Support My Blog

Tuesday, August 31, 2021

USAHA MENTERNAK LALAT HITAM

PENTERNAKAN
LALAT ASKAR HITAM (Hermetia illucens) ialah aktiviti terbaru dimana spesies lalat ini paling biasa ditemui dalam famili Stratiomyidae. Lalat ini dilaporkan ada terdapat di Eropah, Afrika Tropika, Australasia, Amerika Tengah dan Timur Asia termasuk Malaysia. Lalat askar hitam adalah sejenis lalat yang tidak dikategorikan sebagai haiwan pembawa penyakit. Tempoh hidup seekor lalat askar hitam dewasa adalah di sekitar 5 - 7 hari sahaja dimana serangga dewasa juga tidak mempunyai mulut dan tugas bersama pasangannya hanyalah untuk mengawan dan bertelur. Apa pun anggaran tempoh hayat seekor lalat askar hitam yang terpanjang semasa di peringkat larva dimana ia bergantung kepada makanan yang ada dan larva ini akan membesar sehingga sepanjang setengah inci. Telur bagi seekor lalat askar hitam boleh bertelur sehingga 500 butir selama hayatnya seminggu. Lalat askar hitam betina akan mencari tempat-tempat yang strategik di persekitaran tempat bahan-bahan busuk agar dan organik bagi mudah anak-anak larvanya mencari makanan. Kebiasaannya habitat sesuai seperti di celah-celah rekahan, bawah daun dan berongkoi-rongkoi kecil tajam berwarna putih kekuningan serta amat bergantung kepada suhu dan cuaca. Telur akan menetas dalam masa 4 hari atau lebih. Selepas menetas larva akan merangkak ke tempat gelap dan busuk untuk mencari makan. Sekiranya cuaca membenarkan dan makanan cukup maka larca ini boleh matang dalam masa 20 hari. Selepas itu ia akan segera keluar dari tempat gelap dan busuk untuk mencari tanah. Ia akan masuk ke dalam tanah dan akan berubah menjadi pupa selepas beberapa hari. Larva boleh hidup sehingga 6 bulan sekiranya makanan masih tidak mencukupi. Larva lalat ini yang telah matang berwarna hitam bersaiz sekitar 0.7 inci. Tempoh pupa Lalat Askar Hitam ini adalah seminggu dimana ianya keras dan akan menetas menjadi Lalat Askar Hitam dewasa yag berukuran 7-10mm menyerupai penyengat kecil akan tetapi ia tidak mempunyai mulut. Berwarna hitam dan keperang perangan dan ada juga spesis yang berwarna biru. Lalat Askar Hitam dilahirkan samada jantan atau betina hanya untuk tujuan mengawan dan bertelur. Sebab itu Lalat Askar Hitam tidaklah boleh dijadikan penyebab pembawa penyakit kecuali ianya datang untuk hinggap di makanan manusia yang sememangnya sudah busuk. Artikel pada pagi Isnin ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya akan papakan mengenai usaha menternak lalat hitam di Malaysia untuk dijadikan bahan rujukkan anda semua.

Kini ada beberapa kajian yang mendapati dimana lalat Lalat Askar Hitam dewasa memberikan manafaat kepada industri ternakan di Malaysia. Dilaporkan larva dari Lalat Askar Hitam yang telah matang ada mengandungi 45 peratus protien dan 35 peratus lemak. Terdapat kajian lain juga telah di komersialkan beberapa alat untuk mengumpul lava matang ini dan menjadikannya makanan utama untuk industri perikanan dan penternakan ayam. Teknologi biodisel juga boleh dihasilkan daripada lrava lalat ini. Oleh kerana sikap kerakusan oleh lrava ini dimana bahan bahan buangan organik boleh dikomposkan dalam sesingkat masa mungkin. Dilaporkan dimana di beberapa makmal negara maju, larva lalat askar hitam juga digunakan untuk tujuan forensik dan perubatan. Di Vietnam dimana larva lalat askar hitam digoreng dan dibuat juadah makanan. 
Para saintis telah meramalkan bahawa padatahun 2050 populasi manusia didunia akan meningkat kepada seramai 9.6 bilion yang hidup di Bumi. Juga dilaporkan dimana dengan kebangkitan golongan kelas pertengahan diselurih dunia dijangka akan meningkatkan pengambilan produk makan dari haiwan sehingga 70% tingginya dimana dengan menggunakan sumber terhad yang sama yang kita ada hari ini dijangka tidak cukup bekalan. Kini dilaporkan iaitu kos menghasilkan tanaman pertanian seperti jagung dan soya untuk memberi makan haiwan ini juga memang dijangka meningkat dan menjadi lebih mencabar dengan permulaan kemarau dan peningkatan suhu. Semasa artikel ini ditulis berlaku suhu tinggi dan kebakaran di USA menyebabkan penghasilan bijirin dan makanan lain terjejas teruk. Walaupun sains berlumba-lumba untuk membangunkan lebih banyak tanaman tahan kemarau melalui kejuruteraan genetik didakwa mungkin ada alternatif yang lebih mudah iaitu menternak LALAT HITAM (BSF). Walaupun terdapat orang yang mana ada tempat di dunia telah memakan serangga untuk generasi akan tetapi umumnya mereka menentang memperkenalkan rempah-rempah goreng ke dalam diet mereka. Kita di Malaysia  mungkin tidak bersedia untuk makan serangga sendiri sebaliknya berusaha memberi makanan seperti serangga kepada haiwan ternakan untuk menghasilkan daging dan protin.

