Support My Blog

Saturday, March 25, 2017

LIMAU MYRTYLE - HERBA BERGUNA

LIMAU MYRTYLE (Backhousia citriodora) merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Myrtaceae dimana ia sesuai ditanam di negara kita. Bahagian tumbuhan yang digunakan adalah daripada keseluruhan pokok tapi lebih khusus kepada bahagian daunnya sama ada dalam bentuk segar atau daun kering. Tumbuhan ini juga dikenali dengan nama Limau myrtle, limau wangi myrtle, limau wangi dahan besi dan beberapa lagi. Ia adalah tumbuhan berbunga dari genus keluarga Myrtaceae dan Backhousia. Dippercayai berasal dari kawasan hutan hujan subtropika tengah dan tenggara Queensland, Australia kemudian ia tersebar secara semula jadi dari Mackay ke Brisbane. Nama-nama lain yang juga digunakan untuk tumbuhan ini adalah seperti Pokok manis verbena, Mmyrtle manis verbena, Limau wangi verbena dan juga Limau wangi backhousia. Terdapat 10 jenis tumbuhan limau Myrtyle dari keluarga ini iaitu seperti jenis Backhousia citriodora, Backhousia myrtifolia, Backhousia sp, Backhousia anisata, Backhousia citrodora height, Backhousia citriodora Melbourne, Backhousia angustifolia, Backhousia enata, Backhousia citriodora tree dan jenis yang ke 10 adalah Backhousia citriodora. Tanaman ini ada ditanam oleh individu dibeberapa negeri tetapi penanaman secara komersil limau Myrtyle ini dlkuakan di Johor dan di Selangor oleh sebuah syarikat. Foto diatas adalah diambil daripada ladang limau Myrtyle di Sekinchan yang mendapat bimbingan Jabatan Pertanian melalui EPP1 beberapa tahun dulu. Selain daripada khidmat nasihat teknikal, pengusaha ini mendapat bantuan 'matching grant' diberikan untuk sistem peralatan pemprosesan diladang tersebut pada tahun 2015. Antara peralatan yang dibantu adalah seperti Dryer, Grinder, Oven Pengering, Sistem Pembungkusan dan Bangunan memproses. Artikel subuh ini say amenulis dalam "Anim Agro Technology" berkaitan dengan komoditi Limau Myrtyle yang agak jarang dibincangkan didalam negara kita.

Pertumbuhan pokok limau Myrtyle boleh mencapai ketinggian sehingga 20 meter (66 kaki). Daunnya sentiasa malar hijau dengan susunan bertentangan dan berbentuk mata tombak, 5-12 cm (2,0-4,7 inci) panjang dan 1.5 - 2.5 cm (0.59 - 0.98 inci) lebar, hijau kilat. Berbunga dengan warna krim putih yang berukuran 5-7 mm diameter dimana ia berkelompok di hujung dahan sepanjang musim. Dari segi nama dan etimologi, pada tahun 1853 nama botani Lemon myrtle ditukarkan kepada Backhousia citriodora sempena nama seorang ahli botani berbangsa Inggeris iaitu James Backhouse. Nama "Myrtle Limau wangi" kemudian diberikan kerana baunya yang amat kuat seperti limau atau buah bacang terhasil apabila daunnya telah dihancurkan. Nama "Myrtle Limau wangi" kemudian dipendekkan sebagai "limau myrtle" bagi tujuan perdagangan terutama oleh industri pemakanan sebagai ramuan masakan. Limau Myrtle kerap juga di kelirukan dengan nama "limau dahan besi” (lemon ironbark) yang mana ia merupakan Eucalyptus staigeriana. Dalam industri didapati kandungan Utama Minyak pati dri Lemon Myrtle (Backhousia citriodora) dari bahagian daun ini mengandungi minyak pati terpenting dengan kadar 4 - 5% daripada terpenoid aldehydes. Bahan kimia ini adalah sekitar 90 - 95% citral, netral dan geranial. Unsur lain yang dikesan dalam tumbuhan ini adalah seperti Mycenae, Linalool, Citronellal, Cyclocitral dan Methyl-heptenone. Minyak Pati (Essential oils) yang turut terdapat dalam dua jenis minyak terpenting B.citriodora iaitu jenis-chemo (chemotype). Antara jenis-chemo citral dilaporkan lebih banyak digunakan dan ditanam di kebanyakan kawasan di Australia sebagai bahan perisa dan minyak patinya. Pemisahan (isolation) dari Citral melalui sulingan pewapan menghasilkan minyak limau myrtle diantara 90-98% dimana kebanyakan dari minyak ini 1-3% adalah terhasil dari daun segar. Ia adalah sumber semula jadi yang paling tinggi citral. Jenis-chemo citronellal sesuatu yang luar biasa dimana ia boleh digunakan sebagai agen untuk penghalau serangga. 


