Bernama melaporkan dengan tajuk 'MARDI perkenalkan varieti keledek Lembayung' di Kelantan. Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) menghasilkan varieti baharu ubi Lembayung yang mengambil masa singkat untuk mengeluarkan hasil. Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, ubi tersebut memerlukan masa antara 91 sehingga 105 hari berbanding tanaman ubi keledek biasa selama 120 hari. Menurutnya ini sekali gus akan memberi pulangan lumayan kepada petani atau ramai pengusaha kerana mampu mengeluarkan hasil antara 25 tan sehingga 30 tan sehektar. Kitaran tempoh penanaman lebih singkat membolehkan petani dapat menanamnya sebanyak tiga kali setahun dan secara tidak langsung memberi pendapatan yang tinggi. Varieti baharu ini dijangka mampu mengeluarkan hasil lebih 25 tan berbanding 20 tan pada musim biasa katanya kepada pemberita pada Khamis. Che Abdullah (kanan) menanam ibu Lembayung bersama Mohd Huzaimy menggunakan jentera di sini pada Khamis. Beliau ditemui pada Majlis Perasmian Pusat Kecemerlangan Penyelidikan (COE) Ubi-ubian MARDI Bachok dan Pelancaran Varieti Ubi Keledek Baharu di sini. Hadir sama, Ketua Pengarah MARDI, Dr Mohamad Roff Mohd Noor, Pengerusi Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu, Datuk Kamarudin Md Nor dan Ahli Dewan Undangan Negeri Pantai Irama, Mohd Huzaimy Che Husin. Che Abdullah berkata, tanaman ubi berkenaan akan diusahakan oleh 3,600 petani di negara ini yang turut melibatkan ini lebih 500 peserta di Kelantan. Katanya, ubi keledek itu mempunyai kandungan antosianin tinggi iaitu pigmen ungu pada kulit serta isi ubi yang juga satu bahan antioksida dan sesuai untuk penjagaan kesihatan. "Ubi ini juga sesuai diproses untuk menghasilkan tepung.
Portal Berita KosmoOnline pula telah menyatakan di Bachok, Kelantan dimana Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) Telong telah dinaik taraf sebagai sebuah Pusat Kecemerlangan Penyelidikan Ubi-Ubian Mardi (Coe) dalam usaha untuk tujuan membangunkan sektor pertanian industri hiliran berasaskan keledek. Timbalan Menteri Pertanian dan Makanan II, Datuk Che Abdullah Mat Nawi dakwa penarafan baharu yang bermula hari ini merupakan penghargaan kepada pakar dan penyelidik yang berjaya merealisasikan Mardi sebagai gedung ilmu kepada petani. Setakat ini Mardi Telong di sini berjaya mengumpulkan sebanyak 40 jenis ubi keledek dari dalam dan luar negara. Diantara komponen varieti keledek yang juga merupakan bahan utama penyelidikan bagi melihat potensi selain dijadikan induk bagi kajian program pembakaan. Selain kajian tanaman, Mardi Telong juga dilihat berjaya menghasilkan penyelidikan bagi penghasilan produk hiliran dalam membangunkan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) sekali gus mampu melahirkan usahawan baharu. Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Majlis Perasmian Coe, Pelancaran Varieti Baharu, Produk Hiliran dan Manual Teknologi Ubi Keledek hari ini. Mardi Telong turut memperkenalkan ubi keledek jenis baharu yang dikenali sebagai keledek lembayung. Pusat ini khusus mengusahakan penyelidikan berasaskan ubi-ubian bagi membantu didalam peningkatan pengeluaran, ekonomi petani, strategi baharu mempromosikan makanan berkhasiat yang memberi manfaat kesihatan sejak empat tahun lalu. Sehubungan penghasilan baka baharu ubi jenis lembayung yang lebih berkhasiat untuk diproses menjadi tepung dan pasta bakal menjana kepada pendapatan petani. Ubi baka baharu ini berupaya menjadi bahan utama bagi penghasilan kek cawan dan aiskrim. Baka ini boleh diusahakan sebagai anak benih yang memuatkan 30,000 anak benih untuk satu hektar. Setakat ini dilaporkan lebih 3,000 petani di Kelantan, Perak dan Johor mula mengusahakan baka keledek itu.
Portal berita Utusan Online pula dipetik melaporkan artikel berjudul 'Pusat penyelidikan tanaman ubi di MARDI Telong' dimana Timbalan Menteri Che Abdullah Mat Nawi bersama menanam benih keledek Lambayung di Pusat Kecemerlangan Penyelidikan Ubi-ubian MARDI di Bachok (Sila lihat foto disebelah). MARDI) Telong di sini berjaya setelah dinaik taraf sebagai Pusat Kecemerlangan Penyelidikan Ubi-Ubian (COE) MARDI sebagai usaha membangunkan sektor pertanian industri hiliran berasaskan keledek. Penarafan baharu yang bermula hari ini adalah satu penghargaan kepada pakar dan penyelidik biakbaka tanaman yang merealisasikan MARDI sebagai gedung ilmu kepada petani. Dilaporkan dimana setakat ini, MARDI Telong berjaya mengumpulkan sebanyak 40 jenis ubi keledek dari dalam dan luar negara. Komponen varieti keledek adalah bahan utama penyelidikan bagi melihat potensi selain dijadikan induk bagi program pembakaan. Selain kajian tanaman, MARDI Telong juga dilihat berjaya menghasilkan penyelidikan bagi tujuan penghasilan produk hiliran dalam membangunkan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) sekali gus mampu melahirkan usahawan baharu. MARDI turut memperkenalkan ubi keledek jenis baharu yang dikenali sebagai keledek lembayung dari satu pusat penyelidikan umbisi iaitu MARDI Telong dalam mereka mengusahakan penyelidikan berasaskan ubi-ubian bagi membantu peningkatan pengeluaran dan ekonomi petani menerusi strategi baharu mempromosikan tanama makanan berkhasiat sejak empat tahun lalu. Keledek baka baharu ini berupaya menjadi bahan utama bagi penghasilan kek cawan dan aiskrim. Baka ini boleh diusahakan sebagai anak benih yang memuatkan 30,000 anak benih untuk satu hektar. Sehingga kini dilaporkan terdapat lebih 3,000 petani terutama dari Kelantan, Perak dan Johor mula mengusahakan baka keledek itu. Kepada pembaca blog dan petani yang membaca artikel ini dan berminat untuk menanam keledek varieti baru Keledek Lembayung boleh behubung denga pihak MARDI. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!..
DI MARDI TELUNG... KAJIAN DILAKSANA...
RM50,000 SEHAKTAR... HASIL JUALANNYA...
INGIN BENIHNYA... PERGI MARDI TANYA...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Preint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(2 Syaaban 1442H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.