Support My Blog

Saturday, May 30, 2015

LIMAU - KHASIAT KULIT LIMAU

LIMAU (Citrus spp) atau citrus atau oren mengandungi banyak vitamin C yang mana buah limau telah didagangkan sebagai salah satu daripada buah-buahan antarabangsa. Limau adalah semua tumbuhan berbunga akumpulan Citrus dari keluarga Rutaceae yang mempunyai banyak jenisnya. Pokok limau tubuh menegak dengan buah yang isinya sama ada manis atau rasa masam yang segar dimakan terus atau setelah diproses. Terdapat banyak varieti limau dimana ia memiliki rasa manis hasil daripada penyelidikan dan biak baka dilakukan. Rasa masam pada buah limau adalah disebabkan oleh kandunagn Asid Citrik (Citric acid) yang memang menjadi ada terkandung pada buahnya. Pokok limau terdapat banyak jenis dimana program untuk biakbaka membolehkan kini lebih banyak varieti dihasilkan untuk penghasilan jenis limau yang lebih bernilai. Tanaman limau dipercayai natif daripada Asia Timur dan juga Asia Tenggara. Bagaimana pun terdapat jenis limau dari Malaysia serta rantau Asia Tenggara seperti Limau Bali, Limau Nipis dan Limau Purut yang mempunyai nilai estetik yang tersendiri. Tumbuhan ini digunakan sebagai makanan (Buahnya), Minuman (Ekstrak) dan juga untuk aromanya (Limau Purut). Daun limau digunakan sebagai rempah ratus penyedap makanan serta pelbagai kegunaan lain. Kulit Limau juga adalah merupakan komponen penting dimana kulit sering dikupas atau dibuang semasa limau masak dimakan segar atau pun untuk tujuan pemprosesan. Lazimnya semasa ramai makan limau, kulit tersebut akan dikumpulkan dan dimasukkan didalam bekas untuk di buang dalam tong sampah. Artikel malam Ahad ini saya menulis lagi artikel ke 3,310 dalam blog "Anim Agro Technology" mengenai info kegunaan kulit limau sebagai satu komponen dalam buah limau yang boleh dimanafaatkan. 


Selalunya apabila kita memakan limau, kita akan membuang kulitnya dimana semua orang melakukan cara tersebut. Sebenarnya kulit limau mempunyai pelbagai kegunaan dan nilai tersendiri jika kita mengetahuinya dan ada info mengenainya. Banyak testimoni dan kajian makmal yang dilakukan dimana beberapa dakwaan mendakwa bahawa kulit limau ini boleh mengatasi pelbagai masalah pada tubuh manusia. Banyak khasiat mengenai kehebatan Kulit Oren atau Kulit Limau ini adalah berdasarkan kepada kajian dan testimoni. Sebagai contoh telah didakwa bahawa dalam mengatasi masalah Suhu Tubuh, dipercayai kulit limau ini boleh mengatasi masaalah kesejukkan. Caranya dengan merebus beberapa biji kulit limau dan halia segar di dalam air untuk lebih kurang 15 hingga 20 minit. Ia kemudian perlu ditambahkan gula merah dan kemudian diminum seperti minum teh panas. Suhu badan akan meningkat setelah minum ramuan tersebut. Seterusnya bagi anda untuk cuba mengatasi masaalah kesejukan 'Frostbite', maka anda boleh membakar beberapa kulit oren dan giling sampai menjadi serbuk. Kemudian serbuk tersebut dicampurkan dengan minyak sayur dan sapukan ketempat anggota badan yang bengkak kerana cuaca sejuk 'frostbite' tersebut. Apa yang menyeronokkan membaca artikel ini adalah berkaitan dengan masaalah Bau Mulut. Ia boleh diatasi dengan cara mengambil kulit limau sebagai satu cetusan inovasi. Caranya adalah dengan mengunyah sepotong kecil kulit limau yang segar berterusan sehingga ia akan dapat menghilangkan bau mulut. Lazimnya ada beberapa kedai yang menjual produk makanan snek yang menggunakan bahan asas dari kulit limau. Mulut akan berbau limau semasa bercakap dan memang menyegarkan dimana rakan perbualan tidak akan berjauhan ketika bercakap.


Selain itu kulit limau dapat mengubati Sakit Gigi (Terutamanya Gigi Geraham). Caranya dengan membubuh sepotong kecil kulit limau yang segar ke dalam mulut selama 10 minit sebelum tidur dan ianya akan dapat untuk mengurangkan kesakitan tersebut. Ia dilakukan dengan menggunakan buah limau segar yang rasanya sesuai. Kulit limau juga mampu merawat dan juga mengubati Gigi yang Sensitif. Caranya dengan meletakkan kulit limau ke dalam gelas dan tambahkan air panas baru mendidih. Kemudian perlu ditutup gelasnya selama 5 -10 minit dan kemudian diminum. Dalam beberapa testimoni didapati kulit limau mengatasi masalah Saluran Pernafasan. Ini termasuk untuk dijadikan sebagai Ubat Batuk. Caranya dengan meletakkan 5 gram kulit limau kering kedalam 2 gelas air dan rebus selama 10 -15 minit dan kemudian tambahkan beberapa potong halia dan gula merah. Minumlah semasa air rebusan tersebut masih lagi hangat. Kulit limau juga dipercayai boleh merawat seperti masaalah Bronchitis kronik. Caranya dengan membubuh 5 - 15 gram kulit limau kedalam sebuah gelas dan kemudian ditambahkan air yang mendidih untuk membuat segelas ”teh kulit limau”. Minumlah sekerap mungkin sehingga penyakit tersebut hilang dan sistem pernafasan menjadi lancar. 


