Support My Blog

Monday, July 20, 2020

POKOK LIDAH JIN JEJAS KESIHATAN

POKOK LIDAH JIN (Dracaena trifasciata atau Senseviera trifasciata) yang lebih dikenali dengan nama tempatan iaitu pokok lidah mak mentua kini semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia masa kini. Tanaman yang berasal dari benua Afrika itu sememangnya sejenis tanaman yang sangat mudah membiak, berketahanan tinggi dan sukar untuk dihapuskan. Ia dikatakan sebagai tanaman yang tahan dan kekal mandiri walaupun diabaikan. Ia boleh hidup di bawah terik matahari ataupun di dalam rumah atau bangunan, disiram kerap atau jarang-jarang disiram. Justeru itu kini tanaman ini adalah sangat sesuai bagi sesiapa yang tidak mempunyai banyak masa atau yang baru ingin menceburkan diri di dalam penanaman tanaman hiasan. Tanaman ini juga didakwa menyerap gas berbahaya di rumah. Pokok lidah mak mentua ini telah pun diuji National Aeronautics and Space Administration (NASA) pada 1989 bersama beberapa spesies tanaman hiasan dalaman (indoor) yang lain seperti Aglaonema modestum, Ficus benjamina, Gerbera jamesonii, Dracaena deremensis 'Janet Craig', Dracaena marginata dan Spathiphyllum 'Mauna Loa' bagi melihat keboleh upayaan mereka bagi membersihkan udara dari pelbagai bahan kimia meruap (noxious gasses) seperti benzene, formaldehyde, xylene, toluene dan trichloroethylene. Artikel subuh Ahad ini dalam blog "Anim Agro Technology" saya paparkan laporan dari media tempatan mengenai pokok lidah jin dari segi kebaikan dan keburukannya untuk dijadikan bahan rujukkan.

Dalam kajian oleh pihak NASA telah pun mendapati bahawa Sansevieria (pokok lidah mak mentua), Spathiphyllum 'Mauna Loa', Gerberea jamesonii dan Dracaena seperti (D. fragrans, D. deremensis, D. marginata) telah ditemukan efisyen menyerap dan membendung gas cemaran udara seperti yang tersebut di atas. Kini tumbuhan ini berfotosintesis dan mengambil udara dari persekitaran, sekali gus menyerap gas dari bahan kimia yang bersifat meruap (noxious gas) dan menukarkannya menjadi kompaun atau bentuk yang tidak berbahaya berserta oksigen. Kajian ini juga turut menunjukkan kadar penyerapan tanaman ini akan lebih meningkat sekiranya digunakan bersama penapis karbon aktif bagi membolehkan udara dalam bangunan diserap dengan lebih efisyen dan berkesan. Apa pun kajian telah pun membuktikan tanaman ini sangat berpotensi dalam membantu membersihkan udara dan mengurangkan kadar pencemaran gas di dalam bangunan (contohnya karbon monoksida kerana asap rokok dan lain-lain) dan meningkatkan kualiti udara dalaman dengan membuang sisa organik bahan pencemar dari udara di bangunan yang cekap tenaga. Adakah ia beracun?... Ada pendapat yang mengatakan tanaman ini mempunyai racun yang boleh membahayakan anak-anak kecil dan haiwan peliharaan. Secara botanikalnya tanaman ini seperti juga tanaman-tanaman lain, turut mempunyai mekanisme perlindungan tersendiri (Contohnya duri pada kaktus).

Apa pun mekanisme perlindungan ini adalah berbentuk racun yang terdapat pada batangnya yang mempunyai kandungan bahan aktif saponin. Saponin adalah bahan yang sering wujud di dalam kebanyakan tanaman hiasan. Bahan seperti Saponin dalam sesetengah tumbuhan mungkin mendatangkan iritasi dan kerengsaan pada yang sensitif dan alergi padanya. Tetapi ada juga saponin dalam tanaman yang tidak mendatangkan mudarat. Tanaman kekacang (legume) seperti kacang soya, kacang pea, kacang tanah, sayur bayam, oat dan bawang putih juga adalah antara yang tertinggi mengandungi saponin. Menurut kajian, dos yang menjadi toksik bagi saponin adalah jika ia lebih dari 1000 mg/kg. Ini bererti, kuantiti yang amat tinggi diperlukan untuk mendatangkan ketoksikan. BIasanya keadaan ini hanya berlaku pada dos yang besar dan melalui suntikan terus ke dalam salur darah. Asas kepada prinsip toksikologi adalah ‘dos yang menjadikannya racun’. Jadi bagi merungkai isu termakan pokok ini, tidaklah menjadi sesuatu yang memudaratkan kepada haiwan peliharaan sekiranya termakan atau tergigit pokok ini. Asalkan janganlah di makan seperti sayuran ulam-ulaman. Haiwan peliharaan selalunya tidak suka kepada tanaman yang mengandungi saponin kerana rasanya pahit. Sekiranya ingin menanam pokok ini di dalam rumah, sebaik-baiknya diletakkan di tempat-tempat yang lebih tinggi dan tidak mudah dicapai oleh anak-anak kecil untuk memastikan keselamatan mereka.

Addalah tumbuhan ini juga menyerap habuk?... Adakah pokok lidah mak mentua ini boleh menyerap habuk dimana ia dilapor secara semulajadi mempunyai permukaan yang bersifat berlilin (wax) maka habuk mudah melekat ke atas permukaannya. Namun begitu, bukan tugasnya untuk menyerap habuk dan habuk masih perlu dilap dari permukaan daun pokok ini untuk dibersihkan. Pokok ini sangat mudah untuk bertahan dan bermandiri walaupun dalam media-media yang berbeza. Media tanah campuran adalah yang paling biasa digunakan untuk menanam pokok lidah mak mentua ini, tetapi sebagai alternatif, ia juga boleh ditanam dalam media yang mempunyai pengudaraan dan penyaliran yang baik seperti pasir, perlite atau vermiculite. Sungguhpun begitu banyak yang diketahui tentang tanaman ini, masih banyak perspektif yang belum dilihat dan dikaji berkaitan karakter, fungsi serta manfaat pokok lidah jin ini. Kajian lanjut sedang aktif dijalankan bagi mengetahui potensi sebenar tanaman ini. Kesimpulannya didakwa pokok lidah mak mentua atau lidah jin ini selamat untuk ditanam di dalam mahupun di luar rumah. Dengan nilai aestetikanya, pasti menyerikan setiap sudut rumah si penanamnya dan bernilai tambah dengan udara yang lebih bersih dan segar!.
Semuga artikel ini memberi info berguna kepada semua pembaca blog anim agro technology. Wasallam!!...
ADA POKOK BUNGA... LIDAH MENTUA...
LIDAH JIN... SAMA SAHAJA POKOKNYA...
MENYERAP RACUN...BERSIHKAN UDARA...
SENANG DITANAM... RAMAI MULA SUKA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
WP Putrajaya,
Malaysia,
(13 Zulkaedah 1441H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...