Daun dan bunga limau ini sesuai untuk digunakan dalam campuran teh dan minuman, biskut tenusu, roti, kuih-muih, pasta, sirap, likur, minyak berperisa, pembungkusan ikan (salmon) dan sos celup dan renih. Sukatan khas iaitu dimasukkan sebanyak 15.7 mg /mL ekstrak daun dalam metanol kidakwa baik sebagai agen anti-bakteria dan ia boleh diambil 3 cawan sehari dari 2 - 4 mL dalam larutan alkohol 1%. Dalam pada itu sejumlah 0.18 mg dari 1% minyak limau myrtle disapu pada tubuh dalam satu tempoh pendedahan 8 jam digunakan bertindak sebagai sapuan antimicrobial. Lazimnya syor untuk minuman maka sebanyak 2 helai daun muda digunakan atau daun kering limau myrtle sesuai ditaburkan keatas makanan. Masakan dengan campuran Lemon myrtle dikenal sebagai perisa makanan yang dirujuk sebagai "Ratu herba limau"(Queen of the lemon herbs). Daun ini sering digunakan sebagai teh dalam bentuk kepingan kering atau dalam bentuk serbuk kering untuk jangka hayat lebih lama. Ia turut mempunyai pelbagai kegunaan seperti sebagai hirisan kepingan lemon myrtle didalam biskut butter (shortbread); perisa dalam pasta; keseluruhan daun untuk ikan bakar; direndam dalam macadamia atau minyak sayuran; dan dijadikan teh dan juga termasuk campuran dalam teh. Ia juga boleh digunakan sebagai pengganti rasa limau dalam makanan berasaskan tenusu, seperti kek keju, limau berperisa ais krim dan sebagainya. Daun kering limau ini mempunyai keupayaan memerangkap radikal bebas yang didakwa memang mempunyai sifat anti-microbial, Bagaimanapun minyak pati yang terlalu pekat adalah toksik kepada sel-sel manusia bertindak secara in-vitro. Apabila dicairkan kepada kira-kira 1% maka kadar penyerapan melalui kulit dan kerosakan boleh di minimakan. Minyak Lemon myrtle mempunyai Rideal–Walker coefficient yang tinggi iaitu produk yang berpotensi sebagai anti-mikrobial. 


Ciri-ciri anti-mikrob yang terdapat dalam minyak limau ini mampu menyerap mikrob dalam peluh yang menyebabkan bau busuk badan. Aroma bersih minyak ini menjadikan penggunaannya tidak dapat dielakkan sebagai pembersih udara kerana ia juga mampu membunuh kuman dan organisma mikro yang lain di atmosfera. Perkara ini seterusnya akan menjadikan rumah tempat menjadi lebih selesa untuk didiami. Menaikkan perasaan dan emosi juga antara kehebatan minyak Lemon myrtle dimana ia juga didapati dengan kesan menenangkan, mengangkat dan menyegarkan perasaan kemurungan dan pemikiran takut. Dengan 2 titis Minyak ini yang dicampur dengan minyak kelapa boleh digunakan membantu mengurut tapak kaki melega dimana ia juga mengurangkan rasa tekanan, menggalakkan tidur yang lebih baik dan meningkatkan keyakinan diri. Faedah-faedah turut digunakan dalam penyediaan teh, perisa dalam membuat kek dan roti, savories, sirap, gula-gula, sos, pencuci mulut, mayonnaises, syampu, losen badan dan penyegar mulut. Ia juga digunakan sebagai perisai pelindung dalam industri pemakanan sebagai minyak Lemon myrtle dikenali untuk memusnahkan yis kerosakan makanan, bakteria dan patogen lain. Sebagai satu peringatan sebaiknya elakkan penggunaan minyak pati untuk bahagian dalaman. Perlukan kita sentiasa ingat untuk mencairkan minyak pati dengan minyak pembawa yang sesuai disebabkan ia sebagai minyak pati tulen ia cecair amat pekat yang boleh menyebab kerengsaan kulit atau kesan sampingan lain jika digunakan sebagai pati. Jangan gunakan minyak pati limau ini sebelum keluar di bawah cahaya matahari kerana ia mempunyai kesan photo toxicity tinggi seperti minyak sitrus lain.

