Support My Blog

Friday, November 12, 2010

KACANG KUDA

KACANG KUDA (Cicer arietinum) merupakan sejenis tumbuhan renek dari keluarga Fabaceae yang tidak di tanam di Malaysia tetapi banyak digunakan untuk makanan di Malaysia. Kacang Kuda juga dipanggil sebagai 'Chickpea', Indian Pea, Ceci bean, Garbanazo bean atau Bengal Gram. Tanaman ini merupakan tanaman kekacang yang di tanam di Negara seperti India, Meditrinean, Asia barat dan Benua Australia iaitu kawasan beriklim subtropika yang agak kering. Negara India merupakan negara pengeluar utama Kacang Kuda dengan penghasilan sebanyak 5.97 juta metrik tan setahun diikuti dengan Negara Pakistan (842,00 mt/tahun) dan Turki (523,000 mt/tahun) dan Australia (313,000 mt/tahun). Negara lain yang ada mengeluarkan kacang kuda adalah seperti Iran, Myanmar, Canada, Ethiopia, Mexico dan Iraq. Jumlah pengeluaran kacang kuda didunia lingkungan 9.313 juta metrik tan setahun. Artikel kali ini saya menulis mengenai tanaman kacang kuda berdasarkan kajian penulis dan lawatan ke Myanmar tahun 2009 yang sempat melawat kebun kacang kuda di Daerah Bago , Myanmar.

Terdapat dua jenis kacang Kuda yang di tanam iaitu Jenis Desi dan Jenis Kabuli. Jenis Desi adalah jenis yang agak berbiji kecil dan berwarna lebih gelap berbanding dengan jenis Kabuli yang bijinya agak lebih besar dan berwarna lebih cerah. Hampir 90% jenis yang ditanam di dunia adalah jenis Desi yang diguna di India sebagai sumber makanan utama mereka. Pokok kacang kuda tumbuh menegak dari jenis renek yang mampu mencapai ketinggian antara 20-30 cm dengan daun berwarna hijau serta berbulu. Buah kacang kuda dalam sarung yang terdapat 2 - 3 biji kacang kuda didalamnya. Bunga kacang kuda berwarna putih dengan warna kebiruan ungu pink pada bahagian tertentu. Kacang kuda memerlukan iklim subtropika dan tropika dengan keperluan hujan lingkungan 400 mm setahun.

Tanaman kacang kuda diatas tanah atau batas yang mempunyai saliran yang baik. Tanaman menggunakan biji benih yang matang dis\tanam dengan jarak 60 cm x 80 cm bergantung kepada kesuburan tanah. Kawalan rumpai dan musuh dijalankan secara bersepadu antara Kimia dan manual. Pokok kacang kuda akan matang dalam masa 80 - 120 hari bergantung kepada variety, pengurusan dan iklim. Pokok Kacang Kuda yang telah bersedia untuk dituai akan dipastikan telah mempunyai buah yang matang melebihi 80% sebelum dituai dengan manual atau jentera. Bagi penanaman di negara maju, penuaian dijalankan dengan jentera dan bagi negara lain seperti di India dan Myanmar, penuaian dengan tangan secara manual. Buah yang dikutip dikeringkan, dikumpul dan dikeluarkan biji kacang kuda. Kacang kuda tersebut digredkan mengikut kualiti sebelum dipasarkan.


Kacang Kuda adalah kekacang yang sangat kaya dengan sumber protin dan merupakan tumbuhan kekacang yang terawal di tanam oleh manusia sebagai makanan. Kacang Kuda mengandungi banyak khasiat seperti Serat (7.6 gm), karbohiderat (27.42 gm), Lemak (2.59 gm), Gula (4.9 gm) dan Protin (8.9 gm) setiap 100 gram kacang kuda. Kandungan vitamin kacang kuda sangat banyak dari jenis seperti Thiamin, Riboflavin, Vitamin (A, B, C ,D,E,K) dan pelbagai zat galian seperti Magnesium (48 mg), Posforan (168 mg), Kalium (291 mg), Sodium (7 mg) dan Zink (1.53 mg). Kacang kuda didakwa dapat mengurangkan kolesterol dalam badan manusia. Kacang Kuda adalah makanan untuk kesihatan manusia.

Di Malaysia kacang kuda di makan kebanyakkanya dengan merebus sahaja setelah direndam sekurang-kurangnya 4-5 jam dalam air bersih. Campur dengan sedikit garam perasa semasa merebus atau mengukus. Kacang Kuda Rebus selalu di jual di pasar malam, pasar tani, R&R Lebuhraya PLUS dan dianggap sebagai 'snack food'. Selain itu kacang kuda di goreng dan dibubuh garam perasa yang dijual sebagai kacang kuda proses. Sejumlah besar kacang kuda di Malaysia digunakan dalam masakan ala India yang banyak terdapat di Restoran2 Mamak diseluroh Malaysia. Malaysia mengimpot banyak tan kacang kuda terutama dari India untuk pasaran tempatan. harga jualan kacang kuda juga murah dan mampu dibeli lingkungan RM 5.00 - RM 7.00 sekilogram. Biasanya peruncit akan membungkus dalam pek 300 gram atau 500 gram untuk dijual secara runcit kepada surirumah. Semuga artikel ini memberikan maklumat mengenai kacang kuda kepada para pembaca.

BANYAK JENIS KACANG...ADA KACANG KUDA...
DIREBUS DI GORENG... RAMAI YANG SUKA..
MUDAH DIBELI ...MEMANG TAK MAIN HARGA..
MALAYSIA TAK TANAM... MENGIMPOT SAJA...Related articles:
1. Kacang Pea (Klik disini)
2. Kacang Hijau (Klik disini)
3. Kacang Parang (Klik disini)
4. Kacang Tanah (Klik disini)
5. Kacang Serinding -Lenthil (Klik disini)


By
M Anem
Air Keroh
Melaka
Malaysia

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...