Support My Blog

Saturday, July 22, 2017

RUMPUT - JENIS RESAM

RUMPUT RESAM (Dicranopteris linearis) merupakan sejenis tumbuhan kumpulan rumpai dari keluarga Gleicheniaceae yang banyak tumbuh di negara kita. Tumbuhan jenis rumpai (weeds) ini biasanya akan hidup subur terutama dikawasan yang lembab dengan sedikit naungan bersama-sama dengan rumpai lain dimana ia diketegorikan sebagai rumpai yang cepat membiak. Bagaimana pun rumpai resam ini biasanya gemar dengan kawasan tanah ditepi jalan yang dipotong dan mendapat sinaran matahari banyak.  Dipanggil dengan nama biasa sebagai Resam ia juga kadang kali dipanggil sebagai 'Rasam' atau 'Paku Aandam'  (Dicranopteris linearis atau syn. Gleichenia linearis) merupakan jenis paku yang besar yang biasa tumbuh pada tebing-tebing di tepi jalan di dapati di kawasan pegunungan. Tumbuhan ini mudah dikenal karena peletakan daunnya yang berbentuk sirip berjajar dua dan tangkainya bercabang mendua (dikotom). Resam apa yang penulis kenal sebagai tumbuhan invasif di beberapa tempat sebab ia mampu mendominasi permukaan tanah dimana ini menyebabkan tumbuhan lain terganggu akan pertumbuhannya. Tumbuhan ini dapat dijumpai di hampir semua daerah tropika dan subtropika di Asia dan Pasifik. Habitat asasnya merupakan kawasan seperti tebing yang ada teduhan dan lembap. Ia mampu tumbuh bermula dari kawasan tanah pamah, pada ketinggian 200 meter hingga 1,500 meter di atas permukaan laut. Dari segi penggunaan dilaporkan pada waktu dulu tangkai daunnya pernah diguna atau dipakai sebagai pen untuk menulis dan junga alat lidi untuk membaca Quran.  Artikel subuh ini saya menulis mengenai tumbuhan resam dalam "Anim Agro Technology" bagi meningkatkan ilmu pengetahuan mengenai tumbuhan ini yang banyak terdapat dikampong saya dan sepanjang tebing laluan jalanraya dari Simpang Pulai ke Bukit Tinggi, Bentong, Pahang dan penulis juga membuat rujukkan dari beberapa buku dan laman web. 


Dalam membincangkan bagaimana rumput ini dipanggil sebagai "RESAM" belum ada bahan rujukkan yang penulis dapati membincangkannya. Perkataan 'RESAM" didalam bahasa Melayu juga bermakna atau berkait dengan erti iaitu "kebiasaan" atau pun "adat" dalam kebudayaan masyarakat Melayu. Biasa kita mendengar perkataan seperti "ADAT RESAM" yang berkait dengan tatasusila atau norma dalam seseuatu masyarakat yang perlu diikuti oleh komuniti. Sama seperti dalam peribahasa atau perumpamaan "Resam Air Ke air, Resam Minyak ke Minyak" yang bererti biasanya orang lebih suka bergaul kepada bangsanya sendiri daripada dengan bangsa lain atau bila terjadi perselisihan maka biasanya orang akan berpihak pada bangsanya, sukunya atau kawannya. Penulis blog kenal akan tumbuhan resam kerana memang ianya banyak terdapat di kampong terutama dikawasan tepi parit sepanjang kebun getah dan kelapa sawit sepanjang jalan kekebun. Rumpai Resam tumbuh secara berkumpulan atau ianya memanjat kepada tumbuhan lain untuk persaingan dalam mendapatkan cahaya matahari dan ruang. Resam merupakan juga sejenis tumbuhan pakis yang telah ujud lama dari zaman dahulu. Marfologi tumbuhan resam mempunyai RIZOM yang mana akan mengeluarkan batangnya pada ruas yang akan naik keatas.


Pokok Resam adalah kategori Pakis (Fern) yang primitif dan mempunyai daun bersilang berwarna hijau dalam satu pelepah (Frond). Lihat foto sebelah dimana setiap pelepah mempunyai daun hijau berbentuk bujur depanjang 3 - 7 cm panjang dimana panjang pelepah diantara 10 - 20 cm bergantung kepada umur pokok dan habitat. Beberapa rujukkan menyatakan ada pokok resam yang setinggi sehingga 7 meter (20 kaki) dengan tumbuh menumpang kepada pokok lain. Kemampuan batang dan daun resam yang bersilang dan padat menyebabkan ia mampu menghalang pertumbuhan pokok lain dikawasan dimana ia tumbuh dalam keadaan yang sangat padat. Lebih dahsyat lagi apabila kita tidak dapat melalui kawasan kelompok dimana terdapat pokok resam yang padat. Pokok ini mampu tumbuh dilokasi yang ada cahaya matahari di kawasan hutan atau belukar di negara kita. Kalau kawasan resam ini dikawasan tanah gambut pula, saya juga takut untuk melaluinya kerana mungkin ada haiwan bayaka seperti ular dan sebagainya.


