Cajanus cajan var. cajan merupakan satu spesis dari kumpulan Cajanus spp. yang ditanam untuk pengeluaran bagi mendapatkan biji. Kacang ini mempunyai dua jenis kultivar yang ditanam iaitu kultivar jangkapanjang atau sederhana yang matang dalam masa 9-11 bulan dan kultivar yang matang jangkamasa pendek 3-4 bulan sahaja. Oleh kerana tanaman ini ditanam sebagai tanaman selingan dan pemberian baja, pengairan, racun serangga dan kawalan penyakit adalah pada paras minima, maka penghasilan juga agak rendah iaitu kira-kira 700 kg sehektar. Terdapat satu jenis Cajanus yang di tanam di Afrika dimana ianya tumbuhan herba berkayu yang umur jangkahayatnya 3-4 tahun. Jenis ini berbuah selepas setahun dan seterusnya pada tahun ketiga dan keempat sebelum ditanam semula. Akar pokok jenis ini adalah akar yang dalam dengan mempunyai bintil akar. Batangnya tumbuh menegak dengan ketinggian sehingga 1 meter (jenis renek)sehingga 4 meter (Jenis giant). Batang berbentuk segitiga dan berbulu. Daunnya berwarna hijau gelap dibahagian atas dan kelabu pucat dibahagian bawah.
Daun utama bersaiz sehingga 15 cm panjang dengan tangkai daun yang panjang. Bunga dikeluarkan dengan warna kuning atau kemerahan diatas tangkai berasingan dengan tangkai daun. Kelopak bunga mempunyai 4 bahagian dimana bahagian atas terbentuk 2 kelopak yang lebih besar dari kelopah bawah. Kelopaknya pula kadang-kadang berwarna kuning emas atau kadang-kadang ada jalur merah. Terdapat lebih dari 10 stamens yang 'diedelphous' dengan stigma yang ada satu filamen pendek. Pendebungaan dibantu oleh serangga seperti semut dan lebah dimana ini membentuk 20% berlakunya pendebungaan bersilang (Cross pollination).
Buah kacang (pods) berbentuk lurus , berketak2 dan leper dengan berbulu berukuran 4-5 cm panjang sehingga sepanjang 10 cm. Terdapat antara 3-4 biji kacang dalam pod tersebut walau pun terdapat sehingga 8 biji (jarang2). Terdapat banyak kepelbagaian dalam saiz dan warna kacang pigeon pea ini dari yang oval, spherical, putih, coklat, merah atau kehijauan. kacang yang telah dikutip dan dikeringkan disimpan dalam bekas untuk tujuan penyimpanan dan ekspot.
Kegunaan pigeon pea adalah untuk buat dhal di India dan juga di proses untuk di buat tepong bagi kegunaan Vegetarian. kandungan protin yang tinggi meyebabkan ianya sesuai bagi vegeterians. Kacang yang masih muda dimakan di India dan Ethiopia sebagai sayuran yang di makan sebagai makanan penting. Begitu juga dengan pucuk muda yang boleh dijadikan sebagai sayuran hijau. Di hawai dan Repulik Dominica kacang ini ditanam untuk di tinkan dan di jual. Di beberapa negara seperti Trinidad, Tobago, Dominica republic dan kawasan sekitarnya kacang pea yang di campur dengan nasi iaitu makan yang diberi nama 'moro den guandules' merupakan kebangaan mereka. Tanam ini dijadikan 'pests host' di Thailand. Tumbuhan ini menghasilkan baja hijau (green manure) sebayak 40 kg baja Nitrojan dalam tanah setiap musim untuk menyuburkan tanah. Adakah anda ada menanam atau mengenali tanaman Cajanus cajan di Malaysia?
PIGEON PEA...NAMA DIBERI....
TANAMAN TAK PENTING..INDIA MARI...
DAH BACA ARTIKEL...FAHAM HARI INI...
TAK MENGAPA..ILMU DICARI....
By,
M Anem
Kuala Lipis
Pahang
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.