Di Malaysia telah diperkenalkan LAlat Askar Hitam atau Black Soldier Fly (Hermetia illucens) untuk diberikan kepada ternakan seperti ayam dan ikan. Pembaca blog mungkin telah melihat spesies ini menggerakkan tong kompos di belakang rumah kerana ia adalah pengurai yang cekap bahan organik. Penemuan dan juga penulisan askar hitam pertama kali dijumpai pada tahun 1758 sebelum ianya dikomersilkan di Australia, Kanada, India, Afrika Selatan dan juga USA dimana negara ini telah pun menjadikan BSF ini menjadi produk makanan pertanian yang berkhasiat dan berkekalan. Spesies lalat ini dipilih secara khusus sebab selera makan yang luar biasa dimana seekor larva BSF mampu dengan cepat memproses setengah gram bahan organik setiap hari. Larva BSF dilaporkan memang boleh memakan pelbagai jenis sisa isi rumah termasuk buah yang busuk, sauran reput, daging, sampah organik dan pelbagai lagisisa makanan dan buangan. Serangga ini dengan cepat akan dengan cepat mengubahnya menjadi sumber kaya kandungan lemak, minyak, asid amino, kalsium dan protein. Saintis mendapati melalui penyelidikkan dimana BSF boleh sebahagian atau sepenuhnya menggantikan makanan haiwan konvensional. Kajian menunjukkan bahawa bahan ini sesuai untuk menjadi bahan makanan ayam, babi, buaya dan juga makanan laut ternakan seperti tilapia biru, salmon dan udang. Dari beberapa kalian menunjukkan bahawa tiada kesan buruk terhadap kesihatan haiwan diberi makan BSF. Lalat BSF ini juga didakwa juga boleh mengurangkan jumlah E. coli dalam baja tenusu. Terdapat pelbagai kegunaan alam sekitar untuk menggunakan umpan lalat BSF seperti dilaporkan di Costa Rica dimana mereka telah berjaya mengurangkan sisa isi rumah dengan sehingga 75% dengan memberi makan kepada larva lalat askar hitam. BSF ini dilaporkan mempunyai potensi besar untuk diterima pakai di Australia dan dapat mengalihkan beribu-ribu tan sisa makanan isi rumah dan komersil daripada memasuki tapak pelupusan sampah. Seekor askar hitam hitam betina mampu menghasilkan sebanyak 600 ekor larca dimana setiap satu ini cepat memakan setengah gram bahan organik setiap hari.  

