Support My Blog

Monday, September 26, 2011

ITIK MUSCOVY (Part 2)

ITIK MUSCOVY (Cairina muschota) adalah sejenis haiwan jenis itek dari keluarga ANATIDAE yang sesuai di pelihara di negara kita. Saya mengenali itik Muscovy ketika bertugas di Mersing, Johor pada tahun 2000 yang masih segar diingatan dimana projek bertujuan untuk penghasilan daging itik dan sebagai satu program Pengawalan Perosak Bersepadu (IPM - Intergrated Pest Management). Itik ini dikalangan penduduk tempatan dikenali sebagai Itik Nila, Itik Perancis atau Itik Serati. Artikel itik Muscovy Part 2 ini membentangkan keperluan peralatan yang perlu bagi menternak itik muscovy. Sila rujuk artikel Itek Muscovy (Part 1 - Klik disini).


Peralatan bagi projek ternakan itik muscovy yang diperlukan untuk projek di Endau dulu adalah seperti berikut :-:


1) Kepungan
Kepungan diperlukan bagi mengelakkan itik bergerak tanpa kawalan dimerata tempat. Itik perlu dikepong dan dihadkan pergerakannya. Atap zink licin setinggi 1.5 kaki disambung menggunakan penyepit/ penyokong kayu dibentuk bulat keliling dengan panjang rentas 8 meter untuk menampung setiap 1,000 ekor anak itik. Saya lihat perlu pasang tiang kuat untuk elakan dilanggar itek yang bergerak secara kumpulan dan melanggarnya lalu tumbang jika tidak kukuh.


2) Bahan Alas Lantai atau Sarap.
Sekam padi atau habuk papan digunakan sebagai alas pada lantai simen. Sarap perlu di urus dengan baik, jika basah ianya harus dibuang dan ditambah dari masa ke semasa bagi memastikan lantai reban sentiasa kering. Perkara ini penting untuk elakkan serangan penyekit pada itek kita.


3) Alat pemanas.
Set pemanas jenis LPG atau jenis lain mesti digunakan untuk peringkat awal ternakan pada anak itik yang masih kecil. Alat pemanas ini digantung di tengah-tengah kepungan dan dipasang 1- 2 jam sebelum ketibaan anak itik bagi menyediakan suasana persekitaran yang hangat dalam perindukan. Terdapat satu projek En Osman yang gagal menyalakan alat pemanas dan mengakibatkan banyak kematian anak itik akibat kesejukkan pada malam hari. Anak itik adalah mahal dan perlukan 'booking' lama untuk membelinya dan lokasinya juga sangat jauh dari Mersing.


4) Bidai.
Bidai atau Dinding plastik sangat diperlukan diperingkat perindukan sahaja iaitu pada itik berumur 1 hingga 3 minggu bagi melindungi ternakan dari angin sejuk malam dan ketika hari hujan. Peringkat awal penternakan memang agak rumit penjagaanya dan penternak perlu diberikan latihan dahulu dan perlu faham apa risiko yang bakan dihadapi untuk memelihara itik muscovy.


5) Bekas makanan dan minuman.
Bekan makanan dan minuman mempunyai bentuk dan saiz bekas makanan dan minuman berbeza mengikut umur itik. Bilangan juga perlu ditambah dari masa ke semasa untuk memastikan itik mendapat makanan dan minuman yang mencukupi.Bekas air berbentuk tabung 1 dan 2 gelen juga palung automatik digunakan. Bekas makanan berbentuk dulang, palung papan panjang dan jenis kotak sesuai untuk itik daging. Pastikan perlatan ini ada, bersih dan masih berfungsi dengan baik.


ITIK MUSCOVY.....BERAT BADANNYA....
DALAM SAWAH...ADA KERJANYA...
KONSEP IPM..KAEDAH KAWALANNYA...
MEMBASMI PEROSAK ....DAPAT DAGINGNYA...

By
M Anem
Putrajaya
Malaysia
(28 Shawal 1432H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...