Banyak jenis makanan yang memberikan kebaikan dan juga keburukan bergantung kepada cara pengambilannya. Nutrisi dari masakan terung banyak bergantung kepada cara penyediaannya dan juga bahan ramuan lain dalam masakan yang digunakan. Pada penulis blog sayuran terung sesuai dimasak kari, goreng sambal, dibakar, di masak kari, di buat paceri, dimasak pecel jawa dan banyak lagi resepi di negara kita. Paceri terung merupakan sejenis makanan paling popular disediakan untuk dimakan seisi keluarga atau semasa majlis-majlis jamuan (Sila lihat foto disebelah).Dari segi kehebatannya dimana terung mempunyai kesan yang baik terhadap aktiviti jantung dimana ia berkait dengan mencegah penyakit sistem kardiovaskular. Makanan sayuran dilaporkan mampu mengekalkan kadar keseimbangan cecair dalam darah dan keseimbangan air-garam pada tahap normal. Makanan terung dilaporkan ianya mempunyai kesan diuretik, karminatif, anti-radang dimana ia juga disyorkan untuk digunakan dalam mengatasi penyakit hati dan ginjal dan juga saluran gastrointestinal. Amalan lazim dilakukan terung adalah untuk mengatasi sembelit, mereka bertindak sebagai pencahar, merangsang pergerakan usus, melembutkan najis, memudahkan proses pengosongan usus dan mennormalkan kekerapan najis. Bahan aktif dalam komposisi terung didakwa memecahkan lemak, menormalkan metabolisme, membersihkan usus dari toksin dan juga membuang lebihan cecair dari badan. Diet terung dilaporkan merawat untuk aterosklerosis, hipertensi, kegagalan jantung, penyakit sistem kardiovaskular, disertai dengan edema. Buah mengandungi polifenol, berguna untuk jantung dan saluran darah, mengurangkan kemungkinan diabetes, tuberkulosis, dan barah. Retinol merupakan bahan yang terdapat dalam komposisi kimia terung dilaporkan mampu memperlambatkan proses penuaan, mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan kulit dan rambut, meningkatkan perlindungan selaput lendir, melindungi dari jangkitan dan merupakan antioksidan yang baik. Bagaimana pun pengambilan sayuran dan buah-buahan dengan kuantiti berlebihan adalah tidak selalu berikan bermanfaat. Ancaman bahaya kepada kesihatan dikaitkan dengan pengambilan buah terung yang terlalu banyak kerana ian didakwa mengandungi dos solanin yang tinggi yang merupakan bahan toksik yang berbahaya bagi kesihatan. Sekiranya sesiapa mengambil sejumlah besar terung yang terlalu banyak maka ada kemungkinan kejadian keracunan makanan akan meningkat. Keracunan yang disertai dengan loya, muntah, sakit perut, cirit-birit dan gangguan sistem saraf (penglihatan berganda, pening, sakit kepala).
