Support My Blog

Thursday, May 26, 2016

NFT (NUTRIENT FILM TECHNIC) - APA DIA?

Nutrient Film Technique (NFT) merupakan salah satu cara dalam sistem tanaman Hidroponik yang diperkenalkan buat pertama kali oleh Dr. A.J Cooper di Glasshouse Crops Research Institute, Littlehampton, England sekitar akhir tahun 1960-an dan teknologi ini terus berkembang pada awal 1970-an secara komersial. Konsep asas teknologi NFT ini adalah suatu kaedah dimana tanaman yang mempunyai akar tanaman tumbuh pada lapisan air baja yang tipis (dangkal) dan sentiasa mengalir sehingga tanaman dapat memperolehi cukup air, baja tanaman dan oksigen. Ia direkabentuk sebegitu rupa daripada unit yang paling kecil dan mudah-alih (Sila lihat foto diatas) sehingga kepada keluasan yang besar untuk pengeluaran hasil secara komersil. Di negara kita iaitu Malaysia khususnya kawasan pertanian disekitar tanah tinggi seperti Cameroon Highland, penulis dapati teknologi NFT ini sudah menjadi satu kelaziman bagi pengusaha sayuran jenis berdaun bernilai tinggi seperti tomato, salad, cili benggala dan sebagainya. Walau pun kos asas penggunaan teknologi NFT ini agak tinggi dan memerlukan kemahiran tinggi, namun pulangan yang tinggi dan cepat menyebabkan ia telah dipilih sebagai satu kaedah penanaman sayuran yang semakin popular di Cameroon Highlands. Dalam menilai dan membuat pemerhatian mengenai teknologi ini, penulis dapati dimana tanaman akan tumbuh dalam lapisan styrofoam putih dengan akar tanaman terendam dalam air yang berisi larutan baja yang sentiasa mengalir secara terus menerus dengan tekanan daripasa pam air. Lazimnya kawasan perakaran n terus menyerap makanan untuk proses tumbesaran. Ia mampu tumbuh secara normal dengan mempastikan air dan larutan baja akan terus mengalir. Tanaman akan cepat dituai dan kurang serangan serangga perosak jika ia ditanam dalam Struktur Pelindung Hujan dan Kalis Serangga. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai teknologi NFT sebagai satu sumber ilmu untuk rujukkan anda semua.


Teknologi NFT ini merupakan teknologi alternatif yang boleh di laksanakan untuk beberapa jenis tanaman tertentu terutamanya jenis sayur-sayuran. Diantara beberapa kelebihan penggunaan Teknologi NFT seperti memudahkan pertumbuhan zon akar tanaman, keperluan makanan dan air dapat terpenuhi dengan baik dan mudah, keseragaman sumber nutrien dan pemberian nutrien mengikut kadar keekatan seperti yang diperlukan oleh tumbuhan. Kadar baja ini boleh disesuaikan dengan umur dan jenis tanaman ikut jadua pembajaan yang khusus. Teknologi ini membolehkan untuk penanaman dapat diusahakan beberapa kali dengan jangkamasa penanaman tanam yang pendek. Ia juga amat sesuai untuk menjalankan kajian atau penyelidikkan mengenai pembajaan, varieti dan amalan penanaman kerana kadar pembajaan dan persekitaran boleh dikawal (Controlled factor). Ini membolehkan pelbagai kombinasi amalan agronomi boleh dijalankan dengan kawalan (control) dimana ia memungkinkan untuk meningkatkan produktiviti. Ia juga sesuai dengan konsep penanaman Sistem Padat (High Density). Kualiti hasil boleh ditingkatkan dengan ujudnya kawalan dari peringkat awal penanaman. Namun NFT juga mempunyai beberapa kelemahan seperti kos pelaburan awal yang tinggi dan ilmu kemahiran tinggi oleh pengusahanya. Teknologi ini juga sangat bergantung kepada bekalan tenaga ELETRIK dimana kegagalan bekalan letrik dalam tempoh tertentu mampu merencatkan pertumbuhan tanaman malahan menyebabkan kematian jika tidak di pulihkan segera. Antara kelemahan lain adalah apabila berlaku infestasi serangan penyakit yang menyerang tanaman ianya akan mudah berjangkit jika tidak dikawal sejak awal lagi.


