Buah nanas merupakan jenis buah yang berkhasiat terutama jika ia dimakan segar. Hasil daripada analisa makmal dilaporkan dimana buah nanas mengandungi banyak bahan zat yang berguna dimana sekitar 85% adalah air diman selebihnya terdiri daripada Asid askorbik, Sukrosa, Asid sitrik; Sebatian vitamin B, Vitamin, Provitamin A dan juga beberapa mineral seperti Besi (Fe), Kalium (K), Tembaga (Cu), Zink (Zn), Kalsium (Ca), Magnesium (Mg) dan juga Yodium. Dilaporkan iaitu nilai tenaga pulpa buah nanas adalah 48 kilokalori setiap 100 gram produk buah. Produk ini mempunyai nilai paling besar disebabkan oleh bahan yang terkandung di dalamnya khususnya Bromelain. Komponen ini mempunyai sifat penting untuk kesihatan seperti Anti-radang, dan sebatian ini meningkatkan fungsi sistem hematopoietik dan pencernaan. Bromelain dilaporkan dapat menyumbang kepada pecahan lemak badan dimana buah ini dimasukkan dalam kebanyakan diet yang bertujuan untuk mengurangkan berat badan. Pengambilan buah nanas membantu menormalkan dalam saluran gastrousus; membersihkan badan bahan toksik dan gelincir, elakkan pembekuan darah dan pencairannya. Selain itu khasiat nanas dilaporkan mempunyai ciri menormalkan sistem saraf pusat, pengaktifan proses metabolik dalam badan dan juga membantu dalam peningkatan sistem kencing dan pencegahan edema tisu. Ia juga dilaporkan boleh memperbaiki sistem imun badan dan juga menormalkan lagi kadar tekanan darah dalam hipertensi. Kajian menunjukkan dimana pengambilan sebanyak 200 gram pulpa nanas segar setiap hari akan membantu mengatasi keadaan patologi buah pinggang. Jumlah produk yang sama harus dimakan semasa kehamilan bertujuan untuk mencegah kesakitan dan menambah semua vitamin dan unsur mikro yang diperlukan dalam tempoh ini.
Memang beberapa temuan kajian mendpati dimana buah nanas mempunyai kesan positif terhadap sistem kardiovaskular manusia. Penyerapan produk secara berkala berfungsi untuk mencegah penyakit seperti masalah hipertensi arteri, aterosklerosis, penyakit jantung iskemia, angina pectoris; strok, masaalah kepada serangan jantung, masaalah urat varikos dan juga masaalah trombosis. Ada juga laporan pakar yang boleh mengesyorkan untuk menggunakan buah nanas sebagai satu cara terapi antibakteria dan sebagai salah satu bahan yang terkandung dalam produk dari nanas, meningkatkan kesannya. Didakwa mana-mana lelaki yang menggunakan produk eksotik kurang berkemungkinan menghadapi keadaan patologi sistem pembiakan. Penyerapan produk sebelum makan nanas yang padat akan membolehkan penghadaman makanan lebih cepat dan mencegah rasa berat. Mereka yang kerap makan nanas apabila berlaku penuaan berat badan akan membantu untuk pulih dengan cepat. Lazimnya penulis blog dapati dimana buah nanas yang tidak matang (muda) mempunyai rasa yang masam dan bagi sesetengah orang sebagai menyengat. Nenas masak pula lazimnya mempunyai rasa yang sangat baik, manis atau pun masam manis) dan aroma yang harum terutama dari nanas premisum seperti nanas MD2. Kebanyakan nanas premium apabila buahnya masak akan mempunyai warna kuning keemasan atau warna putih (Yankee) dan menarik serta juicy. Biasanya hampir semua jenis varieti nanas yang berjaya ditanam secara komersil adalah hasil pembiakan baka (hibridisasi). Varieti nanas boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan bergantung kepada ciri-ciri pertumbuhan dan ciri-ciri biologi Red Spanish, Cayene dan Queen.
Lazimnya buah nanas berguna untuk kedua-dua kaum wanita dan lelaki kerana didakwa ia membantu untuk menipiskan darah dan membersihkan saluran darah dari kolesterol, melegakan bengkak, merasakan rasa lapar, meningkatkan kandungan serotonin dalam darah dan menghilangkan cecair yang berlebihan dari badan. Pengambilan buah nanas secara rutin disyorkan untuk mencegah serangan jantung dan strok. Ia juga dilaporkan mengelakan penyakit lain seperti trombophlebitis dan trombosis; tekanan darah tinggi; aterosklerosis; arthritis; urat varikos; bronkitis; pneumonia; penyakit sistem saraf pusat dan juga penyakit berjangkit. Segelas jus nanas yang baru dimakan mampu meningkatkan pencernaan terutamanya selepas makan makanan berat kaya dengan serat dan daging. Dilaporkan diman buah nanas menyumbang kepada sistem penurunan berat badan diambil sebagai pencuci mulut dimana akhirnya ia merangsang proses metabolik di dalam badan dan juga baikh kerana kandungan serat yang tinggi. Jus nanas akan membantu mengatasi kelonggaran dan mengatasi loya semasa perjalanan udara. Buah nanas juga boleh digunakan sebagai Masker Muka dimana ada tanda-tanda awal kulit yang bertambai segar selepas nanas menghilangkan muka yang berminyak. Bagaimana pun penulis blog mendapati hasil beberapa laporan kajian dimana ada pantang larang memakan buah nanas yang enak dan manis. Sebaiknya pembaca blog dan rakan lain menghindari atau harus untuk menahan diri daripada memakan nanas apabila mempunyai masaalah seperti Penyakit Gastrousus (gastritis, ulser, keasidan perut meningkat); pembekuan darah rendah; orang dengan enamel gigi hypersensitiviti; mereka yang ada masaalah dengan alahan; kehamilan (janin tidak matang boleh menyebabkan kontraksi rahim); ibu yang menyusu dan golongan kanak-kanak (sehingga 3 tahun). Dalam masa sama perlu diingaatkan dimana mereka yang ada berlebihan berat badan tidak boleh menyalahgunakan nanas kering sebab ia mengandungi sejumlah besar gula didalamnya. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
BUAH MANIS... MASAM PUN ADA...
PILIH YANG MASAK... ENAKNYA...
ADA KHASIAT... LARANGAN JUGA...
By,
M ANem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(9 Syaaban 1442H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.