Support My Blog

Friday, April 29, 2022

ROJAK BUAH DAN FAKTA DI MEDIA

ROJAK BUAH
atau ROJAK PETIS atau COLEK merupakan sejenis makanan makanan tradisi di Malaysia dan juga negara jiran termasuk Indonesia, Singapura dan Brunei DS. Penulis blog memang suka makan rojak buah sama ada yang dibuat sendiri atau pun di beli daripada banyak gerai yang bersih. Cara membuat rojak buah atau rojak petis adalah amat mudah sekali kerana ianya ia menggunakan bahan tempatan dan murah tetapi segar serta mudah didapati. Bahan untuk membuatnya juga murah harganya. Kita boleh sediakan sendiri dirumah dan ia boleh disesuaikan dengan citarasa yang dikehendakki. Bahan-bahan yang diperlukan untuk hidangan 1-2 org terdiri daripada buah Nenas (Ananas cosmosus), buah Mangga (Mangifera indica), Sengkuang (Pachyrizus erosus), Timun (Cucumis sativus), Kangkong (Impomea reptans), Taugeh (Vigna radiata), Epal Hijau - Optional (Malus domestica) dan Kacang Tanah (Arachis hypogea) serta bahan lain yan sesuai. Apa pun yang paling utama dalam rojak petis adalah PETIS. Petis adalah adunan khas yang diperbuat daripada udang, kicap, cili dan bahan lainnya. Ada yang menulisnya sebagai ''Otak Udang'' untuk bahan ini. Bergantung kepada musim buah-buahan dan kreavititi, buah seperti Jambu Air (Euginia aquea), Jambu Batu (Psidium guava) dan Buah Kedondong (Spondalis dulcis) juga sesuai dijadikan bahan untuk rojak petis. Semua bahan buah-buahan dipotong mengikut saiz dan ukuran yang sesuai, Kacang tanah digoreng dan ditumbuk kasar dan sayur kangkong serta taugeh perlu dicelur dahulu. Bahan lain yang tidak boleh ditinggalkan tentunya Tempe (Glycine max) dan Tauhu (Glycine max) yang telah digoreng dan dihiris nipis-nipis. Seterusnya kita perlu menyediakan bahan-bahan seperti Petis (2 sudu besar), Gula Pasir (1½-2 sudu besar), Gula Melaka atau Gula Hitam (1 sudu besar), cili kisar mengikut kepedasan masing², sedikit belacan yg dibakar, sedikit air asam pekat dan garam jika perlu. Pastikan kita menyediakan besen kaca datau mangkuk kaca yang sesuai saiznya dan senduk kayu atau senduk plastik yang sesuai untuk aktiviti menggaul. Sebaiknya semua ramuan rojak petis ini mesti digaul rata dan boleh dihidangkan apabila siap. Artikel malam ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya kongsikan info fakta temtang rojak buah untuk bahan rujukkan semua.