Kawasan menternak lalat BSF ini tidak perlukan kawasan besar sebaliknya ia boleh diternak dalam rumah atau gudang kecil sahaja asalkan terkawal. Sejak lama dahulu hampir separuh tanah pertanian didunia ini telah dimajukan dan ditanam dengan pelbagai tanaman bijirin seperti jagung, kacang soya dan gandum untuk dijadikan makanan manusia dan ternakan haiwan. Kebanyakan haiwan unggas (ayam, itek, burung dsb) serta haiwan ruminan (lembu pedaging, lembu tenusu, kambing, babi, bebiri dsb) memerlukan bijirin jagung sebagai makanan penting haiwan ini. Jika bahan makanan ini boleh digantikan dengan BSF maka banyak lagi kawasan pertanian boleh dihasilkan untukk benda lain. Dijangka beberapa puluh tahun akan datang kekurangan tanah pertanian akan berlaku kekurangan tanah ynang akan diperlukan untuk memberi makan haiwan ternakan dimana akhirnaya tanah-tanah ini akan digunakan untuk menanam lebih banyak makanan untuk manusia atau memulihkannya dan mengembalikannya ke alam semula jadi bagi bekalkan oksijan. Dalam pada itu kajisn juga dilakukan bagi tujuan menggunakan lalat BSF dalam pengeluaran biodiesel sebagai produk sampingan dari peringkat penuaian. Larva BSF adalah sumber semulajadi minya dimana jika saintisboleh ekstrak dengan baik semasa peringkat pemprosesan maka ia boleh ditukar menjadi biodiesel. Kejayaan ini jika berjaya akan turut mengurangkan tekanan daripada bahan api fosil yang terhad dan boleh menjadi sumber pendapatan yang boleh dipercayai bagi negara-negara yang mengamalkan pertanian lalat BSF. Bagaimana pun dari segi penerimaan danfaktor pembatasan pengunaan lalat BSF masih banyak rintangan.  Para pengguna mungkin 'sangsi' dengan produk ternakan yan diberikan makanan dari lalat BSF ini dan merasa geli dan tidak percaya agaknya. Bagaimana pun beberpa penyeoidikan dan promosi dilaporkan dimana para  pengguna masih tidak boleh mengetahui akan sebarang perbezaan citarasa makanan yang diberikan makan makanan haiwan konvensional dengan jenis yang biasa (bulan organik). 
Dalam pada itu salah satu dari cabaran yang terbesar yang akan dihadapi dalam kehidupan manusia akan datang adalah keperluan untuk memberi makanan kepada penduduk yang semakin meningkat. Sekiranya petani ingin untuk meneruskan adat pertanian sedia ada untuk mengusahakan dan memakan hasil tanaman dan juga produk haiwan atas sumber terhad berkemungkinan perlu melihat alternatif-alternatif lain seperti pertanian bertingkat, hydroponik, produk GMO, ternakan dalam reban tertutup dan mencipta makanan ternakan yang sesuai seperti menternak lalat BSF. Cara ini mungkin adapat memberi faedah mengurangkan sisa isi rumah dan seterusnya memelihara haiwan ternakan secara berkhasiat menggunakan serangga di masa depan yang lebih praktikal. 

Jika menyebut sahaja ‘lalat’ pembaca blog pasti membayangkan persekitaran yang kotor dan jijik. Ianya sudah tentu membuatkan ramai akan terbayang persekitaran yang tidak selesa dipandang mata. Lebih dari itu kehadiran lalat juga adalah menjadi punca kepada pelbagai jenis penyakit berjangkit sepeti thphoid, cirit birit, cholera dan sebagainya. Namun ada usahawan yang membiak lalat untuk tujuan penghasilan larva. Larva atau telur lalat BSF ini tadi dihasilkan untuk dijadikan makanan dalam industri penternakan ayam secara komersil di Malaysia. Larva lalat menjadi pilihan penternak ayam kerana kosnya yang lebih murah. Bayangkan dedak yang kebiasaannya digunakan sebagai makanan ayam yang berharga sekitar RM2 -RM3 sekilogram. Bagi penternak yang memelihara sehingga 2,000 ekor ayam ia memerlukan sehingga 4 tan dedak dengan kos mencecah tidak kurang dari RM8,000 sebulan. Namun lalat BSF bagi makanan ayam ini adalah dari spesis ‘Black Soldier Fly’ atau lebih dikenali sebagai larva lalat askar hitam. Ia kini mampu untuk menghasilkan makanan ayam secara komersil sebenarnya bukan perkara baharu dan ia sudah digunakan secara meluas di luar negara. Larva yang dihasilkan oleh BSF mengandungi kandungan protein 40 peratus, dan lemak 32% lebih tinggi dari dedak. Ini menjadikan larva tersebut lebih sesuai untuk makanan ayam dan juga ikan. Kaedah memberi pemakanan larva oleh ayam adalah lebih organik kerana kandungan haiwan itu yang mempunyai antibiotik dan vitamin semula jadi yang diperlukan untuk pembesaran ternakan. Biasanya rumusan diet bagi menghasilkan sekilo daging ayam atau ikan hanya kira-kira sekilogram larva dan ia boleh diberikan. Cara ini boleh meningkatkan pulangan sekitar 50 sehingga 100 peratus apabila menternak sendiri larva berkenaan. Makanan alternatif menggunakan larva sememangnya sudah diamalkan di Malaysia sejak lima tahun lalu.

