Support My Blog

Thursday, August 26, 2021

LOKAN - RESEPI ISTIMEWA DI MEDIA

LOKAN
(Polimesoda expansa) adalah haiwan bercengkerang dari genus Polumesoda dan Famili Corbiculidae yang terdapat di kawasan berair di negara kita dan kawasan lain diseluruh dunia. Jenis lokan yang lebih besar adalah dari spesis Geloina expansa yang tingal dalam lumpur air payau. Hidupan ini juga terdapat dikawasn berair di tepi laut atau dikawasan tepi sungai yang mempunyai habitat air payau dan sesuai untuk lokan hidup dalam pasir atau lumpur atu dikawasan berpasir. Penulis blog mendapati dimana lokan merupakan hidupan yang mempunyai 2 cengkerang yang keras dan mempunyai warna puih kelabu, kekuningan, belang kehitaman bergantung kepada habitat dimana ianya hidup. Saiz lokan diantara 4 - 15 cm yang berbentuk seperti kulit kerang tetapi permukaan kerang adalah licin dan ada juga yang berketak-ketak. Setiap biji lokan boleh di buka kerangnya dan mengandungi isi lokan yang berwarna kelabu putih yang lembut. Isi lokan ini terletak dibahagian tengah dan melekat kuat pada cengkerang. Lokan adalah hidupan yang makan dengan menapis air dan ianya menyaring zat dalam air. Lokan paya bakau mampu hidup dalam keadaan tanpa air untuk jangkamasa yang lama. Apa pun dilaporkan dimana lokan mengandung vitamin larut lemak (A, D, E, dan K), vitamin larut air (B1, B2, B6, B12, dan niasin), serta merupakan sumber utama mineral yang dibutuhkan oleh tubuh, seperti iodium (I), besi (Fe), seng (Zn), selenium (Se), kalsium (Ca), fosfor (P), kalium (K), flour (F), dan lain-lain. Di Malaysia pasti ramai diantara kita yang pernah melihat lokan dijual tetapi mungkin tidak ramai yang pernah makan isi lokan ini kerana ianya bukan mudah untuk dibeli kecuali pada musim tertentu sahaja atau dikawasan khusus yang memang ada sering menghasilkan lokan. Artikel pagi ini saya menulis dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai beberapa resepi istimewa dalam media tempatan untuk dijadikan bahan rujukkan semua.

Akhbar Sinar Harian dengan berita bertajuk 'Lokan Semeling' menarik untuk ditulis semua laporannya dalam blog ini. Berita dari Sungai Petani, Kedah melaporkan dimana seorang peniaga 
Zaini Talib, 53 tahun yang mana beliau menunjukkan isi lokan (sejenis siput) yang dijual pada harga RM1.50 sekilogram di kedainya di Jalan Semeling semakin popular (Sila lihat foto disebelah). Didakwa dimana sambutan terhadap lokan begitu menggalakkan apabila setiap hari dia mampu menjual lokan ini sebanyak antara 250 - 300 kilogram. Kedai lokannya yang terletak berhampiran jambatan Sungai Semeling yang dilaporkan ia menghubungkan Merbok dan Sungai Petani itu sering mencuri tumpuan ramai kerana turut menjual 20 jenis siput lain yang segar dan harga yang berpatutan. Lokan merupakan sejenis siput yang muncul di kawasan berlumpur di muara Sungai Merbok itu sangat diminati penggemarnya kerana isi yang lembut dan manis yang boleh dihidangkan pelbagai jenis masakan. Lokan perlu direbus terlebih dahulu untuk diambil isinya sebelum di masak kari, rendang kunyit, sambal atau masak lemak cili api. Selain itu mentarang, siput biji nangka, kupang, tiram, belitung, lala, siput duri, siput kemudi, dan siput buluh turut dijual digerai beliau yang kini mejnadi sumber pendapatannya.

Di Kelantan pula akhbar Harian Metro paparkan kisah 'Lokan Bakar Keju' yang semakin viral. Pengusaha dari Tumpat ini juga merupakan s
eorang pencari lokan mampu menjual antara 400 -600 lokan bakar keju atau cheese yang disediakan setiap minggu untuk dijual di pasar terapung Kampung Pulau Suri, Tumpat. Beliau adalah Shahril Hussin berumur 34 tahun yang dakwa dimana dia mengambil peluang berniaga di pasar terapung itu daripada hasil lokan yang dicarinya sendiri di pinggir Sungai Kelantan di kampung itu (Sila lihat foto disebelah). Dilaporkan dimana dia menjualnya dengan harga RM5 untuk 15 biji lokan pelbagai saiz manakala untuk menu bakar biasa pula dengan harga yang sama tapi kuantiti antara 20 - 25 biji lokan. Lazimnya para pembeli memberi maklum balas yang positif kerana menganggap menu lokan cheese itu sesuatu yang baharu berbanding kebanyakan yang dijual hanya dibakar dan diletakkan sos pencicah di atasnya. Lokan yang dibakar Shahril akan diletakkan sedikit ketulan keju sebelum dicairkan menggunakan alat pembakar gas dan kemudian sedia dihidangkan kepada pengunjung yang ingin ujirasa dan menikmatinya dalam keadaan masih panas di tebing sungai itu. Setiap hari Sabtu memang sentiasa ditunggu kerana rezekinya akan mencurah dan mampu memperoleh hingga RM200 sepanjang tempoh lima jam berniaga. Setiap kali berniaga di pasar terapung dimana menu lokan bakar cheese memang mendapat sambutan dan adakalanya tidak menang tangan untuk saya hasilkan. Jika hari biasa iaitu selain Sabtu, dia akan mengambil upah mencari lokan yang diminta dan biasanya akan dibayar RM10 untuk 100 biji. Beliau juga merupakan seorang daripada 20 peniaga menggunakan bot berniaga di pasar terapung Pulau Suri ini. Diuruskan oleh Masseroja Travel & Tour Sdn Bhd dimana pasar terapung itu dibuka setiap Sabtu bermula jam 8 pagi -  3 petang. Lokasi itu baharu dibuka sejak Mac lalu di tanah yang dibelinya seluas satu hektar dan masih banyak prasarana yang perlu ditambah. Bagaimana pun ketika awal pembukaannya jumlah para pengunjung yang datang hanya sekitar 200 - 300 orang saja namun sekarang mencecah 1,000 pengunjung. Daripada respons yang diterima, pengunjung memaklumkan makanan yang dijual sedap serta harga yang murah menjadi tarikan mereka untuk terus datang malah mereka tidak meletakkan caj untuk masuk ke lokasi ini. Setiap peniaga juga tidak dikenakan sebarang bayaran untuk berniaga dan misi syarikatnya hanyalah untuk membangunkan kawasan sekitar serta membantu menjana ekonomi penduduk kampung terutama memperkenalkan produk kampung terbabit kepada orang luar.

