Support My Blog

Wednesday, April 27, 2022

TEKNOLOGI PEMPROSESAN MAKANAN (Part 1)

TEKNOLOGI PEMPROSES MAKANAN
adalah satu perkara yang penting dilakukan bagi membolehkan bahan mentah diproses sehingga menjadi makanan yang sesuai dimakan manusia dalam pelbagai keadaan. Pemprosesan makanan juga merupakan set cara-cara dan teknik yang digunakan untuk menukarkan bahan-bahan mentah kepada makanan atau menukarkan makanan kepada kepada pemakanan lain bagi manusia atau haiwan sama ada secara kecil-kecilan, sederhana atau pun berskala komersil dalam industri makanan. Pemprosesan makanan khususnya merupakan satu proses yang mengambil produk tanaman dituai atau binatang yang disembelih dimana dengan menggunakan bahan-bahan ini untuk tujuan menghasilkan produk makanan yang menarik serta boleh dipasarkan dan selalunya hayat simpanan yang lebih lama berbanding produk segar. Pada penulis blog yang sering membuat beratus-ratus tinjauan kepada usahawan pemprosesan makanan juga mendapati dimana sumber utama manusia adalah makanan. Makanan amat penting untuk manusia kerana manusia kerana kita memerlukan tenaga, zat, dan protein untuk terus hidup. Selain itu memang manusia juga sentiasa perlu mendapatkan makanan yang sihat dan seimbang. Pembaca blog perlu faham cara bagaimanakah makanan diproses dan dihasilkan agar ia kekal segar dan mampu tahan lama supaya tidak berlaku pembaziran dan kerugian. Dalam bertugas di sektor pertanian hampir 40 tahun penulis blog dapati dimana teknologi pemprosesan makanan digunakan untuk tujuan memproses dan membungkusan makanan. Pemprosesan makanan dijalankan untuk dapat menukarkan makanan mentah kedalam bentuk lain yang lebih selamat dimakan atau pun membolehkan makanan tersebut dapat disimpan lebih lama. Contoh makanan yang diproses adalah seperti makanan dalam tin, susu segar, pasteur dan ikan kering dan banyak lagi. Dalam pada itu antara tujuan bagi memproses makanan adalah bagi membunuh hidupan mikro organisma (microbes) seperti bakteria dan kulat dalam makanan supaya ia dapat mengelakkan individu daripada keracunan makanan. Ia juga menjadikan makanan dapat disimpan dan tahan lama. Ada juga yang bertujuan untuk mumudahkan pencernaan dalam badan kerana makanan telah dilembutkan dan akhir sekali bagi menjadikan makanan lebih enak, berkhasiat dan menarik untuk pengguna dan orang lebih suka menjamahnya. Artikel malam Isnin ini saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai beberapa fakta penting berkaitan dengan teknologi pemproses makanan (food processing) untuk dijadikan bahan rujukkan semua.

T
erdapat banyak cara dan teknologi boleh dilakukan dalam pemprosesan makanan. Teknologi ini ada yang dibangunkan secara tradisional yang mudah sehingga kepada teknologi moden melalui proses yang mana ia menggunakan peralatan dan mesin yang canggih. Bagaimana pun secara asasnya terdapat beberapa kaedah asas didalam aktiviti dan teknologi pemprosesan makanan dan juga pembungkusan makanan yang semua pembaca blog perlu fahami. Ia adalah teknologi Pengetinan, Pempasteuran, Penyejukbekuan, Kering Beku, Penyinaran, Pendinginan, Pendehidratan dan juga termasuk teknologi Pembungkusan Vakum. Kesemua teknologi ini disesuaikan dengan bahan mentah yang digunakan, peralatan dan mesin serta produk akhir yang hendak dihasilkan. Banyak lagi jaedah-kaedah lain yang sesuai digunakan dimana ia berlainan diantara bahan asas tanaman, penternakan, perikanan dan sebagainya yang akan digunakan. Bagaimana pun produk akhir selalunya nempunyai nilai nya yang tersendiri sebeum di pasarkan kepada ramai pengguna. Kaedah Pengetinan merupakan satu kaedah lama yang masih dilakukan sehingga sekarang. Bergantung kepada bahan asas dan teknologi yang digunakan dimana selalunya makanan akan dipanaskan pada suhu 85° Celcius dan ia kemudian dimasukkan ke dalam tin atau botol yang telah pun disterilkan. Ia bagi mempastikan tidak berlaku pencemaran. Kemudian jka mengggunakan bahan tin maka makanan ini dipateri dan dipanaskan dengan stim di bawah tekanan serta pada121°C. Diantara beberapa contoh makanan yang sering dimasukkan dalam tin ialah termasik ikan sardin, buah laici, buah longan, buah nanas, buah campuran (mixed fruit), susu pekat, cocktail dan banyak lagi

