Support My Blog

Thursday, March 25, 2021

PISANG REBUS - KEHEBATANNYA

MAKANAN PISANG REBUS
(Boiled banana) pada saya merupakan sejenis makanan 'ala-kampong' semakin viral berasaskan pisang masak direbus untuk dihidangkan sebagai makanan yang enak di kampong. Makanan ini agaknya boleh dipopularkan lagi dengan beberapa pendekatan melalui sosmed. Pisang (Musa spp) mempunyai banyak spesis dan jenis daripada yang dimakan segar, dibuat kuih mueh atau yang khusus untuk digoreng atau di buat kerepek pisang. Kini tidak ramai kalangan masyarakat bandar dan anak-anak generasi milenial mengenali hidangan makanan pisang rebus. Pisang yang sesuai untuk dimakan sebagai 'pisang rebus' adalah daripada varieti seperti Pisang Abu (paling top), Pisang Nangka, Pisang Nipah, Pisang Lang serta Pisang Benggala yang lazimnya mempunyai kulit yang tebal dan isi yang manis. Caranya dengan memilih pisang yang hampir masak dan leraikan daripada sisirnya. Sediakan air rebusan dengan mengisi air dan sedikit garam. Saya bagaimana pun lebih suka kalau kita kukus (steam) pisang dalam alat pengukus. Kaedah mengukus pisang ini dapat mengekalkan rasa asal pisang yang direbus. Jangka masa untuk merebus atau pun mengukus pisang tidak perlu lama sekitar 15 - 20 minit sahaja. Jika direbus terlalu lama akan menyebabkan kulit dan isi pisang menjadi kecut. Apabila pisang yang direbus atau dikukus ini telah masak maka angkat dan toskan airnya. Apabila sudah agak sejuk kita boleh ambil dan kupas kulitnya untuk dimakan (Sila lihat foto diatas). Apabila kulit dibuang kita boleh potong isi pisang rebus yang berwarna kekuningan terus untuk dimakan atau dimakan bersama kelapa parut bagi menambahkan perisa sedapnya. Ada juga yang suka makan pisang rebun dengan mencecah kepada gula pasir atau juga susu pekat manis. Bagaimana pun pisang rebus yang dibawa sebagai bekalan untuk kekebun, ke sawah atau ke laut sesuai dimakan begitu sahaja kerana tetap sedap dimakan apabila perut sudah lapar kerana penat bekerja. Pada saya pisang lang yang direbus dan pisang nipah memang paling disukai. Ini kerana pisang lang mempunyai rasa manis dan aroma yang cukup menyelerakan. Sementara itu pisang rebus atau pisang kukus ini tahan beberapa hari jika disimpan dengan baik dan tidak basi. Selain ia mengenyangkan, makan pisang rebus amat memberikan tenaga banyak untuk terus bekerja. Bagaimana pun makan pisang rebus ini bukan dilakukan setiap hari kerana jemu juga. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai kehebatan khasiat pisang rebus yang kini boleh dikatakan sebagai salah satu makanan unik zaman dulu dan exotic masa kini. 

Memang m
eski dianggap sebagai makanan sederhana sebenarnya pisang rebus adalah sangat nikmat jika dimakan semasa pagi atau petang hari sambil minum kopi. Memang bagi sesetengah orang mungkin agak 'rasa malu' untuk makan pisang rebus kerana dianggap makanan kampungan. apa pun sebenarnya selain dari ianya enak disantap, pisang rebus juga diyakini mempunyai banyak manfaat bagi kesihatan dengan kehebatannya tersendiri. telah diketahui dimana buah pisang memang kaya serat, Vitamin B6, Vitamin C dan zat ineral seperti kalium yang dapat menangani pembentukkan radikal bebas. Selain ia selalu dikaitan dengan makanan yang sihat, pisang juga enak dan mudah di makan, murah serta boleh dijadikan pelbagai kulineri lain yang dimakan dari kanak-kankak sehingga orang-orang tua. Lihat sahaja bayi yang diberikan dengan 'pisang lenyek' dengan susu sebagai makanan yang mereka suka. Kalangan orang-orang tua pula yang sudah tiada gigi pun sesuai makan buah pisang kerana terus telan sahaja atau dikemam dahulu. Pengolahan buah pisang juga beraneka ragam bermula dari dibuat kerepik, digoreng atau direbus atau kini sudah ramai yang suka minum jus pisang. Semua makanan yang mana ia berasaskan pisang mudah disediakan. Salah satu makanan asas pisang yang saya peling suka adalah pisang rebus. Ada beberapa kajian yang mendapati makanan pisang rebus atau lebih khusus juga pisang kukus didalam menu makanan sihat oleh orang-orang kaya. Memang  kehebatan khasiat pisang rebus akan diperincikan dalam bab berikutnya.

