Support My Blog

Monday, November 15, 2010

TUBA

Tuba (Derris elliptica) adalah sejenis tumbuhan renek dari keluarga Fabaceae (dulu ialah keluarga Leguminaceae) yang terdapat di Asia Tenggara dan kepulauan di Pasifik Barat-daya yang biasa digunakan untuk meuba atau bertindak sebagai racun ikan. Tumbuhan ini adalah natif di Malaysia dan Indonesia dan biasanya tumbuh sendiri secara liar di kawasan hutan dan kawasan kebun yang tidak di racun atau tidak diusahakan secara intensif. Nama-nama bagi tumbuhan tuba ini yang  lainn adalah tuba akar, tuwa laleur, areuy kidang (Sd.), jenu, jelun, tungkul (JAWA), tobha, jheno, mombul dan lain-lain dan sebagainya. Akar tumbuhan tuba ini memiliki kandungan bahan iaitu rotenona (rotenone) iaitu sejenis racun kuat untuk membunuh ikan air tawar dan juga boleh digunakan sebagai racun mengawal serangan serangga pada tanaman. Artikel kali ini penulis ingin berkongsi maklumat dalam "Anim Agro Technology" mengenai tumbuhan tuba dan beberapa kegunaannya berdasarkan kepada pengalaman penulis ketika jadi 'budak kampung' di Muar dahulu yang sering menggunakan tanaman tuba sekitar tahun 1960'an dan awal 1970'an.

Tumbuhan tuba adalah jenis yang menjalar dan mampu memanjat atau merambat pada pokok (tumbuhan memanjat) yang berkayu. Keupayaan memanjat pokok mempu mencapai ketinggian dengan membelit sehingga setinggi 10m. Ranting-ranting tuba yang tua berwarna kecoklatan dengan lentisel serupa jerawat. Daun-daun tuba adalah tersebar, majmuk yang menirus dengan bilangan ganjil dengan jumlah helai daun antara 7-15 helai. Tangkai daun berukuran antara 13-23 cm panjang dengan sisi bawah bahagian sisi bawah daun kekelabuan atau agak kebiruan. Daun muda atau pucuk yang muda berwarna coklat-ungu/ Tanaman tuba mempunyai bunga yang terkumpul dalam kumpulan yang panjangh tangkainya kira-kira 12-26 cm panjang. Kelopak bunga tuba berbentuk cawan dengan warna hijau dan warna ros pucat. Buah tuba berbentuk oval yang memanjang dengan saiz kira2 3.5-7cm × 2 cm serta mempunyai antara 1-2 bijibenih.


Tumbuhan tuba tumbuh liar dalam semak-semak dekat tepi hutan dan juga di tepi sungai yang agak lembab dimana kadang-kadang ditanam di kebun atau dikeliling rumah di kawasan kampong tradisional. Di Malaysia dan kebanyakan negara Asia Tenggara tuba didapati mulai dari dataran rendah hingga ketinggian sekitar 1500 meter dari paras laut. Saya mendapatkan bekalan tuba dari kawasan kebun getah dikawasan kampong dan kawasan belukar. Apabila tumbuhan tersebut telah matang saya kutip akarnya dengan mencabut pokok dan kutip akarnya sebelum digunakan. Kalau berlebihan saya akan simpan dengan mengeringkannya dan boleh digunakan kemudian.


Kajian mendapati bahawa kandungan racun pada tuba dikenali sebagai derrids pada masa dulu tetapi sekarang dikenali sebagai rotenona. Bahan aktif ini dijumpai pada akar tuba (Lihat foto sebelah) dengan kadar antara 2½-3% sahaja dan sebenarnya terdapat paling banyak terkandung dalam bahagian kulit akar.kajian saintis juga mendapati bahan Derrids hampir tidak terlarut dalam air. Tuba digunakan secara tradisional sebagai racun ikan. Cara menggunakan adalah dengan bahagian akarnya biasanya digali dan dipotong. Akar tuba akan dikeringkan selama beberapa hari (sekitar 3-4 hari) dulu. Akar tuba ini kemudian ditumbuk dan dicampur dengan air menghasilkan cairan yang berwarna seperti susu. Campuran air dengan kepingan akar ini kemudian dituang kedalam lubuk ikan atau parit atau anak sungai yang ada arus air. Jika arus air tidak laju kandungan tuba digunakan tak perlu banyak tetapi jika air berarus deras dan luas makan jumlah tuba perlu banyak. Akar tuba yang ditumbuk diletakkan dalam air mengalir.


Pengalaman saya biasanya akan membuat empangan untuk memperlahankan arus dan mempastikan ikan tidak lari ketempat lain. Pasangkan jaring atau jala di bahagian bawah arus untuk memungut ikan yang terapung2. Ikan-ikan yang mabuk tuba. Ikan yang kena tuba akan mabuk dan timbul di permukaan air dan dengan mudah ditangkap. Kebaikan racun tuba ialah kerana setelah beberapa jam sahaja atau sampai beberapa hari bergantung pada derasnya aarus aliran sungai maka keadaan sungai sudah akan pulih kembali.


Dalam bidang pertanian sektor tanaman adalah dikaji bahawa racun tuba dimanfaatkan pula sebagai racun serangga yang mampu mengawal masaalah kutu-kutu, hamama dan ulat yang merosakan tanaman dikebun. Racun tuba dibuat dengan mengekstrak iaitu dengan menumbuk akar yang segar atau yang telah dikeringkan. Akar tersebut kemudian di rendam dengan sejumlah air hingga satu malam (atau, ada pula yang merebusnya selama beberapa jam). Ekstrak ini kemudian dicampurkan dengan larutan sabun untuk menstabilkannya dan disembur kepada tanaman kita berulang kali untuk elakan serangan hamana terutama pokok tembakau dan kajian juga mendapati racun tuba dapat membasmi kutu pada anjing, tungau pada ayam, gangguan lalat dan lain-lain.

Saya pernah lihat di kampong dulu racun tuba digunakan dengan beberapa campuran lain seperti minyak masak sebagai ubat untuk mengawal penyakit kulit seperti Kudis Buta, Kurap dan panau. Pemerhatian saya mendapati ianya mujarab dan merupakan satu kaedah kawalan penyakit kulit. Penggunaan racun tuba untuk menangkap ikan di lubuk atau anak sungai air tawar adalah menjadi satu kesalahan kini dibawah Akta Perikanan di Malaysia. Inii kerana racun ini secara tidak langsung membunuh banyak ikan sekali gus dan juga membunuh anak-anak ikan yang masih kecil. Pemerhatian saya mendapatu jika arus aliran air deras maka kesan kerosakan agak kurang dan ikan cuma mabuk sahaja. Kajian lanjut penggunaan tuba perlu dijalankan untuk memenafaatkan tumbuhan tuba sebagai tumbuhan herba serbaguna pada masa akan datang.


MEREDAH HUTAN....MENCARI AKAR TUBA...
AKAR DI KUMPUL...KERINGKAN SEKETIKA....
MENUBA IKAN....HASILNYA DIJANGKA...
ELAKKAN MENUBA...LEBIH SEJAHTERA...

By,
M Anem,

Senior Agronomist,
Kg Parit Bengkok

Gersik, Muar/Ledang,
Johor,

Malaysia
(Kemaskini pada  4 Mac 2013)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...