Support My Blog

Sunday, October 29, 2017

NANAS YANKEE - KENALI DIA

NANAS YANKEE atau SELANGOR SWEET merupakan sejenis varieti nanas yang sangat popular di sekitar kebun nanas di Selangor. Nanas Yankee telah didaftarkan dengan Jabatan Pertanian Malaysia dalam Senarai Varieti Tanaman Kebangsaan dengan nombor Kod AC6 pada tahun 2013. Dari segi sejarah nanas Yankee dahulu banyak di tanam di sekitar Simpang Rengam, Johor tetapi benih ini kemudian dibawa ke Selangor dan menjadi varieti nanas yang utama ditanam di negeri ini. Nanas Yankee ditanam oleh pekebun-pekebun kecil dan kelompok disekitar Banting, Kelang dan beberapa daerah lain terutama dikawasan tanah gambut. Keluasan keseluruhan penanaman nanas di Selangor pada tahun 2015 adalah seluas 446.04 hektar dengan jumlah pengeluaran sebanyak 7,310.9 metrik tan (Sumber: Laporan Tahunan LPNM 2016). Didakwa sekitar 60% daripada varieti nanas tersebut adalah varieti Yankee, 20% nanas MD2 dan bakinya daripada nanas Moris dan lain-lain varieti. Kekangan kekurangan kawasan baru untuk bertanam nanas secara monokrop menyebabkan pekebun kecil nanas seperti di Daerah Banting yang menanam nanas Yankee ini secara berintergrasi dengan tanaman kelapa sawit atau kelapa yang dibersihkan untu tanam semula. Nanas Yankee yang ditanam di kawasan tanah gambur secara ini mempunyai kepadatan sekitar 7,000 - 8,000 pokok seekar sahaja. Apa yang unik mengenai varieti nanas ini adalah terdapat banyak sulur sisi disekeliling buah nanas Yankee yang matang (Sila lihat foto diatas). Sulur Sisi ini lazimnya diantara 8 - 10 unit setiap biji buah yang matang dan sesuai untuk digunakan sebagai bahan tanaman. Adalah tidak menjadi masaalah untuk mendapatkan sumber benih nanas Yankee dari kawasan yang hendak menanam nanas jenis ini. Artikel subuh ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai nanas Yankee sebagai menambah info untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukkan anda semua.


Nanas Yankee atau digelar juga 'Selangor Sweet' ini memang istimewa kerana pokoknya besar dan tahan lasak daripada beberapa varieti lain. Pokoknya besar dengan ketinggian hampir 1 meter bagi pokok dewasa yang subur. Mempunyai saaiz daun yang lebar dan panjang tetapi juga terdapat duri yang agak tajam. Penanam nanas terpaksa memakai dua lapis seluar (yang luar adalah seluar jeans) bagi mengelakkan duri yang keras dan tajam ini. Penulis yang hanya berseluar slacks nipis semasa melalui celah pokok nanas Yankee luka-luka banyak menunjukkan duri nanas Yankee memang tajam dan perlu disapu dengan 'lotion' dengan segera untuk ia elakkan berlaku infeksi. Nanas varieti ini ditanam dengan jarak 3 kaki x 2 kaki dan 4 - 5 kaki diantara barisan. Ia kurang diserang penyakit utama nanas seperti BHR seperti varieti MD2 dan mudah diuruskan. Pembajaan sama dengan pakej amalan teknologi tanaman nanas di tanah gambut iaitu semasa vegetatif menggunakan baja NPK 15:15:15 dan untuk pembuahan dengan baja NPK 12:12:17:2 TE serta baja semburan yang lain. Nanas varieti ini hanya sesuai menggunakan Karbid (Calcium carbide) untuk aruhan bunga. Bahan hormon lain seperti ethephon (ethrel) dan Pil ANAA tidak memberi kesan kepada aruhan bunga bagi varieti ini. Buah nanas Yankee akan matang dalam masa 12 bulan selepas ditanam.


