Support My Blog

Monday, November 6, 2017

10 JENIS RACUN PALING MERBAHAYA (Part 1)

RACUN (Poison) merupakan satu perkataan yang dikaitkan dengan bahan kimia merbahaya yang boleh mendatangkan bahaya kepada hidupan sama ada mansia, haiwan, tumbuh-tumbuhan, mikrob dan sebagainya. Kehidupan kita didunia memang dikelilingi racun dalam pelbagai bentuk sama ada secara langsung atau pun tidak langsung. Ramai keluarga dirumah ada menyimpan Racun Aerosol untuk membunuh beberapa jenis serangga seperti Lipas, Nyamok, Semut dan sebagainya. Malahan di TV anda setiap hari ada diiklankan pelbagai jenis racun terutama racun aerosol untuk kegunaan dalam rumah. Adakah anda tidak tahu bahawa kesan dari racun tersebut juga merbahaya kepada manusia jika tersalah guna?. Racun ini dikelaskan mengikut kategori khusus dalam seperti dalam bidang pertanian seperti Racun Serangga, Racun Kulat, Racun Rumpai, Racun Nematod, Racun Tikus, Racun Gas (untuk rawatan fumigasi) dan banyak lagi. Dalam bidang perubatan juga terdapat banyak jenis racun yang digunakan oleh doktor untuk membuat rawatan. Sektor pertanian dikatakan antara sektor yang paling luas aktiviti penggunaan pelbagai jenis racun walau pun tujuannya adalah untuk mendapatkan penghasilan yang tinggi dan hasil tanaman yang berkualiti. Penggunaan racun secara betul mengikut panduan yang diberikan adalah penting dilakukan oleh petani dimana jika salah guna racun akan menyebabkan kesan sisabaki racun yang memudharatkan pengguna. Apa pun selain daripada dalam pertanian racun juga digunakan sebagai senjata untuk peperangan dimana racun adalah amat berkesan dalam mengalahkan musuhnya. Dalam sejarah diberitakan penggunaan 'Agent Orange' oleh US di dalam peperangan di Vietnam dimana gas ini telah pun memusnahkan banyak kehidupan biologi dinegara tersebut. Dalam perang dunia ke 2 juga dilaporkan perkara sama dan juga dalam perang Iraq ianya juga dilaporkan berlaku. Bagaimanakah racun ini bertindak sehingga mampu membunuh manusia, tumbuhan dan hidupan lain?. Saintis telah mengkaji jenis bahan perawis (active ingredient) yang mana ia mampu membunuh sasarannya. Artikel pagi Sabtu ini dalam "Anim Agro Technology" saya menulis pada Raya Aidil Adha atau Raya Qurban 1438H mengenai 10 jenis racun merbahaya didunia sekadar berkongsi info dengan semua pembaca blog ini yang setia.


Rencana bertajuk '10 jenis racun paling merbahaya dan boleh membunuh didunia' akibat salah guna oleh orang yang kurang mengetahui adalah merbahaya. Kita mungkin banyak mengenali jenis racun-racun yang digunakan untuk membunuh hama, serangga, rumput dan sebagainya. Tetapi terdapat banyak jenis racun yang sangat merbahaya kepada manusia dan alam sekitar yang perlu diketahui. Di Malaysia semua jenis racun adalah dikawal oleh pihak berkuasa dibawah kawalan Kementerian terlibat termasuk Kementerian Kesihatan, Kementerian Pertanian (LRMP) dan juga beberapa pihak lain. Penggunaan racun kimia dalam sektor pertanian selalunya dikawal dari segi penjualannya, pengilangan, pengedaran, perlabelan dan juga cara untuk menggunakannya. Premis yang ingin terlibat dengan semua aktiviti diatas dilesenkan dan diwajibkan mematuhi syarat-syarat ketat. Antara racun yang paling banyak digunakan adalah RACUN RUMPAI (weedicide) bertujuan untuk mematikan rumput (weeds) yang menganggu tanaman. Racun rumpai umumnya ada dua jenis iaitu Jenis Racun Sentuh dan Jenis Racun Sistemik. Bagaimana pun ada beberapa jenis racun rumpai yang telah diharamkan penggunaannya akibat kesan toksik yang merbahaya seperti Paraquat. Bagaimana pun kita juga perlu tahu akan beberapa jenis racun lain didunia yang amat merbahaya hasil daripada pembacaan penulis blog.

