Support My Blog

Wednesday, March 2, 2016

BAGAI AYAM DIASAK MALAM

BAGAI AYAM DIASAK MALAM adalah satu peribahasa lama yang membawa maksud 'Tidak ada daya upaya lagi'. Apakah dan bagaimana peribahasa ini dicipta oleh bijak pandai bahasa orang kita dulu-dulu dan kenapa ia dibuat?. Ini adalah perkara yang saya akan bincang kali ini sebagai satu daripada tajuk artikel teknologi pertanian dalam usaha cuba mengulas kekayaan peribahasa atau bidalan melayu ini untuk artikel ke 3,689. Ayam adalah haiwan jenis burung (Birds /Avians) yang berkaki dua yang berkepak dan berparuh. Terdapat banyak jenis Ayam (Galus galus domesticus) iaitu haiwan daripada keluarga Phisianidae dengan populasi sebanyak 24 billion setahun diseluruh dunia. Pada masa dulu orang kampong hanya kenal Ayam Kampong dan Ayam Hutan tetapi kini maysarakat moden hanya kenal 'ayam karen' atau apa yang dimaksudkan dengan Ayam Pedaging dan Ayam Penelur. Daging Ayam merupakan daging dan sumber protin yang paling penting dalam kehidupan rakyat Malaysia dan penduduk dunia lain. Ia diperlihara secara komersil dengan sistem terbuka atau sistem tertutup untuk pasaran domestik dan eksport. Penulis telah pun membuat rujukkan dengan Laporan Agromakanan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani 2014 dimana ia ada menyatakan yang perkapita pengambilan daging ayam rakyat Malaysia sebanyak 35 kg seorang setahun dan pengambilan telur ayam pula sebanyak 295 biji seorang setahun. Ini menunjukkan bertapa pentingnya industri ternakan ayam di Malaysia. Rangkaian Restoran Kentucky Fried Chicken (KFC) menghidangkan daging ayam goreng sebagai menu utamanya yang sangat popular dengan rangkaian diseluruh dunia. Ayam kampong biasanya diternak secara bebas berkeliaran mencari makan disekeliling rumah dan bila malam hari akan masuk reban. Reban ayam selalu berada dibelakang rumah akan diletakkan beberapa kayu untuk ia tidur bertenggek. Ayam ini akan masuk reban sendiri pada waktu petang dan keluar pada esok paginya. Oleh itu orang tua saya dahulu hanya akan tangkap ayam untuk disembelih pada malam hari kerana ia mudah ditangkap. Artikel petang Ahad ini sambil menonton Perlumbaan Motor Cup-Prix Petronas di TV1 saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai peribahasa bagai ayam diasak malam untuk dibincangkan dan perkra berkaitan haiwan ayam dengan peribahasa ini.


Rekod daripada Kementerian Pertanian dan Jabatan Perkhidmatan Veriterinar (JPV) menunjukkan terdapat seramai 43,310 penternak Lembu dan 3,925 penternak Kerbau yang terlibat dalam industri ini sama ada berskala besar, sederhana dan berskala kecil. Penternak kambing atau bebiri pula direkodkan ada sebanyak 25,509 orang sementara jumlah penternak Ayam seramai 76,925 orang, penternak itik seramai 8,779 orang dan penternak babi seramai 887 orang. Pada keselurohannya negeri Kelantan merupakan negeri paling ramai bilangan penternak lembu iaitu seramai 26,186 orang tetapi kebanyakannya adalah penternak yang berskala kecil-kecilan mempunya kurang dari 5 ekor lembu diikuti dengan Negeri Terengganu seramai 5,283 orang. Negeri Johor merupakan negeri paling banyak menyumbang sektor ternakan negara terutama dalam Ternakan Ayam (Lebih 60 juta ekor setahun), Ternakan Kambing (70,000 ekor/ tahun) serta jumlah sembelihan lembu dan kambing di Malaysia. Industri Ternakan Ayam / Itik di Malaysia merupakan industri yang paling utama didalam sektor ternakan. Sebanyak 225,789,620 ekor ayam atau ringkasnya 225 juta ekor ayam dikeluarkan pada 2010. Populasi itek pula sebanyak 7.927 juta ekor. Daripada jumlah tersebut sebanyak 1.295 juta metrik tan daging ayam dan juga daging itek dihasilkan dengan nilai sebanyak RM 5.776 billion. Permintaan dan penggunaan daging ayam di Malaysia adalah sebanyak 1,013 jut mt setahun berbanding dengan bekalan sebanyak 1.295 mt/setahun bermakna negara mempunyai lebihan bekalan daging ayam pada tahun 2010. Hampir 30% kawasan pengeluaran ayam di Malaysia adalah Johor dengan sebanyak 60.1 juta ekor setahun diikut i oleh Negeri Sarawak (32 juta ekor) dan Perak (18.8 juta ekor). Tidak ada laporan mengenai aktiviti penternakan ayam di Wilayah Persekutuan. Pengeluaran Telur dinegara kita mencapai9.826 billion biji pada tahun 2010 iaitu jika dibanding cuma sebanyak 7.38 billion biji pada tahun 2005. Jika dikira dari segi berat pula adalah sebanyak 540,000 metrik tan yang bernilai RM 2.4 billion. Kadar penggunaan telur di Malaysia adalah sebanyak 8.515 billion biji setahun dan ini bermakna kita mengekspot telur sebanyak 1.3 billion biji telur setahun. Telur ayam dijual dengan harga runcit mengikut gred iaitu Gred A (32 sen/biji), Gred (31 sen/biji), Gred C (30 sen/biji) sementara telur itek dijual pada harga 55 sen sebiji (Gred Besar) dan 50 sen sebiji (Gred Sedang). 