Nanas ini mempunyai warna kulit masih hijau apabila masak dengan terdapat tanda warna tompok kuning pada beberapa mata nanas. Kulitnya juga nipis menjadikan buah ini tidak tahan lama untuk dihantar kelokasi yang jauh. Ia juga mempunyai kulit nipis dan lembut dan mudah berair jika ditindih semasa proses pengangkutan. Bahagian isi Nanas Yankee mempunyai isi yang berwarna putih dengan sedikit kekuningan dan ada tompok kecil warna putih (Sila lihat foto disebelah dan diatas). Isi buah yang masak sangat berair (very juicy) dan sepotong nanas akan menitiskan airnya yang manis. Dari apa yang dilihat nanas ini mempunyai tekstur fiber yang halus dan lembut. Kemanisan bagi buah nanas  yankee yang masak diantara 12 - 16 darjah Brixs dan bahagian atas buah masih sesuai dimakan segar. Buah nanas yankee ini sangat sesuai untuk dimakan segar dan juga dijadikan produk lain seperti Jus Nanas, Paceri Nanas, Pes Nanas, Kordial dan sebagainya. Lazimnya semasa kenduri kahwin masyarakat tempatan di Daerah Banting menggunakan nanas ini sebagai pilihan untuk dijadikan juadah. Nanas ini dijual dengan harga ladang sekitar RM2.50 sekilogram bagi gred A dan mampu untuk mencecah RM3.50 sekilogram bagi gred AA. Setakat ini belum ada masaalah mengenai harga untuk nanas Yankee kerana permintaan terhadap nanas ini terus tinggi di Lembah Kelang.


Apa yang istimewa adalah bahagian empulur (batang tengah) buah nanas Yankee yang lembut dan berjus. Penulisan saya mendapati empulur nanas adalah bahagian p[enting dalam buah nanas yang mengandungi komponen Bromelin yang tinggi. Penulis terus gigit dan kunyah bahagian empulur ini dengan rasa manis dan lembut tidak seperti nanas varieti lain. BROMELIN adalah satu jenis enzim proteolitik yang selau didapati daripada bahagian tengan (empulur) buah nenas (Ananas comosus). Bromelin adalah enzim proteolitik yang selalu dijumpai dalam bahagian dalam batang dan buah nanas. Enzim ini selalu dihasilkan sebagai hasil sampingan daripada pembuatan memproses jus nanas. Dalam kilang menghasilkan atau mengekstrak Bromelin terdapat beberapa teknologi atau cara khusus yang dapat digunakan untuk proses Pemendapan (presipitation) enzim ini dengan menggunakan bahan yang dikenali dengan nama Amonium Sulfat dan Alkohol. Kepada mereka yang makan nenas segar dan memilih isi buah nenas serta makan bahagian tengah berserat bermakna ia telah mengambil bromelin yang didakwa mampu untuk mencegah kes kanser. Ini adalah kehebatan makan buah nenas yang selama ini kurang diketahui umum. Rata-rata kita semua hanya suka makan bahagian isi nenas yang lembut dan manis sahaja sedangkan bahagian empulur nenas tawar, keras sedikit dan berserat ada yang membuangnya. Nanas Yankee amat berpotensi ditanam bukan sahaja di Lembah Kelang tetapi sesuai dinegeri-negeri lain di Malaysia asalkan ada tanah sesuai dan mendapat khidmat nasehat daripada LPNM dan Jabatan Pertanian. Semuga rencana ini memberi info berguna kepada pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!!!...

NANAS YANKEE.... DISELANGOR ADA...
POKOK SUBUR...IA BESAR BUAHNYA...
BANYAK SULUR...MUDAH TANAMNYA...
DAPAT ILMU....MEMBACA RENCANA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 1926, Hotel Hatten,
Bandar Hilir, Melaka,
Malaysia.
(26 Zulhijjah 1438H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...