Dalam Sistem NFTbeberapa keperluan asas sistem ini adalah seperti Struktur Palung, Tangki Air Baja dan Pam Air. Palung merupakan struktur untuk dialirkan air larutan baja didalamnya sama ada diperbuat daripada plastik, logam, styrofoam atau bahan lain yang kini banyak dijual dipasaran. Kedai-kedai pertanian yang menjual kelengkapan untuk Rumah Hijau (Green House) atau Rumah Struktur Pelindung Hujan (SPH) memang ada menjual kelengkapan palong ini. Palung uang biasa digunakan di Malaysia jhususnya di Cameroon Highland lazimnya daripada jenis plastik. Jenis palung yang standard dijual dipasaran lazimnya berukuran  4 meter panjang dan 13-17 cm lebar. Tangki simpanan Air dan Air Baja lazimnya dijual dipasaran sama sepertii tangki air domestik sama ada diperbuat daripada Fiberglass, Plastik atau Polyethylene. Ia mempunyai pelbagai saiz mengikut kegunaan air dan jumlah tanaman yang diusahakan. Jika saiz tangki kecil boleh dipasang beberapa buah yang boleh disambungkan. Tangki Air ini perlu diletakkan di tempat yang tinggi untuk tujuan memberikan tekanan baik kepada sistem pam air. Pastikan saiz dan kedudukan tangki air memudahkan kerja-kerja membancuh larutan baja dan mempunyai bekalan eletrik. Asingkan antara tangki menyimpan air bersih dengan tangki menyimpan larutan baja. Seterusnya adal Pam Air yang akan menghantar air larutn baja kepada palung tanaman yang disusun sendeng (Aliran air dari bahagian Tinggi kepada Bahagian Rendah) dengan kadar kecerunan palung diantara 1-5 Darjah. Elakkan daripada mengalirkan larutan air terlelu CEPAT kerana ia merugikan tenaga dan kurang effisien. Sebaiknya aliran air dikawal dengan kiraan 0.3-0.75 Liter/minit untuk tahap kecekapan serapan air baja optima bagi akar tanaman.


Sistem NFT merupakan sistem hidroponik sederhana yang bekerja mengalirkan air, oksigen dan larutan baja secara terus-menerus dengan ketebalan arus air 2-3 mm. Tanaman diatur dengan sedemikian rupa untuk membolehkan bahagian akar tanaman menyentuh larutan air baja yang diberikan. Kedudukan palung yang senget (slunting) atau dibuat miring dengan salah satu sisi lebih tinggi dari sisi lainnya iaitu sekitar maksima 5% dari panjang alir berarus dapat mengalir dengan lancar (Sila lihat foto disebelah). Perlu diingat bahawa air dan larutan baja yang diberikan tidak akan terbuang terus disebabkan aliran air ini akan masuk semula kedalam tangki simpanan melalui sistem pam kitar semula. Ia akan berpusing beberapa kali sehingga simpanan air baja kurang dan perlu ditambah semula. Semuga artikel ini memberi info berguna kepada pembaca semua. Sila dapatkan khdmat nasihat dari Jabatan Pertanian untuk mendapatkan info lanjutan atau menghadiri kursus mengenai teknologi ini. Wasallam!...
 

TEKNOLOGI NFT... CARA TERKINI...

BAGAIMANA PUN...KOS AWAL TINGGI...
BANYAK FAEDAH... PRODUK KUALITI...
BACA ARTIKEL... TIDAK CULUP LAGI...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Tingkat 13, Desaminium Flora,
Seri Kembangan, Selangor,
Malaysia.
(16 RabiulAkhir 1437H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...