(1) HYDROGEN CYANIDE
Mendudukki senarai teratas racun paling merbahaya adalah Hydrogen Cyanide yang dilaporkan pernah digunakan didalam Perang Dunia Kedua (WW2). Dilaporkan dimana racun ini pernah digunakan tentera NAZI Jerman untuk memusnahkan orang-orang Yahudi. Racun cyanide ini juga kerap digunakan untuk tujuan menjatuhkan hukuman mati di USA kepada mereka yang dihukum mati. Racun ini juga ada dilaporkan sebagai sejenis senjata utama yang ada dibincangkan didalam buku-buku karangan penulis terkenal Sherlock Holmes dan komik Detektif Conan. Kita mungkin agak sukar untuk mendapatkan racun jenis ini kerana hanya beberapa negara tertentu didunia sahaja yang ada kepakaran untuk menghasilkan racun jenis ini.


(2) ACID FLUORIDE
Racun yang diber nama Asid fluoride ini adalah dalam bentuk hidrogen didalam air. Walau pun aasid ini merupakan bahan yang sering digunakan didalam industri logam tetapi ia merupakan sejenis racun berbisa dan perlu dikawal. Industri yang menghasilkan teflon akan menghasilkan racun asid flioride ini didalam bentuk cecair atau pun didalam bentuk gas. Kalau terkena kepada mangsa maka ianya adalah sangat merbahaya. Dilaporkan asid ini didalam bentuk gas jika terkena manusia akan membakar mata dan paru-paru. Ia mungkin boleh digunakan sebagai senjata peperangan yang hanya diketahui oleh beberapa negara didunia sahaja.


(3) BATRACHOTOXIN
Racun jenis Batrachotoxin sebenarnya sejenis racun yang diambil daripada sejenia katak (FROG) liar dihutan. Ada info menyetakan racun ini berasal dari sejenis katak Emas Colombia yang mana ia berwarna kuning kehitaman yang ada racun (Sila anda lihat foto disebelah). Ia bukan dari tubuhnya tetapi racun tersebut terhasil dari makanan yang katak tersebut makan dimana ada dakwaan kemungkinan adalah jenis kumbang. Racun dari katak Emas Colombia ini adalah sangat merbahaya. Didakwa dimana satu racun (Batrachotoxin) katak boleh membunuh 24 orang manusia sekaligus jika terkena.


(4) GAS SARAF VX
Gas Saraf VX merupakan sejenis racun dalam bentuk gas yang merbahaya kepada manusia didalam peperangan. Dilaporkan dimana pada tahun 1952 gas saraf dengan ini tidak sengaja dijumpai oleh saintis. Pada peringkat mulanya penemuannya ia pernah dijual dalam bentuk Racun Serangga (Pestiside atau amiton). Semasa Perang Dingin berlaku dilaporkan racun gas ini dikumpulkan sebagai senjata perang yang ditimbun untuk persediaan perang (Sila lihat foto disebelah). Bagaimana pun kita berharap agar peperangan seperti ini yang menggunakan gas saraf tidak akan terjadi.


(5) AGEN OREN
Agent Orange merupakan sejenis racun yang mana ia akan membunuh tumbuhan dihutan tropika. Racun iniyang disebur dengan kapalterbang dengan berwarna oren akan jatuh kepada pokok dihutan dan kawasan kebun dimana semua pokok akan gugur daunnya dan mati. Racun ini juga pernah digunakan oleh pihak bersekutu dengan USA dalam perang di Vietnam. Walau pun ia bertujaun membunuh tumbuhan tetapi ia memberi kesan sangat buruk kepada manusia. Dilaporkan berpuloh ribu anak rakyat Vietnam telah cacat dan mati akibat terkena racun ini dan ada bayi yang dilahirkan mengalami kecacatan kekal.

Artikel ini diharap dapat memberikan info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology. Sila baca sambungan rencana ini dalam Part 2. Wasallam!!!...
SEMUA RACUN... MEMANG MERBAHAYA...
KEPADA TANAMAN...DAN JUGA MANUSIA...
DALAM DUNIA... 10 JENIS PALING UTAMA...
SENJATA PEPERANGAN...ADA DIGUNANYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Jalan Istana,
Persimpangan Bukit Beruang,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(12 Zulhijjah 1438H)

Posted from Room 2020,
Hotel Mariott nanning, China

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...