Bagi mengatasi masaalah Sesak nafas adalah dinasihatkan untuk menggunakan kulit limau yang direbus dimana ia boleh ditambahkan air panas ke dalam gelas yang berisi kulit limau segar. Sebaiknya ditutup bekas tersebut selama 10 minit dan kemudian ditambahkan gula sebelum diminum. Cara ini boleh menghentikan rasa sesak di dada dan juga dipercayai menghilangkan rasa gatal ataau radang pada tenggorok. Seterusnya adalah kegunaan kulit limau dalam mengatasi masalah sistem pencernaan. Bagi mengubati masaalah sembelit sebaiknya rebus 12 gram kulit limau segar atau 6 gram kulit limau kering dengan air untuk 10-15 minit. Minum sebanyak 2 kali sehari untuk mencegah masaalah sembelit (susah buang air besar). Bagi mengembalikan nafsu makan yang kurang, ambil kulit limau yang segar dan jemurlah sampai kering. Kemudian ia perlu dicampurkan kulit buah itu dengan daun teh. Ramuan "teh kulit limau" ini berguna untuk mereka yang bermasaalah dalam usaha untuk mengembalikan nafsu makan yang hilang. Apa juga pun kulit limau yang dijadikan acar buah memang enak dimakan terutama jika dijadikan lauk untuk makan nasi minyak. Acar buah memang satu resepi makanan yang disediakan lazimnya dalam majlis kenduri kahwin di negara kita. Anda boleh baca mengenai 'Acar Buah' dengan membaca artikel saya sebelum ini.


Masalah Kecantikan merupakan satu lagi masaalah universal sepanjang masa terutama dikalangan kaum perempuan. Mereka ada yang sanggup membeli pelbagai produk kosmetik dengan harga tinggi bertujuan untuk merawat kulit muka terutamanya agar menjadi cantik. Kulit limau didapati mampu untuk ia menyerap minyak berlebihan dari kulit muka dan bahagian lain sehingga dipercayai ia memang boleh mengurangkan wajah kusam akibat minyak di kulit muka yang berlebihan. Kulit limau juga boleh mengurangkan sel-sel kulit mati dan kering dari permukaan wajah sehingga akan membuatkan wajah lebih bersih dan cerah. Teknologi ini menggunakan cara rawatan dengan menggunakan cara 'masker kulit limau' yang boleh dibuat sendiri. Caranya adalah dengan mengupas kulit limau dan biarkan hingga kering dan keras. Setelah kulit limau jadi keras maka ia dihancurkan dengan menggunakan mesin kisar (Blender). Jadikan kulit limau ssebagai serbuk yang hancur dimana kemudian ia dicampurkan dengan susu secukupnya (nisbah 50 kulit limau:50 susu) hingga semacam menjadi pasta. Cara mengguna dengan membersihkan wajah dengan air dahulu, keringkan, kemudian barulah disapukan dengan masker kulit limau tersebut ke seluruh wajah dan biarkan selama 30 minit hingga kering. Bilas wajah dengan air sehingga bersih dan bagaimana pun anda dinasihatkan agar tidak menggosok wajah dengan cara terlalu keras kerana perbuatan ini boleh merosakkan kulit.


Kulit Limau mampu merawat rasa bengkak pada payudara wanita ketika proses pengeluaran susu ibu berlebih. Rasa sakit ini boleh diatasi dengan merebus sebanyak 30 gram kulit limau yang segar dan 6 gram bahan Licorice (akar kayu manis) dengan air. Minumlah dua kali sehari dan sealu diamalkan sehingga hilang rasa sakit. Kulit limau juga boleh menghalang masaalah Allergik pada sesetangah orang. Kajian juga ada menunjukkan kulit limau boleh juga digunakan untuk menghilangkan gejala alergi setelah memakan ikan dan ketam. Rebuslah beberapa potong kulit limau segar dengan air dan minumlah sehingga kesan allergik itu hilang. Masaalah 'hangover' atau dimaksudkan dengan perasaan sakit kepala pada waktu bangun pagi setelah terlalu banyak minum minuman keras bagi orang suka minum benda tersebut. Ia dapat diatasinya dengan cara merebus 30 gram kulit limau segar dengan air untuk 15 -20 minit dan boleh ditambahkan sedikit garam dan diminum. Selalu ada orang yang apabila naik kereta jadi penumpang akan menjadi mabuk. Hal ini boleh diatasi dengan amalan dimana satu jam sebelum naik kereta sebaiknya ambil secubit kulit limau yang segar terus dekatkan kehidung dan hiruplah aroma limau di kulitnya. Sepanjang perjalanan jika anda terus menyedut kulit limau mampu untuk mencegah mabuk dalam masa perjalanan. Perkara ini sering saya amalkan semasa remaja dulu ketika menaiki kereta kerana senang mabuk dalam kereta. Semuga artikel ini memberikan info dan panduan berguna kepada anda semua. Wasallam!.


KULIT LIMAU... KUAT AROMA...
JADI UBAT... ADA TERPESONA... 
BANYAK KAEDAH... JUGA CARA...
BACA BLOG ... DAPAT JUGA IDEA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 3205, Marco Polo Hotel Ortigas,
Pasig City, Manila,
Philipines.
(7 Syaaban 1436H)
Hadir Mesyuarat ASEAN NFPWG di Manila.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...