Memang ada banyak sekali manfaat bagi kesihatan memakan pisang rebus yang baik bagi tubuh. 
Kalau hendak dibandingkan dengan pisang goreng kemunkinan besar  pisang yang direbus memiliki manfaat yang jauh lebih baik sehingga selamat dan berkhasiat diambil terutama unruk sarapan waktu pagi. Sudah pasti yang paling utama adalah makan pisang rebus memang mengenyangkan dan tidak akan sakit perut. Amalan makan pisang rebus secara rutin didalam menu makanan keluarga dilaporkan banyak memberikan kebaikan. Pertama adalah dimana pisang rebus mampu melancarkan peredaran darah. Ini kerana terdapat kandungan zat Kalium (K) yang terdapat pada pisang rebus yang membantu melancarkan aliran darah yang tersumbat. Jika pengaliran darah tersumbat maka ia boleh menyebabkan penyakit berbahaya seperti stroke. Agar peredaran darah pembaca sentiasa baik, lancar dan stabil maka disyorkan memakan pisang rebus.  Ia juga didakwa akan menjaga kesihatan mata kerana kandungan Vitamin A dalam pisang rebusl terkenal mampu mengatasi permasalahan mata sama seperti mengambil lobak merah. Namun ternyata tak hanya wortel saja, pisang rebus juga kaya akan Vitamin A sehingga baik bagi kesehatan mata. Amalan ini dilaporkan akan dapat menjaga dari penyakit mata dan kerosakan mata akibat usia yang sudah lanjut. Terbukti dimanamakan pisang rebus akan melancarkan pencernaan. Ini kerana kandungan serat dalam pisang rebus khususnya jenis Pisang Nipan (atau dikenali sebagai Pisang Kapok/Kepok). Pisang Nipah ini memang sangat efektif membantu aktiviti untuk sistem pencernaan. Ini kerana secara saintifik terbukti dimana kandungan karbohidrat didalamnya dapat mempertahankan gerakan pada usus yang teratur. Selain itu pisang nipah rebus juga dapat mencegah terjadinya kes sembelit dan cirit birit akibat kandungan bahan Pectin didalamnya. Pektin dapat menyerap air dengan baik sehingga berkesan untuk melancarkan sistem pencernaan dan buang air besar. Kandungan bahan Antasida di dalamnya juga berperanan sangat baik dalam mengatasi masalah gastrik. 