Apa yang 'kurang menarik' mengenai rumput jenis resam adalah kerana ia tidak boleh dimakan untuk dijadikan sayuran atau ulam seperti jenis Pokok Paku Pakis yang lain. Bayangkan kalau pucuk dan daun resam itu sedap dimakan, memang puaslah kita makan kerana ia mudah dan banyak boleh didapati. Daunnya yang agak keras mengeluarkan bau atau 'aroma' tidak enak yang kuat dimana kita tidak mahu makannya. Bagaimana pun pucuk resam yang berbentuk bulat melentur (Sila anda lihat foto sebelah) adalah lembut dan cantik bentuknya. Mungkin akan ada kajian khusus mengenai menggunakan pucuk resam untuk dijadikan makanan berkhasiat. Pucuk rumput resam akan berkembang dan menghasilkan daun baru terutama semasa musim hujan. Kaedah untuk menghapuskan resam adalah dengan menebas pokok tersebut atau menyembur racun rumpai kemudian dibakar dan dibajak tanah jika kita hendak majukan kawasan tersebut dengan aktiviti pertanian. Saki baki pokok resam perlu dibakar untuk menghapuskan spora-spora dan rizom sehingga tanah boleh digunakan untuik bercucuk tanam dan gembur. Bagaimana pun kawalan resam perlu dijalankan secara berterusan didalam kawasan kebun. Mengawal resam perlu dilakukan kerana ia bersaing dengan tanaman sayuran dan buah-buahan dalam mengguna ruang, makanan dan juga menjadi perumah kepada serangga perosak dan patogen.


Saya dapati tidak banyak kajian mengenai kegunaan pokok resam dari pelbagai segi selain daripada ia dianggap sebagai RUMPAI. Apa yang saya perhatikan, haiwan ruminan (kambing atau lembu) yang lalu dikawasan resam pun tidak mahu meragutnya. Penulis juga berfikir ini mungkin disebabkan daunnya yang keras dan berbau dimana ia lebih teruk lagi batangnya yang keras dan tajam jika dikunyah. Ternakan Kambing kita di foto sebelah juga saya fikir telah mengesahkannya. Bagaimana pun tumbuhan resam juga merupakan sumber biomass yang baik. Ini kerana pokok ini cepat tumbuh dan jika reput akan lebih banyak membekalkan bahan reputan organik kedalam tanah. Tetapi resam amat signifikan didalam mengawal hakisan pada tebing tanah disepanjang lebuhraya atau jalan dikawasan curam. Tumbuhan resam disepanjang laluan Simpang Pulai-Cameroon Highland saya ligat ujud resam yang mengawal hakisan tebing yang curam. Dikalangan masyarakat kita di Malaysia, peranan resam didalam rawatan perubatan kaedah tradisional adalah dengan mengambil daun resam kemudian dilumatkan dan ditampal dikepala dimana ia dipercayai mampu mengurangkan sakit demam panas. Daun yang dilumatkan juga boleh merawat masaalah ulcer, luka-luka malahan sesuai ditampal jika terkena masaalah kecederaan akibat air panas. Kegunaan lain resam adalah dengan kita makan sedikit daun dan dipercayai mampu mengurangkan masaalah cacing dalam perut. Kalau sesiapa hendak cuba boleh tetapi ambik daun resam yang bebas dari racun dan lain-lain pencemaran. Semuga akan lebih banyak kajian saintifik dilakukan tentang rumput resam ini dimasa akan datang. Artikel ini diharap memberi info berguna kepada pembaca blog anim agro technology semuanya. Wasallam!!!... 
POKOK RESAM... PADAT TUMBUHNYA...
PAKIS PRIMITIF ... LASAK HABITATNYA...
MENJADI RUMPAI... PERLU HAPUSKANNYA...
UBAT DEMAM... KALAU MAHU CUBANYA...

By,
M Anem
Senior Agronomist,
Room 530, Hotel Dorsett,
Precint 4, Putrajaya,
Wilayah Persekutuan, 
Malaysia.
(18 Syawal 1438H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...