Lemon myrtle didakwa memang jenis tumbuhan herba yang mengandungi tinggi khasiat. Lemon Myrtle yang nama saintifiknya Backhousia citriodora kini termasuk dalam keluarga Myrtaceae merupakan tumbuhan asal hutan hujan Australia. Ia ditanam secara komersial di Queensland dan pantai utara New South Wales, Australia. Ia merupakan sejenis tanaman industri yang penting di Australia. Aroma dan rasa lemon myrtle menyerupai campuran limau, serai dan lemon. Daun lemon myrtle mengandungi sitral yang paling tinggi iaitu 90 hingga 98 peratus berbanding serai sebanyak 75 peratus dan lemon hanya empat peratus yang boleh dijadikan minuman, makanan kesihatan, perisa makanan serta produk penjagaan diri selepas dikeringkan. Berdasarkan kajian, sitral mempunyai fungsi sebagai antioksida yang tinggi serta antibakteria dan mikrob. Minyak yang diekstrak daripada lemon myrtle yang tulen mengandungi co-efficient pada skala 16, lebih tinggi berbanding eucalyptus dan minyak pokok teh. Diantara produk yang boleh dihasilkan melalui Lemon Myrtle adalah minuman, makanan kesihatan, perisa makanan dan produk penjagaan diri. Tanaman ini merupakan sumber terkaya kalsium, kadar vitamin E dan antioksidan yang tinggi. Ubatan terapi lemon myrtle bertindak sebagai antiseptik, antivirus, penenang untuk sistem saraf, penenang dan penyembuh. Tanaman lemon myrtle telah dibawa masuk ke Malaysia pada tahun 2009 oleh syarikat swasta dalam bentuk keratan pucuk dan ditanam di rumah kuarantin di Hulu Langat dengan kerjasama Jabatan Pertanian. Pada tahun 2010, tanaman ini telah mula ditanam di Sekinchan, Selangor bagi melihat pertumbuhan tanaman lemon myrtle di Malaysia. Lemon myrtle juga telah ditanam di beberapa kawasan lain termasuk di Mardi Kluang dan Kuala Selangor serta dalam perancangan untuk dikembangkan ke Sabah serta Sarawak. Ternyata tanaman ini sesuai ditanam di Malaysia dengan menunjukkan prestasi pertumbuhan yang baik dan memberangsangkan, jauh lebih cepat berbanding di Australia. Ini disebabkan oleh beberapa faktor seperti cuaca dan iklim di Malaysia yang panas dan lembab sepanjang tahun dengan taburan hujan yang sekata. Tanaman lemon myrtle boleh dibiak dengan kaedah keratan batang dan kultur tisu. Kaedah kultur tisu sesuai digunakan untuk membekal bahan tanaman pada skala yang besar terutama klon baharu. Di Australia teknik penuaian bagi daun lemon myrtle bermula pada umur 18 bulan dengan berat purata 2.6 kilogram (kg) sepokok dalam setahun dan pokok akan matang pada tahun keempat dengan berat 4.5kg sepokok dalam setahun. Di Malaysia pula teknik penuaian daun yang pertama boleh dilakukan semasa pokok berumur sembilan bulan. Pengurusan bagi tanaman lemon myrtle sangat mudah dan tiada masalah dari segi serangan perosak atau penyakit yang serius. Walaupun tanaman ini masih baru diperkenalkan, tetapi potensi yang ditunjukkan amat menggalakkan. Pada masa kini terdapat banyak produk telah dikeluarkan berasaskan lemon myrtle seperti teh campuran lemon myrtle, sabun mandi, syampu, aroma terapi, pewangi kenderaan, losyen, minyak wangi, bahan perisa dan lain-lain lagi. Keuntungan bersih bagi lemon myrtle mula diperoleh pada tahun pertama. Lemon myrtle mempunyai potensi yang besar untuk diusahakan bagi memberi sumbangan kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia dalam sektor pertanian. Kualiti produk yang dikeluarkan juga menepati piawai yang ditetapkan oleh pasaran antarabangsa. Ini membolehkan tanaman dan produk ini dipasarkan secara besar-besaran memandangkan permintaan yang tinggi terhadap produk kesihatan serta kegunaannya yang pelbagai. Semuga tulisan ini memberi info berguna kepada pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
LEMON MYRTYLE... APAKAH BENDANYA...
MACAM POKOK LIMAU... BUAHNYA TIADA...
DIKELASKAN SEMULA...SEBAGAI HERBA...
ADA DITANAM.. DISELANGOR MENCUBA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Projek Tanaman Limau Myrtyle,
Sekinchan, Selangor,
Malaysia.
(19 Jamadilakhir 1438H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...