Support My Blog

Sunday, December 26, 2010

KOBIS CINA

KOBIS CINA (Brassica rapa Linn) atau di panggil sebagai "Chinese Cabbage" merupakan sejenis sayuran daun dari keluarga CRUCIFERAE yang ditanam di Malaysia. Sayuran ini berasal dari negara China dan merupakan hasil biakbaka semenjak tahun 1600 dulu dan kini ditanam diseluroh dunia sebagai sejenis sayuran sawi yang rangup, lembut apabila di celur atau dipanaskan dan sesuai untuk dijerukkan. Nama lain bagi kobis cina seperti petsai , kobis china (Malaysia; Indonesia), Kapis (Papua New Guinea), pkakkat khaoli ; phakkat khaoyai (Thailand), pe-chaay (Cambodia), wong bok (Filipina), kaad chin (Laos) dan macam2 lagi. Penulis kali ini berkongsi maklumat mengenai tanaman Kobis Cina berdasarkan pembacaan, rujukan, pengalaman dan pemerhatian sebagai seorang pegawai pengembangan pertanian hampir 30 tahun.


Tanaman Kobis Cina (chinese cabbage) ini luas di tanam di China (300,000 ha/tahun atau 27% pengeluaran dunia ), Jepun (45,000 he/tahun), Korea (53,000 ha/tahun) dan Taiwan 8,000 ha/tahun). Di Asia Tenggara keluasan tanaman ini telah meningkat kerana telah ada kultivar baru yang sesuai dengan kaeadaan tropika terutama benih yang diimpot dari China dan Taiwan. Kajian menunjukkan setiap 100 gram kobis cina mengandungi 95 g air, 1.2 g protin, 0.2 g lemak, 2.2 g kabohiderat, 0.5 g serat, 49 mg Kalsium, 0.7 mg Ferous dan 38 mg Vitamin C tetapi cuma 65 kJ tenaga.


Terdapat beberapa kultivar kobis cina iaitu jenis seperti sawi (daun dan batang) dan jenis Rosset (Lihat foto diatas sekali). Tanaman ini ditanam menggunkan biji benih yang bercambah selepas 3-5 hari disemai. Benih yang dibeli adalah Benih Hibrid diimpot dari luar negara dan mempunyai kadar percambahan yang sangat tinggi. Dua cara meyemai biji benih adalah dengan cara menyemai dalam 'seed tray' yang mengandungi media 'cocopeat' campur atau tabur terus benih diatas batas tanaman. Apabila benih berumur 3-4 minggu atau ada 5-8 helai daun ubah keladang dengan jarak tanaman 30-50 cm x 30-50 cm. Kepadatan tanaman kobis cina sebanyak 30,000 pokok sehektar. Jika benih ditabur terus diatas batas buat penjarangan pada jarak sama.


Tanaman kobis cina perlukan pengairan yang sempurna dan banyak. Akar tanaman ini cuma sedalam 30 cm dalam tanah dan sistem pengairan renjis atau kabus perlu pastikan lingkungan 30 cm sahaja dapat air dengan kelembapan diperlukan 65-85% dikawasan kebun. Ada petani yang menggunakan sungkupan untuk mengawal rumpai tetapi di Malaysia lazimnya menggunakan racun 'pre-emmergence'. Pembajaan dengan NPK pada kadar 150 kg/ha N, 50 kg/ha P dan 100 kg/ha K dibuat selepas 10-14 hari menanam jika tabur terus dan 14-10 harii jika disemai dahulu. Tambahkan baja organik dengan kadar 100 g sepokok untuk tingkatkan kesuburan tanah. Penggunaan baja daun (Foliar fertilizer) dijalankan bagi meningkatkan kesuburan tanaman.


Tanaman kobis cina banyak menghadapi serangan penyakit dan perosak. Antara penyakit adalah Reput Batang (Ervinia cartovora) yang banyak merugikan petani dan juga Penyakit Kulapuk Berdebu (Peronospora parasitica) yang juga serious ketika cuaca lembab. Penyakit lain seperti Bintik Daun (Alternaris spp), Reput Pangkal (Plasmodiaphora brassicae) dan Penyakit Rosak Pucuk. Kawalan dijalankan dengan menggunakan racun kimia, penggiliran tanaman, gunakan varieti rintang dan musnahkan patogen pembawa.


Serangga yang menyerang kobis cina seperti Kupu2 Plutella (Plutella xylostella) yang merupakan ancaman utama tanaman ini terutama di musim kering.Telur plutella akan menetas dimana larvanya akan makan sawi hijau dengan kadar kemusnahan yang teruk. Kawalan menggunakan Bacillus thuringiensis dapat membantu mengawal serangan ulat ini. Penggunaan sistem sprinkler juga membantu mengurangkan populasi. Ulat Perosak Kobis (Hellula udalis) juga menyerang sawi putih dan juga serangga lain seperti Kumbang Pemakan Daun (Phylloreta striolata) dan Serangga Aphid (Aphid spp).

Penuaian dijalankan dengan memetik bahagian 'head' yang telah matang dengan memotong pangkal menggunakan pisau. Pemerhatian mendapati purat hasil kobis cina adalah sebanyak 10 - 60 metrik tan sehektar. Anggaran berat setiap biji kobis cina adalah lingkungan 0.5-4.5 kg sebiji bergantung kepada kultivar dan pengurusan. Buang bahagian luar daun sebelum dibungkus dengan kertas suratkhabar untuk dihantar ke pusat pengumpulan hasil. Kobis cina tahan maksima 1 minggu dalam pasaran tanpa bilik sejuk.By
M Anem
Ptjaya

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...