mengeringkan dan menegangkan kulit. Tetapi menggunakan pelembab wajah yang baik atau lotion pelembab pasti dapat melawan efek ini dan menyeimbangkan tingkat pH pada kulit. Sebaiknya sebelum menggunakan sabun papaya untuk pertama kali maka buat kesan uji sabun tersebut pada sebahagian kecil kulit. Hentikan penggunaan jika muncul tanda-tanda reaksi alergi seperti tanda benjolan, bengkak, gatal atau kemerahan. Bagaimana pun sebagai pengguna periksa dahulu jika sabun betik tersebut adalah sabun asli atau sabun tiruan. Seiring perkembanan era teknologi banyak perusahaan kini mampu menghasilkan sabun papaya namun ada kalngan yang tidak bertanggungjawab mengeluarkan sabun tiruan yang seakan sama dengan sabun asli dan merbahaya kepada pengguna. Biasanya berlaku diman semakin laris sebuah produk dan canggihnya teknologi kerapkali di salah gunakan oleh beberapa pihak tertentu untuk dipalsukan termasuk produk bagi sabun papaya. Sebagai panduan dilaporkan dimana sabun betik asli mempunyai bau yang segar dan tidak tajam serta mempunyai tekstur sabun semulajadi. Ia lazimnya lebih lembut dan ada kelulusan pihak KKM. Bagi produk sabun betik palsu pula lazimnya dijual dengan harga juga tidak terlalu murah tetapi mempunyai tekstur yang kasar serta ia juga tidak mempunyai bau khas papaya yang segar dan selalunya ada bau sedikit tajam. Sabun tiruan selalunya juga tiada nombor daftar KKM dan dijuak selalunya agak murah sedikit dari sabun asli dimana apabila dipakai menyebakan iritasi dan gatal-gatal pada kulit. Semuga rencana ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!...
SABUN BETIK... SABUN PAPAYA...
MEMBERSIH KULIT... PUTIHNYA...
ADA YANG ASLI...AWAS TIRUANNYA...
BACA ARTIKEL... INFO DITERIMA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(6 Syaaban 1442H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...