Support My Blog

Sunday, March 26, 2017

TANAMAN KUNDUR - POTENSI

TANAMAN KUNDUR (Benincasa hispida) adalah sejenis tumbuhan menjalar dari keluarga Cucurbitaceae yang dipercayai berasal dari Asia Tenggara tetapi kini telah di tanam di seluruh dunia. Tumbuhan ini sama dengan timun, tembikai dan keluarga cucurbit yang lain adalah dalam keluarga sayuran cuma kundur mengeluarkan buah paling besar diantara keluarga cucurbit. Banyak nama kundur diberikan mengikut lokaliti seperti Wax Gourd, Ash Gourd, Winter Melon, Fuzzy melon, green pumpkin, white gourd, Hairy melon (English), To'gan (Jepun), donggua (China), tak, Faeng, mafaeng (Thai), Courge a la cire ; courge cireuse (Perancis), Kondol, tabiyan (Filipina), Kundo ; kundur, bligo (Indonesia) dan banyak lagi. Tanaman ini kini banyak diusahakan di Asia Selatan dan Asia Barat. Tanaman kundur di Malaysia bukan menjadi tanaman yang popular kerana ia kurang permintaan dipasaran domestik. Kebanyakan petani yang menanam kundur secara komersil ini merupakan orang yang sama sahaja dan amat sukar mencari petani baru yang menanam kundur kecuali sebagai tanaman hobi sahaja. Antara sebab petani tidak suka menanam kundur adalah kerana tidak ada jaminan pasaran dimana buah kundur mahu dijual. Pasaran buah kundur adalah terhad dan mereka yang ada perjanjian 'Ladang Kontrak' mungkin tidak menghadapi masaalah. Penulis mendapati varieti kundur tidak ada dalam sistem pendaftaran Varieti Tanaman (National variety listing) kerana belum ada yang membuat pendaftaran secara rasmi. Artikel kali ini penulis memberikan maklumat teknologi tanaman kundur dan potensinya dalam "Anim Agro Technology" berdasarkan pengalaman penulis ketika bertugas sebagai Pegawai Pertanian Daerah selama 16 tahun dan pembacaan buku teknikal sayur-sayuran Asia Tengara : PROSEA Books. Penulis melawat beberapa petani yang menanam kundur dibeberapa lokasi seperti di Rompin, Batu Pahat dan Perak yang mnjadikan tanaman ini sebagai tanaman yang memberikan pulangan yang baik.

Dalam membuat pemerhatian terhadap tanaman kundur, penulis dapati tidak ada rekod rasmi keluasan penanaman kundur di dunia tetapi di Malaysia direkodkan seluas 1,240 hektar (Laporan statistik Jabatan Pertanian 2015). Laporan menyebut bahawa penghasilan kundur sebanyak 45,550 metrik tan pada tahun 2015. Kawasan pengeluaran utama kundur ialah Negeri Johor (386 ha), Pahang (275 ha) dan Perak (188 ha). Negeri lain yang ada juga menanam kundur ialah seperti Sabah, Kelantan dan Selangor dengan keluasan kurang 70 hektar. Kebanyakkan tanaman kundur dibuat secara tanaman kontan atau tanaman selingan dikawasan penanaman semula getah atau kelapa sawit dan hanya untuk pengeluaran segar sahaja. Pemantauan saya di Johor mendapati di Kota Tinggi terdapat 2 usahawan yang memang mempunyai kepakaran dalam menanam kundor sejah berpuloh tahun dulu. Waktu menanam kundur juga sama seperti menanam buah tembikai iaitu melihat keadaan cuaca. Ini disebabkan tanaman kundur yang juga dari keluarga Cucurbitaceae mudah diserang penyakit jika persekitaran lembab. Pemilihan jenis tanah dan varieti yang ditanam amat penting diketahui. Tanaman kundur adalah jenis tanaman yang menghasilkan buah yang digunakan sebagai sayuran dengan memotong dadu atau 'slice' yang dimasak sebagai sup air atau si Johor dipanggil sebagai sayur "Bening". Kaum Cina merupakan paling suka dengan kundur dimana buah kundir yang memasak atau mengukus (steam) buah kundur bersama daging, udang, cendawan, biji lotus dan rebung. Terdapat juga buah kundur yang di jadikan 'candy' manis dengan memasaknya dengan gula dipanggil sebagai 'tangkwe'. Produk ini mudah didapati dipasaran domestik dan ia juga amat sering dimasukkan sebagai salah satu ramuan dalam Minuman Air Batu Campur (ABC). Halwa buah kundur yang dimaniskan ini amat mudah diproses sebagai menambah pendapatan daripada industri asas tani. Pucuk dan daun muda kundur juga dimakan sebagai sayuran segar. Biji kundur di keringkan dan di proses untuk dijadikan makanan ringan (snack food) yang di panggil senagai 'Kuaci'. Dari segi perubatan didapati buah kundur dapat menyejukan suhu badan dan baik untuk sistem penghadaman serta mereka yang menghidapi masalah kencing manis.