Dalam portal berita hmetro.com kisah '
Rojak Nam Pla Wan' amat menarik dikongsikan. Kisah dari Sungai Petani, Kedah dilaporkan apabila menyebut sahaja rojak buah pasti semua dapat membayangkan keenakan buah-buahan segar seperti nanas, mangga, jambu dan sengkuang yang dihiris nipis serta selalu dimakan bersama kuah atau sos. Tidak dinafikan menu ringkas ini antara makanan kegemaran rakyat Malaysia ketika bersantai di waktu petang. Bagi pengusaha muda, Anas Azizie Rosli (21 tahun) amat menyedari potensi rojak buah dimana ini membuatkan dia berusaha mempelbagaikan cara dalam penyediaannya dengan menerapkan cita rasa negara jiran, Thailand. Dia menggunakan ‘nam pla wan’ atau 'Sambal belacan Thai' sebagai kuah yang menggantikan kuah yang biasa digunakan dalam menu rojak buah tempatan. Makanan dikenali “Nan pla wan' ini adalah kuah yang biasa dimakan bersama buah-buahan di Thailand. Bagaimanapun dia juga ada membuat kelainan dengan menggunakan ia dalam menu rojak buahnya yang berniaga digerai yang berada di Laguna Merbok di sini. Dia yang juga graduan Diploma Seni Kulinari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pulau Pinang mendapaat idea menggunakan bahan itu dalam menu rojak buahnya tercetus daripada bapanya iaitu Rosli Saad (50 tahun) yang menjadi pemandu van pelancong ke Thailand sejak 20 tahun lalu. Dia selepas tamat pengajian pada April 2017 seterusnya telah menjual buah potong saja yang disediakan bersama serbuk asam boi dan garam. Ayahnya yang sering berulang alik ke Thailand memberi idea kepadanya untuk mencuba menggunakan ‘nam pla wan’ yang boleh dimakan bersama buah-buahan yang dijual sehingga terhasilnya menu Rojak Songkhla. Nama 'Songkhla' yang digunakan juga daripada idea bapanya yang terpikat dengan wilayah di negara Gajah Putih itu yang kaya dengan aneka makanan. Mereka telah memperkenalkan Rojak Songkhla ini bukan kerana menu ini terdapat di Songkhla tetapi sekadar menggunakan nama wilayah itu dalam menu rojaknya yang awal lagi ingin diberi nama Rojak Buah. Keunikan ‘nam pla wan’ kerana dibuat menggunakan gula kelapa laut yang diperoleh terus dari Thailand. Gula kelapa laut adalah bahan kebiasaan yang digunakan dalam kebanyakan makanan Thailand. Nam pla wan mempunyai rasa yang berbeza dengan kuah rojak biasa kerana selain menggunakan gula kelapa laut, dia juga akan memasukkan bahan lain seperti bawang, cili padi dan juga udang kering. Apa pun kebanyakan barangan yang digunakan dalam perniagaannya adalah berasal dari Thailand seperti beberapa jenis buah-buahan yang dibeli terus dari negara itu seperti jeruk jambu dan ‘baby nanas' selain serbuk asam, serbuk cili dan juga bungkusan makanan. Kini sejak beliau menggunakan Facebook bagi mempromosikan rojaknya pada Julai 2017 maka gerai yang dibuka bermula 11 pagi sehingga 8 malam itu mula tular di media sosial itu sehingga ada pula pelanggan datang dari daerah lain ke gerainya bagi tujuan mendapatkan Rojak Songkhla. Memang tidak hairanlah anak ketiga daripada lima beradik mampu menjual melebihi 50 bungkusan setiap hari dengan harga RM6 setiap satu. Selain Rojak Songkhla, terdapat menu lain seperti pulut ayam dan pulut mangga yang turut dijual di gerai itu.

Dalam portal akhbar utusan.com kisah bertajuk 'Gerai colek buah Mansyur kembali' dari Kota Bahru Kelantan sesuai dijadikan rujukkan. Membuat colek (rojak) buah dan menjualnya di hadapan bangunan Wisma Persekutuan di Jalan Bayam, di sini merupakan satu-satunya punca pendapatan Mansyur Hamad sejak lebih 30 tahun lalu. Mamang tidak hairan jika kenapa lelaki warga emas berusia 60 tahun itu menyifatkan larangan berniaga dalam tempoh arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebagai satu tamparan hebat yang benar-benar membuatkannya jatuh terduduk. Dia benar-benar lega apabila kerajaan memberi kelonggaran termasuk usaha bagi membenarkan para peniaga kembali beroperasi seperti biasa sejak sebulan lalu. Perniagaannya kini juga semakin rancak walaupun masih berdepan pelbagai kekangan termasuk perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaaan. Mansyur yang tinggal di Berek 12 memberitahu dia mula berniaga colek di hadapan Wisma Persekutuan sekitar 1980-an dengan menggunakan kereta tolak kayu. Bagaimana pun lama-kelamaan, kereta tolak itu digantikan pula dengan motosikal roda tiga sebelum dia berjaya membeli sebuah van untuk dijadikan trak makanan lapan tahun lalu. Sepanjang lebih 30 tahun berniaga colek buah dimana pendapatan yang diperoleh tidaklah lumayan masih mampu dimanfaatkan bagi menyara keluarga dan membesarkan anak-anak. Sekarang anak-anak sudah dewasa dimana sudah ada kerjaya dan keluarga sendiri kecuali yang bongsu masih belajar di tingkatan enam. Selagi ada kudrat maka dia mahu terus cari rezeki dan belum terfikir untuk berhenti berniaga. Dia yang dibantu salah seorang anaknya yang berusia 31 tahun akan berniaga colek mulai pukul 8.30 pagi hingga 4 petang setiap hari kecuali Jumaat dan Sabtu serta hari cuti umum. Kini melalui perniagaannya yang berkonsepkan gerai trak makanan itu (food truck) maka Mansyur sudah mampu meraih pendapatan kira-kira RM350 hingga sekitar RM450 sehari.  Untungnya tidaklah besar mana kerana kos untuk membeli buah seperti nanas, betik, jambu, mangga, sengkuang dan kedondong pun sudah mencecah RM300 sehari. Apa pun sos pencicah pula dia buat sendiri.

