Support My Blog

Sunday, December 20, 2015

SALJI - APA DIA?

SALJI (Snow) merupakan satu bentuk air berbentuk pejal yang ringan atau air dalam bentuk hablur ais cair yang jatuh dari awan pada musim sejuk. Salji lazimnya mengandungi air berbentuk seperti emping. Salji yang berupa emping ini mempunyai struktur lembut dan ringan yang lembut dan mempunyai banyak saiz dan bentuk. Kali pertama penulis dapat menikmati adalah pada tahun 2013 ketika melawat Beijing sempena 'Winter Tours at China' bersama 20 orang rombongan dari pejabat penulis bertugas (Sila lihat foto diatas)Salji lazimnya dibentuk secara semulajadi apabila wap air melalui aras atmosfera yang tinggi di bawah suhu yang kurang daripada 0 °C dan kemudian jatuh semula ke bumi. Bagaimana pun kini ia juga boleh dibuat dengan embun beku yang jatuh dari permukaan yang ia dibentuk atau partikel kabus beku yang jatuh dibentuk apabila ujud kelembapan pada permukaan udara mula membeku pada suhu-suhu yang sangat rendah. Salji mempuntau tekstur kurang padat berbanding dengan air hujan. Ini bermaksud jumlah lembapan yang sekata akan menghasilkan salji dengan isipadu yang lebih banyak dan kemudian barulah hujan. Satu laporan menyatakan bahawa kadar air adalah dalam lapan bagi unit salji dimana ia bersamaan dengan satu unit hujan. Ini bermakna satu unit salji 8 kali ganda lebih ringan daripada satu unit air yang membolehkan ia seakan terapung dan melayang-layang ketika turun dari atas. Salji ini akan berkumpul diatas permukaan tanah atau bangunan dan membentuk kumpulan atau ketulan ais yang akan cair secara berperingkat atau ia mengeras. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai salji sekadar menambah ilmu pengetahuan untuk bacaan dan rujukkan semua.


Salji merupakan pembentukan struktur seperti Emping (flakes) yang turun daripada awan (Sila lihat foto disebelah). Ia sebenarnya adalah air berbentuk kristal (crystalline water) yang berupa partikel air yang kecil atau halus serta ringan. Lazimnya ia lembut, berwarna putih dan mempunyai pelbagai saiz dan bentuk bergantung kepada cuaca dipersekitaran dan sumber air. Saiz ini juga bergantung kepada tahap kecairan, membeku semula sama ada dalam bentuk bijjirin salji atau pelets ais. Proses pembentukkan sajli dinamakan pembentukan SNOWFALL. Ia bermula dengan pergerakkan kawasan udara dan air naik keatas dikawasan tekanan rendah dipanggil sebagai 'Extratropical Cyclone' dan kemudian akan membeku menghasilkan pepejal akibat suhu sejuk dan jatuh kebawah semula. Jika berlaku keadaan tertentu akan berlaku situasi 'Extratropical Thunderstorm' dengan tiupan angin kecang melebihi 119 km sejam yang turun bersama hujan dan salji dan merbahaya. Keadaan ini juga dipanggil sebagai Ribut Salji (Wind Storm) yang juga perlu diketahui kerana ia akan menjadi bahaya kepada semua orang. Kejadian ini lebih kerap berlaku dikawasan tanah tinggi dan pergunungan dimana udara yang sejuk membentuk salji akan turun dengan tiupan angin kencang dilereng gunung. Keupayaan jabatan kajicuaca untuk meramalkan kejadian ribut salji mampu mengurangan kecelakaan dan kemalangan dari peringkat awal lagi. 


Salji yang turun boleh menyebabkan kesukaran dikawasan yang dilanda. Salji yang banyak turun disuatu kawasan akan menyebabkan jalanraya dipenuhi salji yang mendak diatas jalanraya dan mengeras. Ini menyebabkan tayar kenderaan kurang mencengkam diatas permukaan yang basah dan lincin dan sering menyebabkan kemalangan. Ketika salji turun ditahap optima juga kadar penglihatan pemandu juga amat minima dan ianya amat membahayakan pengguna jalanraya (Sila lihat foto disebelah). Pengguna jalanraya perlu memandu dengan perlahan-lahan dan memasang lampu agar lebuh selamat perjalanannya. Jenis tayar juga perlu disesuaikan dengan bentuk bunga tayar khusus untuk keadaan jalan bersalji. Keadaan ini menyukarkan aktiviti harian penduduk tempatan yang dilanda salji sama ada untuk pergi bekerja, kesekolah atau aktiviti harian lain. Lazimnya jika ada ramalan berlaku ribut salji akan diistiharkan cuti umum oleh pihak berkuasa bagi mengelakkan kecelakaan. Pada masa ini jiga sering berlaku masaalah bekalan eletik dimana kabel letik akan diliputi dengan salji yang melekat dan merosakkan aliran kuasa eletrik. Sedangkan bekalan letrik adalah amat perlu untuk menghidupkan 'heater' dalam rumah. Oleh itu penduduk yang dilanda salji perlu mencari alternatif lain untuk memanaskan ruang dalam rumah. Pembersihan litupan saji boleh dilakukan dengan showel, jentera khas dan jentolak salji dijalanraya untuk laluan kenderaan. Jika ribut salji berlaku dalam jangkamasa panjang tentunya ia amat menyusahkan masyarakat setempat.


Dalam sektor perlancongan pula salji amat disukai oleh ramai ahli sukan. Kawasan pergunungan dan tanah tinggi yang ada sajli tutun sering ditunggu-tunggu oleh pemain sukan Ski diseluruh dunia. Antara lokasi sukan ini seperti Saporo Winter Games di Jepun yang dijadikan tarikan ahlii sukan seluruh dunia untuk bermain ski dan sukan lain (Sila lihat foto disebelah). Salji yang turun dikawasan tanah rendah juga sering dimenafaatkan oleh penduduk tempatan sebagai pesta bermain salji. Di kawasan Yamagata di Jepun, mereka mengutip salji untuk disimpan dalam rumah mereka bagi menyejukkan rumah mereka sepanjang musim panas sebagai 'penghawa dingin semulajadi'. Salji yang disimpan ditempat dengan teknologi tradisional yang unik ini juga membolehkan mereka menjimatkan kos letrik sepanjang musim panas. Dalam sektor pertanian salji ini boleh merosakkan tanaman dan juga serangga perosak tanaman. Ini diatasi dengan teknologi rumah kaca atau 'shelter house' dibina bagi mengekalkan tanaman tertentu untuk hidup seperti beberapa jenis sayuran. Rumah PertanianTertutup ini dibina dengan memasang alat pemanas (heater) bagi tujuan menentukan bahawa tanaman masih survive dalam suhu dingin diluar (Sila lihat foto dibawah). Penduduk masih mampu menikmati makanan sayuran segar hasil dari struktur ini walau pun kos adalah lebih tinggi daripada musim lain. Teknologi ini dibuat bagi menghasilkan pasaran khusus (niche market) dan semakin popular dibina. Artikel mengenai salji ini diharap memberi info berguna kepada anda semua. Wasallam!.
SALJI TURUN... AMAT CANTIKNYA...
TIDAK JUMPA... DINEGARA KITA...
RIBUT SALJI... AMAT MERBAHAYA...
PERLANCONGAN..SUKAN SKI DIREKA..

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Taman Cendana, Persimpangan Bukit Beruang,
Bandar Melaka, Melaka,
Malaysia.
(5 RabiulAwal 1437H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...