Kegunaan manafaat terung dan juga keburukannya kepada para wanita terkait apabila kandungan Asid Nikotinik yang terdapat di dalam terung didakwa mempunyai kesan yang baik pada kulit dimana ia mampu menghaluskannya, menjadi lebih terhidrat, memperolehi warna kulit yang cantik dan sekata. Kelebihan asid nikotinik didakwa ia akan melebarkan saluran darah di bahagian periferal sistem peredaran darah, meningkatkan bekalan oksigen dan nutrien ke tisu; meneutralkan bengkak, membuang radikal bebas dan toksin agresif dari sel kulit. Khasiat terung untuk wanita juga dikaitkan dengan kebolehannya mengaktifkan pertumbuhan rambut, menghentikan keguguran rambut dan juga mencegah alopecia. Vitamin HH bersama dengan kalsium menjadikan kulit menjadi anjal, mengurangkan penampilan selulit, menjaga keseimbangan air-garam pada tahap normal iaitu sesuatu yang mustahil untuk menurunkan berat badan. Disebabkan oleh kandungan zat besi dan tembaga yang tinggi dalam terung maka ia berguna untuk wanita semasa proses kehamilan. Khasiat terung juga menguatkan sistem imuniti serta mampu merangsang sistem hematopoietik. Terung adalah sumber kalsium yang menormalkan kesihatan jantung. Kehamilan menjadikan sistem kardiovaskular dalam keadaan tegang dan elakkan kes penyakit jantung, menurunkan tahap hemoglobin dan meningkatkan jumlah peredaran darah. Oleh itu tubuh wanita sangat memerlukan kalsium. Sekiranya tidak ada kontraindikasi pada ibu dan alahan pada anak sebaiknya pengambilan terung dilakukan dengan dimakan ibu masih menyusukan bayinya. Terung juga akan melembapkan tubuh dengan vitamin sama ada ia unsur mikro dan makro akan menyumbang kepada pemulihan tubuh wanita setelah melahirkan dalam masa yang lebih singkat.
Kehebatan terung bagi kaum lelaki pula dikaitkan dengan kehadiran zink (Zn) dalam nutrisinya yang mempengaruhi fungsi pembiakan. Ia merangsang dalam pengeluaran testosteron iaitu hormon lelaki utama yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan otot dan kesihatan seksual serta hormon yang merangsang spermatogenesis dan tingkah laku seksual lelaki. Hormon ini akan mengatur fungsi kelenjar prostat serta meningkatkan fungsinya. Terung membantu menyingkirkan ketagihan nikotin. Asid nikotinik secara semula jadi terdapat di dalam tubuh manusia, dan gusi nikotin mengurangkan pengeluarannya. Ketika berhenti merokok, tubuh kekurangan vitamin PP (asid nikotinik), jadi sukar bagi seseorang untuk berhenti merokok. Dalam kes seperti itu adalah perlu memasukkan dalam makanan buah terung sebagai sumber semula jadi niasin. Ketiga bagi kumpulan kanak-kanak (kid) kehadiran vitamin PP mampu untuk ia meningkatkan imuniti seseorang sehingga kanak-kanak mendapat tahap perlindungan semula jadi terhadap kejadian patogen seperti Streptococcus aureus dan virus lain yang tidak kurang seriusnya. Terung dalam diet kanak-kanak digunakan untuk mencegah jangkitan influenza dan saluran pernafasan bahagian atas. Pengambilan sayur-sayuran seperti terung secara berkala sehingga tahap tertentu memenuhi keperluan kalsium dalam proses pembesaran kanak-kanak. Ia diperlukan untuk pertumbuhan dan proses perkembangan badan yang normal, mineralisasi gigi, mengambil bahagian dalam pembinaan tisu tulang, dan memastikan kekuatannya mencukupi. Mangan, yang kaya dengan sayur-sayuran, juga mengambil bahagian dalam pembentukan tulang dan tisu penghubung. Terung adalah produk makanan yang berharga dimana ramai orang suka apabila dapat manfaat untuk diri sendiri. Ini kerana ia juga mempunyai kesan yang baik terhadap aktiviti jantung, mengekalkan keseimbangan cairan dalam badan, memecah lemak dan mendorong penurunan berat badan, mempunyai kesan antiseptik, dan membantu dalam memerangi penyakit hati dan buah pinggang. Agar tidak membahayakan kesihatan, perlu mengambil buah-buahan berkualiti tanpa racun perosak secara sederhana. Khasiat, khasiat sayur-sayuran, kandungan kalori sebilangan, jumlah sebatian berguna dalam komposisi bergantung kepada kaedah penyediaannya. Oleh itu dari segi kegunaan adalah disyorkan untuk merebus, memanggang atau merebus terung. Artikel ini dibahagian dalam tiga segmen iaitu Part 1, Part 2 dan Part 3 untuk dibaca bersama. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua para pembca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!...
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.