Kisah mengenai 'Ibu tunggal jual colek buah sara anak' dalam harian Metro menarik juga dikongsikan. Dilaporkan dimana bermodalkan R
M300 apabila seorang ibu tunggal mengambil inisiatif menjual colek atau rojak buah bagi menampung kehidupannya sekeluarga selepas kematian suami lima tahun lalu. Bagi Mustaari Ismail (36 Tahun) menjual colek buah bagi membesarkan tiga anak berusia antara tujuh hingga 13 tahun kerana tidak mahu hidup dengan hanya meminta belas ihsan orang ramai. Dia yang perlu gigih untuk membesarkan anak apabila menunggang motosikal roda tiga dari rumahnya di Kampung Banggol, Jalan PCB, Kota Bharu menuju ke Kampung Kraftangan dalam jarak kira-kira dua kilometer. Dia yang sudah berniaga sejak dua tahun lalu dan meluahkan rasa syukur kerana perniagaan colek buah itu memberi pulangan hasil yang cukup untuk menampung kehidupan seharian bersama anak selepas kematian suami.  Colek atau rojak buah yang saya hasilkan ini mempunyai keistimewaan tersendiri kerana rata-rata pelanggan suka dengan kuahnya yang pekat dan pedas seperti yang dijual di negara jiran, Thailand. Dia ada pelanggan tetap dari Thailand yang wajib datang ke sini dua kali seminggu untuk mereka mendapatkan kuah colek sahaja. Mungkin kerana mereka juga menjual colek buah di sana (Thailand) akan tetapi mereka menggunakan kuah yang dia hasilkan. Amat gembira kerana colek buah yang dihasilkan mendapat tempat di hati pelanggan dan seterusnya membantunya untuk mencari pendapatan bagi membesarkan tiga anak yang berasal dari Kampung Kraftangan, Kota Bharu. Dia juga memastikan buah-buahan yang dijual seperti jambu, nanas, mangga dan betik sentiasa dalam keadaan segar bagi menjaga kualiti coleknya itu. Bagi menggalas tanggungjawab yang besar kerana dia adalah sebagai ibu dan juga bapa kepada anak-anak. Mereka masih kecil dan perlukan kehidupan yang baik untuk membesar. Dia yang berniaga hari ini dengan niat untuk mendapatkan rezeki halal buat anak-anak dan menggunakan kudrat kurniaan Tuhan ini sebaiknya. Dia masih diberikan kesihatan dan kekuatan dimana digunakan sebaiknya dengan mencari rezeki halal.  Semuga artikel ini memeberi info yang berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...
NAMA ROJAK BUAH... 'COLEK' ITU SAMA...
BUAH DIPOTONG...CAMPUR KUAHNYA...
HARGANYA MURAH... BERKHASIAT JUGA...
BANYAK FAKTA...ADA DI DALAM MEDIA... 

By,
M Anem
Snenior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Cendana,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(27 Ramadan 1443H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...