Kaedah kedua adalah 
Pempasteuran yang mana ia merupakan salah satu  proses membunuh bakteria dalam bentuk cecair. Biasanga kaedah ini akan ianya menggunakan teknologi untuk mengawet susu segar dan jus buah-buahan. Memang pembaca blog mungkin sudah mengunapakai produk seperti susu segar yang telah dipanaskan sehingga 63°C selama 30 minit atau pada suhu 72°Cselama 15 saat dan seterusnya ia akan disejukkan segera. Sudha tidak asing kepada semua menggunakan prosuk proses makanan yang menggunakan teknologi Penyejukbekuan. Kaedah pembekuan tidak membunuh bakteria tetapi ia menghentikan aktiviti bakteria yang menyebabkan atau punca makanan basi. Biasanya makanan akan diletakan didalam peti sejuk atau freezer untuk disejukbekukan secara perlahan pada suhu 0°C. Bagaimana pun bagi tujuan penyejukbekuan segera (quick frewwzing) makan makanan makan bahan makanan tersebut akan disejukbekukan pada suhu kurang -18°C. Memang selalu semua orang akan menyimpan produk segar seperti ayam, ikan, daging dan sebagainya didalam peti ais yang sejuk sehingga ia membeku dan tahan lama. Kaedah seterusnya yang sering dilakukan dikenali sebagai Kaedah  Kering Beku dimana makanan disimpan pada suhu -15°C. Dalam pada ia perlu manjadikan tekanan dikurangkan bagi menukarkan air beku kepada wap air sehingga sesuai menjadikan makanan tersebut tetap baik untuk digunakan kemudiannya. 

Kaedah yang ke lima dikenali sebagai Kaedah 
Pendinginan dimana cara pendinginan ialah proses mengeluarkan haba dari suatu bahan dan kemudian akan memindahkannya ke tempat lain. Apa pun tujuannya adalah bagi merendahkan suhu tempat atau bahan tersebut. Sebagai contohnya peranan penyimpanan dalam  peti sejuk ialah sejenis alat pendingin yang dapat menyimpan makanan pada suhu rendah. Ia juga amat sesuai kepada produk seperti jenis buah-buahan, sayur-sayuran dan hasil tenusu sahaja untuk disimpan lebih lama. Lazimnya keadaan makanan akan disimpan dalam tempat dingin pada suhu kira-kira 0°C - 5°C sepanjang masa. Kaedah seterusnya adalah Kaedah  Pendehidratan dimana ia adalah satu kaedah pemeliharaan makanan di mana, makanan dikeringkan (dehidrasi). Proses pengeringan akan dapat ia menghalang pertumbuhan bakteria, yis, dan kulat melalui penyingkiran air. Lazimnya terdapat tiga kaedah di mana air disingkirkan daripada makanan dengan cara paling tradisional  iaitu dengan menjemur makanan di bawah cahaya matahari. Pengusaha juga boleh mengeringkan makanan dengan haba yang tinggi seperti menggunakan oven atau pun kini ia boleh lakukan menvakumkan makanan sehingga kering. Kaedah seterusnya dikenali sebagai Kaedah Pembungkusan Vakum dimana cara ini udara akan dikeluarkan daripada bekas makanan. Kesannya adalah dimana makanan disimpan dalam keadaan kedap udara dan kaedah ini sangat sesuai untuk menyimpan makanan yang mudah rosak akibat berlaku proses pengoksidanan. Teknologi yang terakhir yang ke 8 adalah Kaedah  Penyinaran atau pun 'radiation' dimana ia adalah teknik pemprosesan makanan dengan mendedahkan makanan dengan sinaran radioaktif seperti sinar gamma atau sinar-X (x-ray) yang bertujuan untuk membunuh bakteria dengan serangga perosak pada makanan. Selalunya kaedah penyinaran dijalankan bagi tujuan memperlahankan proses percambahan biji benih, pertunasan sayuran berubi dan juga untuk mempercepatkan proses kematangan buah-buahan tertentu agar lebih seragam. Artikel ini ditulis dalam dua segmen iaitu Part 1 dan Part 2 yang perlu dibaca bersama. Semuga artikel ini boleh menambah ilmu pengetahuan semua pembaca blog ani agro kali ini. Wasallam!!!.
PEMPROSESAN MAKANAN... APA DIA...
BANYAK KAEDAH... BOLEH DIGUNA...
BAHAN MENTAH... IANYA BERBEZA...
PRODUK AKHIR... PENGGUNA SUKA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(24 Ramadan 1443H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...