Sebetulnya sejak dari Perang Dunia ke II, porang telah dieksport ke Jepun, Taiwan, Singapura dan Korea Selatan. Namun begitu penanaman porang kemudian dilaporkan kurang berkembang begitu juga aktiviti pemprosesan porang di Indonesia untuk dijadikan hanan tepung glukomannan. Kemudian pada tahun 1975an usaha untuk tanaman porang berputik dengan adanya kenyataan bahawa tanaman tersebut bernilai ekonomik yang tinggi dan sangat menguntungkan atas faktur kandungan glukomannannya dapat yang berkhasiat sebagai pangan fungsional yang untuk kesihatan. Sifat tanaman porang yang toleran terhadap teduhan atau naungan telah memungkinkan tanaman ini diusahakan dikawasan tanah di bawah pokok hutan seperti dibawah pokok hutan komersil jati, sonokeling, mahogany sengon. Pada tahun 2012 di Jawa Timur telah melaksanakan penanaman porang seluas 1.600 hektar di wilayah KPH Jember (121 ha), Nganjuk (759 ha), Padangan (3,9 ha), Saradan (615 ha), Bojonegoro (35,3 ha) dan Madiun (70 ha). Demikian juga Perum Perhutani Unit II Jawa Tengah sedang mengembangkan tanaman porang seluas 1.200 ha yang melibatan pelaburan sekitar Rp.50 milyar. Keadaan ini adalah bertujuan untuk tujuan pasaran eksport di samping pasar domestik seiring dengan meningkatnya kesadaran dan keperluan masyarakat lokal terhadap makanan fungsional untuk kesihatan ini.
Melalui portal tempatan terkini seperti Portal Jember ada melaporkan bagaimana didakwa tanaman porang mampu berikan keuntungan baik kepada pengusahanya. Dilaporkan dimana tanaman porang belum terkini menjadi tanaman yang cukup popular di tengah masyarakat. Bagi petani dan pengusaha mendapati tumbuhan umbi-umbian khas tropika inimemang cukup berpotensi untuk diusahakan dan dijadikan bisnis menguntungkan. Tanaman porang sesuai ditanam di tengah-tengah pokok hutan seperti jati, sengon hingga mahohany (Sila lihat foto disebelah). Porang atau yang dikenal juga iles-iles merupakan tanaman umbi-umbian dari spesies Amorphophallus muelleri. Memang tidak sedikit manfaat yang diperolehi dari tanaman porang seperti ia telah banyak digunakan untuk bahan asas tepung, kosmetik dan penjernih air. Tumbuhan umbi khas tropika ini yang dulu dianggap sebagai tanaman tidak berguna pula menjadi 'kegilaan' para pengusaha di sektor pertanian. Ini disebabkan tanaman ini menjanjikan untung hingga ratusan juta bahkan milyaran rupiah. Di pasaran eksport didakwa hasilan porang banyak dicari sebagai bahan makanan dan industri ubatan juga komestik atau industri kecantikan. Porang adalah sejenis tumbuhan yang pernah dianggap memiliki nilai jualan yang cukup tinggi di pasaran eksport seperti Jepun, China, Taiwan dan Korea. Kemudian sejak masa pandemik Covid-19 dunia telah banyak berubah dimana perniagaan porang mulai banyak diminati oleh sebahagian petani di pulau Jawa hingga ke Kawasan di Sumatra. Kini untuk mendapatkan hasil tahap pertumbuhan dan pegeluaran yang maksima maka harus ada pengurusan tanaman secara intensif.
Teknik pengurusan tanaman porang kini telah di tambahbaik dari sebelumnya daripada aspek biakbaka yang dijalankan secara vegetatif maupun generatif. Secara umum telah dinyatakan dimana antara teknik pembiakan porang boleh dilakukan dengan beberapa cara. Cara pertama adalah membiakkan dengan menggunakan Bintil atau Katak. Katak adalah bintil berwarna coklat kehitaman yang muncul pada pangkal atau tangkai daun tanaman porang. Apa pun untuk mendapatkannya, katak dikumpulkan pada masa menuai dimana ia kemudian disimpan hingga memasuki musim hujan untuk ditanam pada kebun yang telah disiapkan. Cara pembiakan kedua adalah dengan lazimnya menggunakan umbisi itu sendiri yang dijadikan benih tanaman. Kawasan sesuai tanaman porang dikawasan tanah dengan tanahnya mempunyai pH tanah sesuai. Tanaman ini perlukan pokok naungan seperti pokok hutan jenis jati, mahoni dan sonokeling. Iklim adalah salah satu syarat untuk tujuan menanam pokok porang. Perlu diketahui bahawa porang menyukai tempat teduh. Kawalan perosak dan penyakit lazimnya sesuai menggunakan fungisida Ridomil dan Benlate. Petani tempatan juga dilaporkan ada menggunakan jenis Basudin dan Thiodan. Pembajaan disyorkan menggunakan baja kompos diikuti dengan baha NPK apabila pokok mulai meninggi. Aktiviti penjarangan dilakukan sebaik sahaja ia mulaii tumbuh agar umbi dapat tumbuh besar. Apabila pokok tanaman sudah mencapai umur matang dan sedia untuk dituai dalam masa 2 tahun dimana tuaian masa umur ini mampu mendapatkan saiz umbisi purata seberat lebih daripada 1 kilogram satu umbisi. Diantara ciri-ciri porang yang sedia untuk dituai dimana ia memiliki daun yang mulai kering dan jatuh ke tanah. Satu pokok porang yang subur dengan umur tanaman melabihi 2 tahun mampu menghasilkan umbi sekitar 2 kg. Dari sekitar kepadatan tanaman 40,000 pokok/ha maka dilaporkan petanii mampu menghasilkan sebanyak 80 metrik tan umbi porang. Setelah umbisi ini dituai maka ia perlu dibersihkan dari tanah dan akarnya dan ia kemudian dipotong dan dijemur. Proses pemotongan umbi harus dilakukan dengan betul disebabkan cara memotong akan menentukan kualiti porang yang dihasilkan. Dengan hasil 80 t/ha maka anda boleh kira sendiri akan jangkaan pendapatan petani dimana harga porang segar Rp 3,000 - Rp3,500/kg ((RM0.85 - RM1.00), Porang Chip/kering sekitar Rp17,500 - Rp22,000/kg (RM5.00 - RM6.30/kg) dan harga Porang Tepung Glucomanan sekitar Rp125,000 - Rp150,000 sekilogram (RM35.40 - RM42,20/kg). Semuga tulisan ini memberi info berguna kepada semua pembaca anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
JADI BURUAN.. DI INDONESIA SANA...
DILAPORKAN MUDAH... DIJAGA...
ADAKAH YANG MINAT... DI MALAYSIA?...
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(27 Safar 1442H).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.