Seorang usahawan dikenali Suhaili sedang memberikan makanan lalat BSF kepada ikan peliharaan didalam tangki dimana ini adalah praktikal (Sila lihat foto disebelah). Dia sedah tahu dimana makanan dedak  atau makanan untuk ternakan antara kos paling tinggi yang perlu ditangani penternak ayam dan ikan dimana ketika ini harga bagi sekilogram palet sekitar RM2 hingga RM3. Bagi 2,000 ekor ayam memerlukan 4,000 tan dedak sebulan dan kosnya mencecah RM8,000. Ini sekali gus menjejaskan pendapatan penternak apatah lagi ternakan ikan kerana keuntungannya kecil dan tidak berbaloi dengan kos operasi selain penat menguruskan ternakan. Itu antara dilema penternak kecil bumiputera apabila isu harga makanan ternakan melonjak selain bebanan kos sampingan iaitu hormon dan vitamin bagi mempercepatkan tumbesaran ternakan sebelum dijual. BSF dikeringkan untuk jualan kepada pembekal makanan haiwan peliharaan. BSF sudah digunakan secara meluas di ladang luar negara kerana kandungan proteinnya tinggi sekitar 40 hingga 42 peratus selain 32 peratus lemak yang memang sesuai untuk haiwan ternakan terutama ayam dan ikan. Apa pun manfaat lain bagi penternak yang memilih diet ternakan BSF, kaedah ini lebih organik kerana kandungan haiwan itu yang mempunyai antibiotik dan vitamin semula jadi yang diperlukan untuk pembesaran ternakan. Bagi rumusan diet bagi menghasilkan sekilo daging ayam atau ikan, kira-kira sekilogram larva dan ia boleh diternak sendiri dengan kaedah tertentu. Berdasarkan pengalamannya bersama penternak, bagi yang memilih menggunakan BSF dalam diet ternakan, mereka boleh meningkatkan pulangan sekitar 50 sehingga 100 peratus apabila menternak sendiri larva berkenaan,” katanya. Suhaili mendakwa makanan alternatif serangga ini sudah diperkenalkan di Malaysia sejak lima tahun lalu. BSF sedia diberi kepada haiwan ternakan biarpun pada saiz anak ayam. Dia sendiri mengusahakan pembiakan BSF untuk bekalan induk kepada penternak serta pembekal di kedai makanan haiwan peliharaan sejak tiga tahun lalu. Ketika ini ladang ternak saya boleh menghasilkan sekurang-kurangnya 100 kilogram BSF sebulan mengikut permintaan. Ketika ini operasi dibantu isteri, Ruzilawati Amat dan anak-anak untuk mengutip telur setiap dua hari. Mengenai kitaran lalat ini daripada induk ke induk kembali ialah satu bulan tetapi untuk tuaian larva adalah dalam tempoh dua minggu sebelum diberikan kepada haiwan ternakan. Tiada kekangan untuk haiwan diberikan larva ini walaupun usia ternakan baru empat hari. Kalau untuk simpanan atau jualan komersial biasanya akan dikeringkan dan harganya lebih tinggi di pasaran. Dia juga turut aktif memperkenalkan BSF menerusi platform Facebook miliknya. Melalui penggunaan serangga ini, mikro organisma berbahaya yang terdapat di dalam sisa organik seperti Escherichia, Salmonella atau koloni enterobakteria yang lain berkurangan atau terhapus selepas dihadam oleh larva lalat askar hitam. Larva BSF mampu menukar sampah domestik seperti sisa makanan sebagai baja kompos. Jadi boleh dikatakan amalan menternak serangga ini lebih mesra alam menerusi sisa sifar. Dia sendiri menjual sisa daripada bekas tuaian kepada petani kerana komponen itu adalah baja organik sesuai untuk tanaman. Mengenai kualiti daging ternakan yang menggunakan diet larva lalat hitam, kata Suhaili, penternak yang menggunakan sepenuhnya diet BSF boleh diklasifikasikan mengeluarkan daging organik. Daging ternakan yang diberikan BSF ternakan lebih pejal, tiada bau dan manis rasanya. Kini dengan kualiti daging sedemikian, rasanya penternak boleh tingkatkan keuntungan mereka apabila boleh diletakkan dalam pasaran organik. Sebagai tip diet ternakan baik dimana selain BSF, dia menggunakan ketum ayam dan azola untuk diet ternakannya. Setiap pagi ayam ternakannya diberi ketum ayam dan pada sebelah petang diberikan makanan campuran iaitu 70 peratus azola, 30 peratus BSF dan ditingkatkan dengan campuran EM iaitu baja organik yang mengandungi bakteria baik untuk pertumbuhan haiwan ternakan. Semuga rencana yang panjang ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!.
MENTERNAK LALAT BSF... MUDAHNYA...
SISA MAKANAN... DIMAKAN CEPATNYA...
SUDAH BANYAK...DI AMBIL SEMUANYA...
MAKANAN AYAM... IKAN PUN SAMA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(11 Zulkaedah 1442H).
Selamat Hari Kemerdekaan ke 64!!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...