Support My Blog

Thursday, May 23, 2013

BELALAI GAJAH - LAWATAN LADANG

BELALAI GAJAH (Clinachantus nutans Lindau) adalah sejenis tumbuhan dari keluarga Anthaceae iaitu sejenis herba yang kini menjadi popular kerana ia dipercayai mampu mengubati penyakit kronik seperti kanser. Saya telah melawat Ladang You Dun Chao di Sendayan pada 22 Mei 2013 bersama beberapa Pegawai Pakar Teknikal keladang tersebut. Kali pertama saya mendengar nama herba ini saya bayangkan ia merupakan tumbuhan besar dan panjang seperti belalai gajah tetapi ianya meleset sama sekali. Belalai Gajah juga dikenali dengan nama Sabah Snake Grass (English), Saled Pangpon pua mea (Thailand) dan Dandang Gendis (Jawa Indonesia). Pokok herba belalai gajah adalah tidak sama dengan herba Hempedu bumi(Snake grass) atau Herba Sambung Nyawa (Gynura procumbens)kerana ianya memang berlainan. Hempedu bumi mempunyai rasa pahit dengan bunga berwarna putih sementara belalai gajah adalah rasa tawar dengan bunga merah muda. Penanaman herba belalai gajah di Malaysia secara komersial dijalankan dibeberapa negeri terutama disekitar Negeri Sembilan, Pahang dan Selangor. Herba ini didakwa mampu menyembuhkan banyak penyakit kronik kerana khasiatnya yang mampu mengaktifkan sel-sel tubuh manusia dengan kandungan antioksi dan yang tinggi. Artikel subuh ini saya menulis dalam 'Anim Agro Technology' mengenai pengalaman lawatan keladang tersebut mengenai penanaman belalai gajah.

Taklimat diberikan oleh En Asmadi yang memperkenalkan maklumat mengenai ladang herba terbesar di Malaysia ini. Tanah seluas 10 ekar disewa daripada FELDA merupakan tanah berbukit yang disewa dengan kadar RM 700.00 seekar. Tanaman utama diladang ini adalah Belalai Gajah (80%) sementara beberapa tanaman herba lain yang ada ditanam seperti Pecah Beling (Lihat foto sebelah), Sabung Nyawa dan beberapa jenis lagi. Ladang ini baru beroperasi dalam setahun lebih dimana kawasan yang telah ditanam hanya 6 ekar sahaja sementara 4 ekar lagi baru di bersihkan untuk ditanam dengan Belalai Gajah. Sistem pengairan menggunakan sistem sprinkler yang menyedut air daripada kolam berukuran 40kaki x 50 kaki dibahagian bawah ladang menggunakan paip HDPE 4 inci. Lawatan saya keladang ini adalah pada musim panas kering dimana telah 3 minggu tidak hujan menyebabkan keadaan pokok agak kering dan saiz daun tanaman herba kecil sedikit. Bagaimana pun daun belalai gajah yang ditanam dibawah lindungan rumah pelindung didapati lebuh subur.

Penerangan seterusnya diberikan oleh Ketua Pekerja Ladang (Bapak Mazlan - Asal Jogjakarta) yang telah bekerja diladang tersebut hampir setahun dulu sejak ladang dibuka. Ladang seluas 10 ekar ini hanya diuruskan oleh 4 orang pekerja ladang sahaja. Antara tugas pekerja ladang adalah uuntuk memetik hasil, menyiram tanaman dengan pam air (musim panas), membaja, menanam (kawasan baru) dan juga kawalan rumpai. Katanya ladang ini hanya menanam herba Belalai Gajah tetapi tanaman ini akan dituai setiap 2 bulan sekali dengan memotong pangkal rumpun dan akan dihantar ke Pahang untuk diproses. Kilang memproses herba syarikat ini di Pahang untuk dijadikan ekstrak herba belalai gajah dengan kadar pertukaran ekstrak adalah sebanyak 1 metrik tan belalai gajah segar akan menjadi 90 kg ekstrak. Pokok yang dipootong akan dihantar dari ladang ke Pahang mengikut jadual setiap 2 hari sekali atau mengikut permintaan pihak pengilang. Harga jualan dari ladang kekilang tidak dinyatakan.

Berdasarkan kepada risalah yang diedarkan, syarikat ini telah menghasilkan 5 produk berasaskan herba belalai gajah iaitu UTurn Tea, UTurn Extra, UTurn Fresh, UTurn King Herb Belalai Gjah dan UTurn SSG Plus Drink. Produk UTurn adalah produk yang dihasilkan untuk melindungi buah pinggang, membantu mengeluarkan detok, mengurangkan kolesterol, membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dan membantu didalam mengurangkan kadar gula dalam darah. Ia merupakan serbuk teh yang diminum 1-2 uncang yang direndam selama 10 minit dalam air panas. Setiap kotak mengandungi sebanyak 25 sachet seberat 3 gram satu sachet. Produk UTuen Extra adalah hasil dari campuran herba ini dengan campuran protin dan kurma merah. Produk ini mengandungi 20 pek seberat 25 gram dimana setiap pek terdapat sebanyak 50 helai daun belalai gajah. Ia sesuai untuk mengatasi kemurungan, melindungi buah pinggang, melaraskan haid, melindungi hati, meningkatkan tenaga dan meningkatkan imuniti kita. Produk UTurn Fresh pula merupakan perisa campuran epal dan lemon bersama daun belalai gajah. Dalam kotak mengandungi 20 pek seberat 25 g setiap pek dengan sebanyak 50 helai daun dalam satu pek. Ia didakwa membantu melindungi buah pinggang, legakan sembelit, detoksifikasi, pencegahan kanser kolon dan melegakan senak. Demikianlah catatan yang saya kongsikan dengan pembaca hasil lawatan keladang herba Belalai Gajah terbesar di Malaysia masa kini. Wallahualam!

Penulis di ladang herba Sendayan.
LUAS DILIHAT ....LADANG HERBA... 
PROJEK EPP1... BARU NAK MULA...
BELALAI GAJAH...TANAMAN UTAMA...
PRODUK PROSES... 'UTURN' JENAMA...

By,
M Anem
Ladang You Dun Chao,
Sendayan, Negeri Sembilan,
Malaysia
(13 Rejab 1434H) 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...