Kajian dimakmal juga saya dapati buah kundur kurang mengandungi khasiat dimana setiap 100 gram bahagian yang boleh dimakan ada air (96 g), Protin (0.2 g), Lemak (0.1 g), Karbohiderat (3.5 g), sedikit vitamin A, Vitamin B1 (0.02 mg), Vitamin B2 (0.03 mg), Niacin (0.3 mg), Vitamin C (14 mg), Ca (14 mg), Fe (0.4 mg), Magnesium (16 mg) dan tenaga sebanyak 63 kiloJoule. Terdapat kandungan munyak dalam biji kundur yang dipanggil sebagai 'pale yellow oil' yang sangat berguna dalam industri kimia. Biji kundur menpunyai berat 70 gram bagi 1,000 biji. Terdapat beberapa spesis atau varieti kundur yang di tanam di seluroh dunia iaitu Benincasa hispida dan Benincasa cerifera. Daripada bebera sumber bacaan menyatakan buah kundur mampu untuk menyejukkan badan, memudahkan buang air kecil dan buang air besar serta manafaat lain. Bagaimana pin air minuman berasaskan buah kundur pastinya akan menghilangkan dahaga dan mampu mengubati massalah buasir, demam panas, sakit usus dan sebagainya. Makanan ini banyak digunakan di negara China sebagai jenis makanan yang boleh menyejukkan badan dan menurunkan suhu mereka yang demam. Pokok kundur jenis menjalar yang mempunyai daun lebar berwarna hijau dan mampu mencapai ketinggian 15-20 cm. Ada petani yang menyediakan struktur sistem trellis untuk tanaman kundur tetapi kebanyakkannya ditanam terus diatas tanah. Tanah yang sesuai dari jenis tanah gembur berpasir yang menerima cahaya matahari 100% dan mempunyai saliran yang baik. Bunga Kundur berwarna kuning dan menarik serangga pendebunga seperti lebah, rama-rama, lalat dan sebagainya. Buah Kundur berbentuk bulat lonjong berwarna hijau atau keputihan yang berbulu ketika muda dan licin apabila hampir matang. Buah Kundur mampu membesar dengan berat sehingga 10-15 kg sebiji. Buah kundur jya ada lapisan seperti lilin pada kulit dan mempunyai isi berwarna putih yang kenyal san rasa yang tawar tidak seperti tembikai yang manis dan sedap dimakan segar. Biji kundur banyak bersaiz kecil dibahagian tengah buah.