Memakan pisang rebun juda dilaporkan akan mengawal t
ekanan gula darah. Ini kerana kandungan Kalium dalam pisang kapok rebus memang cukup tinggi walau pun kandungan sodiumnya rendah. Kombinasi ini menjadikan pisang kapok sangat baik untuk menormalkan tekanan darah. Ini akan menjadikan risiko untuk masaalah hipertensi lebih mudah dihindari. Selain itu dimana kandungan gula pada pisang kapok rebus cukup rendah dimana ia juga sangat baik untuk penderita diabetes. Apabila pisang rebus ini dimakan waktu sarapan pagi maka kandungan karbohidratnya mampu membuatkan perut menjadi kenyang lebih lama jika hendak dibandingkan dengan nasi lemak yang tinggi gula. Siapa sangka apabila makan pisang rebus ini dapat membantu mengatasi stres. Bahan seperti Pektin dan Kalium dalam pisang rebus sangat tinggidimana pakar nutrisi mendapati kandungan tersebut mampu menghilangkan stres. Selain itu kalium juga sangat baik untuk membantu proses pengeluaran sel darah putih. Ini menjadikan pengguna sihat dan adalah baik untuk menjaga tahap imuniti serta metabolisme tubuh. Kehebatannya juga termasuk faedahnya yang baik untuk kesehatan tulang. Ini kerana buah pisang juga mengandung prebiotik bernama fructooligosaccharide yang baik bagi kesihatan. Prebiotik inilah yang membantu tulang untuk menyerap kalsium dengan lebih cepat. Seterusnga didakwa dimana pisang rebus akan membantu mencegah dan mengatasi pembengkakan kaki. Bagi ibu hamil aktiviti rutin makan pisang rebus mencegah dan mengatasi pembengkakan kaki. Pembengkakan kaki selalunya akan berlaku sebab tubuh kekurangan potasium.  Siapa sangka makan ;isang rebun akan mencegah anemia kerana selain dari melancarkan pencernaan didakwa dimana jenis pisang kapok ini juga mampu mencegah terjadinya anemia terutama pada ibu hamil. Ibu hamil yang rentan dan mengalami masaalah anemia disebabkan ia memerlukan lebih banyak darah untuk proses pembentukan organ-organ janin. Pisang kapok rebus mengandung banyak zat besi yang mana ia diperlukan untuk menghasilkan hemoglobin dan mencegah anemia.

Kehebatan pisang rebus seterusnya adalah didakwa ia b
aik untuk kesihatan buah pinggang atau ginjal. Bahan mineral Kalium (K) dalam pisang rebus baik untuk kesihatan ginjal malahan didakwa mampu elakkan kejadian batu karang dalam buah pinggang. Ini kerana adanya bahan dikenali sebagai Asid Fenolik sebagai antioksidan yang dapat membantu menjaga fungsi dan aktiviti pada buah pinggang. Seterusnya pisang rebus mampu mencerahkan dan menghaluskan kulit. memang penggunaan buah pisang didalam rawatan kulit (terutama kulit muka) sudah lama diketahui dan diamalkan untuk kecantikan. Buah Pisang telah lama dibuat 'masker wajah' kerana kandungan vitamin dan mineral pada pisang mampu membantu menyihatkan sel-sel dan jaringan kulit pada wajah. Vitamin pada pisang rebus juga akan dapat memberikan nutrisi pada sel dan mengganti sel-sel kulit yang telah rosak. Meemakan pisang rebus secara teratur akan membantu mengecilkan pori-pori wajah sehingga kulit wajah akan dilihat lebih cerah, tegang dan lebih halus. Aktiviti makan pisang rebus terutama pisang kapok ini didakwa dapat untuk menurunkan Berat Badan. Pisang dengan mempunyai nilai nutrisi cukup tinggi iaitu vitamin B6 akan membantu sistem metabolisme atau sistem pencernaan dalam tubuh. Kadar lemaknya cukup rendah menjadikan makanan ala kampung ini sangat sesuai sebagai makanan diet diet. Kepada semua pembaca yang belum pernah makan atau ujirasa pisang rebus selepas membaca artikel ini kena mencuba dahulu. Kalau dimakan dengan tujuan untuk kesihatan pastinya memberikan 'rasa lazat tersendiri' kepada pemakannya. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!...
PSIANG REBUS... MUDAH DI SEDIA... 
PISANG NIPAH... PALING ENAKNYA...
BANYAK KHASIAT... SUDAH CERITA...
APA LAGI... ANDA KENA MENCUBA!...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Istana,
Persimpangan Bukit Beruang-Air Keroh,
Bukit Beruang, Bandar Melaka,
Melaka, Malaysia.
(10 Syaaban 1442H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...