Berita Harian dari Tuaran, Sabah ada juga melaporkan 'Rahsia sambal lokan bakar' yang sangat menarik dikongsikan dalam blog ini. Melihat kepulan asap yang mana menusuk bersama aroma lokan bakar pasti menggamit pengunjung untuk singgah menikmati kerangan laut itu di deretan gerai di tepi Jalan Sulaman berhampiran Kampung Salut, Tuaran. Lokan dipanggang dengan kaedah tradisi iaitu di atas kepingan zink dengan menggunakan kayu api, pasti membuka selera sesiapa saja apatah lagi jika dinikmati bersama air kelapa bakar atau sejuk. Premis yang terletak kira-kira 25 kilometer dari bandar raya Kota Kinabalu dimana ia adalah tempat makan yang menjadi lokasi wajib dikunjungi bagi mereka yang ingin mencuba hidangan lokan. Pengunjung boleh pergi selepas puas menikmati pelbagai makanan laut segar yang mudah didapati dengan harga murah di Negeri di Bawah Bayu. 
Dilaporkan melengkapkan hidangan dimana makanan lokan bakar di deretan gerai berkenaan disediakan bersama sambal cicah istimewa resipi turun-temurun peniaga. Bagi pemilik Gerai Kelapa Bakar Kak Tini, Ratineh Ratimin dakwa lokan dan kelapa bakar adalah menu pilihan utama pelanggan yang berkunjung ke gerainya. Ramai pengunjung menikmati lokan bakar di Gerai Kelapa Bakar Kak Tini, di Kampung Salut, Kota Kinabalu (Sila lihat foto disebelah) memang semua puas hati. Hidangan sambal kicap resipinya sendiri sering menggamit pengunjung ke gerai miliknya dimana sambal tersebutlah yang dihidangkan bersama lokan. Memberitahu BH dimana untuk ramuan sambal dia menggunakan bahan asas seperti kicap, bawang dan air limau namun mungkin 'air tangan' pembuatnya membezakan sambal yang dihidangkan di setiap gerai kerana masing-masing memiliki keistimewaan tersendiri dimana dia telah berniaga di situ sejak 14 tahun lalu. Lokan bakar dijual digerainya dijual dengan harga berpatutan iaitu RM7, RM10, RM12 dan RM15 selonggok mengandungi antara 15 - 25 biji lokan mengikut saiz. Keenakan lokan bakar juga disebabkan penyediaan makanan laut itu yang dipanggang menggunakan cara tradisional iaitu kayu api serta 'bumbuh' atau ramuan yang diletakkan pada lokan ketika dipanggang. Walaupun hanya dipanggang di atas kepingan zink menggunakan kayu api dimana inilah faktor hidangan lokan di Kampung Salut ini sedap dan wangi. Beliau pernah mencuba memanggang lokan menggunakan cara moden iaitu di atas dapur memasak dan ketuhar, namun ia mengambil lama lebih lama dan rasanya juga tidak seenak dipanggang di atas kayu api. Pelanggan juga boleh menikmati air kelapa muda sejuk atau kelapa bakar, selain puding kelapa pelbagai perisa sebagai pencuci mulut. Difahamkan dimana lokan mudah ditemui di kawasan berlumpur di hutan paya bakau sekitar Tuaran, khususnya Kampung Salut. Sorang pengunjung, Siti Nurbani Rusli ada berkata dia sering ke gerai makan di Jalan Sulaman hanya untuk merasai keenakan lokan bakar serta air kelapa segar. Dilaporkan ini memang destinasi menjamu selera wajib setiap kali saya berkunjung ke Kota Kinabalu. Tidak lengkap rasanya kunjungan saya jika tidak menikmati lokan bakar di sini. Bau lokan bakar yang wangi selepas dipanggang mampu untuk membuka selera selain kemanisan isinya membuatkan kita hanya meratahnya begitu sahaja. Menganai info lanjut Gerai Lokan Bakar Kampung Salut meletakan harga jualan iaitu sekitar RM7 selonggok harga lokan bakar bersaiz kecil, RM10 dan RM12 lokan bakar saiz sederhana, RM15 lokan bakar saiz besar, RM3 sebiji air kelapa muda, RM4 sebiji air kelapa muda dengan ais dan RM4 sebiji air kelapa muda bakar. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!..
NAMA LOKAN... BERCENGERANG DIA...
PELBAGAI RESEPI.. CARA HIDANGNYA...
ISINYA ENAK.. ADA MEMBAKAR SAHAJA...
DIKOMERSILKAN... KENALAH UJIRASA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia.
(15 Muharam 1443H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...