Support My Blog

Saturday, November 24, 2012

APHID

APHID (Aphis spp) merupakan sejenis serangga dari keluarga Aphididae yang terdapat semenjak beratus tahun dahulu yang merosakan tanaman terutama tanaman makanan. Aphids adalah serangga dari kumpulan Hemiptera. Aphid juga mempunyai beribu-ribu spesis diseluroh dunia yang mana kebanyakannya adalah kategori serangga perosak dan juga pembawa lebih dari 200 jenis virus penyebab penyakit tanaman. Di Malaysia aphid berwarna hijau adalah jenis yang paling lazim dijumpai terutama dibahagian pucuk dan bawah daun yang diserang aphid. Aphid dari segi peranannya adalah serangga yang menghisap air sap tumbuhan pada sel-sel yang masih lembut seperti pada daun, pucuk muda, bunga, buah muda dan juga bahagian batang yang masih lembut. Malam Ahad ini saya menulis dalam 'Anim Agro Technology' artikel mengenai Aphid untuk dijadikan bahan bacaan dan rujukan anda semua.


Aphid yang mempunyai badan lembut dan berbentuk seperti buah 'pear' berukuran sekitar 2 - 3 mm (Lihat foto sebelah). Dibeberapa negara lain warna aphid adalah daripada hijau terang kepada hijau gelap, kekuningan, pink, coklat atau kehitaman bergantung kepada keadaan lokaliti dan persekitaran. Aphid mempunyai sesungut (antennae) dibahagian kepala dan mempunyai 3 pasang kaki untuk bergerak. Aphid mempunyai alat penyedut dibahagian kepala untuk menyedut air sap dari 'sel phloem' tumbuhan yang dipanggil sebagai 'stylets'. Alat ini akan menyucuk sel lembut tumbuhan dan menyedut air sap keluar. Perpindahan virus berlaku ketika proses menyedut air ini dimana stylet tersebut akan memasukki sel-sel baru yang masih belum tercemar. Penyakit kerinting cili oleh virus CMV sering disebarkan oleh aphids yang terdapat pada pokok cili.


'Stylet' menghisap air sap.
Kebanyakan aphid hanya menghisap air sap dari phloem tumbuhan daripada satu jenis tumbuhan sahaja. Contohnya jika ia tinggal di pokok melon, maka ia akan menghisap pokok melon sahaja walau pun terdapat pokok cili disekitarnya. Aphid bergerak dengan menggunakan kakinya dari satu lokasi kesatu lokasi yang lain bagi menghisap air sap tumbuhan. Dibahagian bawah daun atau di bahagian pucuk tumbuhan yang terlindung dari matahari dan air hujan, aphid akan berkumpul dan bertelur yang melekat pada lai daun. Kaedah pembiakan aphid adalah unik dimana ada aphid betia yang banyak dalam populasi akan bertelur diantara 40 - 60 biji. Telur ini akan menetas menjadi nim (nymph) sebelum ia menjadi dewasa dalam beberapa hari sahaja. 


Kesan serangan aphid pada tumbuhan adalah serius sejak beribu-ribu tahun dahulu. Bahagian sel yang diserang akan rosak dimana sel-sel ini terencat pertumbuhannya. Jika kadar serangan pada tahap teruk, pokok boleh mati. Kesan paling teruk apabila aphid yang menyebarkan virus perosak menyerang tanaman tanpa diketahui diperingkat awal. Kawalan aphid ada pelbagai cara dengan kaedah kawalan bersepadu (Intergrated Pest Management) seperti menggunakan varieti yang tahan penyakit, kaedah giliran tanaman, penggunaan pemangsa semulajadi (natural predator) dan penggunaan racun kimia. Serangga seperti LadyBird didapati memakan telur dan aphid dewasa pada keadaan semulajadi. Pemerhatian juga menunjukkan bahawa ada semacam simbiosis diantara keujudan aphid dengan semut. Semut memang suka makan aphid dan telur aphid yang mengandungi air sap yang manis. 

NAMANYA APHID.... HIJAU WARNANYA....
BADAN LEMBUT .... AIR SAP DISEDUTNYA...
POKOK ROSAK ... PERLU DIKAWALNYA... 
KENALI APHID .... KAWAL KEUJUDANNYA...

By,
M Anem
Senior Agronomist
Tapak Ekspo, MAEPS,
Serdang, Selangor,
Malaysia.
(10 Muharram 1434H)       

    

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...