Kundur ditanam menggunakan biji benih dari buah yang cukup matang dan dirawat dengan racun kulat (Thiram atau capstan). Bubuh 2 biji benih satu lubang yang mana baja organik sebanyak 3-4 mt/ha telah digaul semasa penyediaan tanah. Jarak tanaman ialah 1.5-2.0 m x 2.5-3.0 m dan sebaiknya disediakan batas tanaman atau 'ridging technique'. Terdapat kaedah menanam kundur dengan menggunakan sistem para trellis dibeberapa negara. Kaedah ini sangat sesuai bagi menghasilkan kundur yang besaiz sederhana dinama buanya akan bersih dan dapat dikawal berbanding dengan menanam diatas tanah sahaja. Baja NPK 15:15:15 sebanyak 20 gm/pokok diberikan 2 kali dan kemudian baja NPK 12:12:17:2 sebanyak 250 kg/ha. Kawalan rumpai dijalankan dengan cara manual dan cara kimia. Antara musuh tanaman kundur seperti keluarga cucurbit yang lain ialah serangan Aphid, Ulat Pengorek Daun (Aulacaphora spp), Kutu Daun (Aphis craccivora) yang boleh dikawal dengan racun serangga. Keadaan cuaca dan persekitaran yang panas dan lembab menyebabkan serangan serangga dan penyakit tanaman kundur sering berlaku. Serangga yang merosakkan bahagian daun lebih dominan seperti serangan oleh serangga Kumbang Kundur (Aulacophora foveicolis). Kumbang ini lazimnya menyerang bahagian pucuk daun dengan memakan pucuknya sehingga rosak. Sementara itu serangan oleh serangga popular seperti Lalat Buah (Daucus spp) yang menyerang buah kundur ada berlaku. Pokok kundur memang mudah diserang beebrapa jenis penyakit cucurbit yang ada di Malaysia seperti penyakit Antraknos yang disebabkan oleh sejenis kulat iaitu (Collectotrichum spp),Serangan oleh Penyakit serius iaitu Penyakit Downy Mildew yang berpunca dari sejenis kulat (Pseudomonas cubensis) boleh menyebabkan petani kurang atau tidak mendapat hasil. Serangan penyakit ini cepat berlaku dan mematikan pokok jika tidak cepat dikawal. Seterusnya adalaj jenis Penyakit Layu Karat (Rust Mildew - oleh Erysiphe spp) dan dikawal dengan Amalan Pertanian Baik, Kebersihan ladang, Varieti tahan serangan dan beberapa jenis racun kulat.

Buah kundur akan di tuai mengikut peringkat kematangan dan tujuan pemasaran. Bagi petani yang menanam kundur keliling rumah dan hendak petik muda untuk dibuat sayur boleh petik kundur seminggu selepas proses anthesis. Buah yang matang akan dituan 100-160 hari selepas menanam diladang. Buah yang matang dikenali dengan warna hijau dan keputihan berdebu seperti berlilin dan tangkai buah kundur akan di potong dengan pisau tajam. Buah perlu di bersihkan dari kekotoran seperti tanah, lumpur dan sebagainya kemudian digredkan mengikut saiz dan kualiti sebelum dijual. Buah kundur merupakan buah yang mudah rosak jika tidak dikendalikan 'post harvest handling' dengan baik. Ia akan busuk sebelum dijual apabila dicampakkan dengan kasar dimana buah boleh pecah. Kajian saya mendapati berat setiap biji buah kundur antara 1 - 15 kg bergantung kepada penjagaan tanaman. Anggaran hasil tanaman kkundur secara komersil sebanyak 20 -50 mt/ha. Buah muda tidak tahan lama tetapi buah matang tahan hingga beberapa minggu kerana lapisan lilin membantu menghalang serangan organisma perosak dan dijaga dengan cara baik. Kajian penulis di Mersing, Johor mendapati kos pengeluaran untuk sehektar penanaman kundur sebanyak RM 9,140 sehektar dimana ia mampu menghasilkan sebanyak 45,000 kg buah kundur segar yang dijual dengan harga RM 0.30 sekilogram. Analisa kewangan menunjukkan jumlah pendapatan kasar sebanyak RM 13,500 sehektar. Anggaran untuk pendapatan bersih sebanyak RM 4,350 sehektar. Analisa penulis mendapati Kos setiap bagi kg kundur ialah sebanyak RM 0.20 sekilogram dan keuntungan setiap ringgit dilaburkan sebanyak RM 1.47. Tanaman kundur di Malaysia juga merupakan sistem perladangan yang tidak meluas diusahakan kerana agak sukar untuk mencari pasaran tetap. Kajjian saya mendapati hanya terdapat kurang dari 10 pengusaha kundur komersial yang aktif menanam kundur di Malaysia iaitu di sekitar Johor (Daerah Kota Tinggi dan Mersing serta Kluang) dan Pahang serta beberapa lokasi di Selangor. Penanaman kundur lazimnya dilakukan oleh petani yang biasa menanamnya dan mengikut keperluan pasaran. Wasallam!.
TANAMAN KUNDUR...KURANG ADA....
PAHANG,JOHOR... PERAK PUN JUGA...
POKOK MENJALAR... BUAH BESARNYA...
DAPAT UNTUNG....DIATAS USAHANYA....

By
M Anem,
Senior Agronomist,
Penanaman Kundur Komseril, 
Kg Sepayang, Rompin, 
Pahang, Malaysia.
(21 Jamadilakhir 1438H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...