Ayam memang tidak dapat melihat dalam keadaan yang gelap. Mata ayam adalah jenis mata bebentuk bulat sepasang dibahagian kiri dan kanan (Sila lihat foto disebelah). Mata Ayam memang tidak melihat apa-apa dimalam hari tetapi ia mempunyai deria lain mengesan musuh yang mendekati reban ayam sama ada musang, ular atau pencuri dan menghasilkan bunyi kuat yang kita mudah dengarnya di malam hari. Apa lagi maka angkat senapang dan pergi ke reban ayam kemudian disuluh dengan lampu picit dan bedil sahaja musang atau ular yang datang. Ini merupakan kehidupan penulis dikampong zaman dulu yang masih segar dalam ingatan. Memang benar ada peribahasa kata 'bagai ayam diasak malam' iaitu tiada upaya lagi boleh dibuat dalam keadaan tertentu. Bertawakallah. Dalam kes lain penulis membawa kepada bidalan 'Rabun Senja' atau 'Rabun Ayam' dimana dalam bahasa perubatan dinamakan sebagai Nyctalopia. Penyakit ini adalah keadaan mata yang tidak mampu melihat dalam keadaan yang redup. Rabun senja kadang kala disebut rabun ayam kerana aduan yang sering dirasakan pesakit waktu senja atau menjelang malam. Orang yang sedang menjalani rawatan masaalah Glaucoma juga boleh dia mengalami rabun senja sama seperti dimaksudkan. Ini disebabkan kesan atau efek sampingan dari ubat-ubatan glaucoma yang mengakibatkan pupil mata mengecil sehingga mata sukar menangkap sinar.


Penyebab Utama rabun senja atau rabun ayam adalah kekurangan vitamin A merupakan penyebab terbanyak dari rabun senja. Vitamin A merupakan vitamin larut dalam air yang diperlukan tubuhbadan untuk berbagai tujun (Sila lihat foto disebelah). Vitamin A ini akan membantu merubah singnal molekul dari sinar yang diterima oleh retina untuk menjadi suatu pancaran (projection) gambar kepada otak kita. Retinol merupakan organ yang berperanan utama dalam perkara tersebut . Organ retinol bersama dengan bahan rodopsin seterusnya akan dapat membentuk kompleks pigmen yang sensitif terhadap cahaya untuk membuat transmisi signal cahaya kepada otak. Akhirnya maka kekurangan vitamin A di dalam tubuh amat penting untuk kesihatan mata anda. Kekurangan vitamin A diambil boleh menyebabkan kerosakkan kepada organ penglihatan iaitu MATA. Pada umumnya pengambilan vitamin A yang diperlukan tubuh sekitar 5,000 International Unit (IU) sehari. Jumlah vitamin A ini dapat diperoleh dari makanan seperti susu, telur, hati, daging, ayam, sayuran hijau, lobakl, ubi, bayam, brokoli, mangga dan tomato. Kalau rabun senja yang terjadi ini disebabkan oleh rabun jauh maka sebaiknya pergi kekedai cermin mata dan tempah yang sesuai. Bagi megatasi rabun senja yang disebabkan oleh kesan sampingan pengambilan ubat seperti Glaucoma sebaiknya cuba kurangkan atau hindarkan pengambilannya. Akhir sekali adalah cara pembedahan mata (eye surgery) kepada mereka yang menderita katarak dan rabun senja. Begitunya yang penulis dapat rungkaikan dari peribahasa 'bagai ayam diasak malam' yang berkarya dalam masa 2 jam mencari bahan rujukan. Wasallam!...

AYAM KAMPONG... JINAK TABIATNYA...
DISIANG HARI... LIAR IA GERAKNYA...
MALAM HARI.... TAK NAMPAK JADINYA...
JANGAN DIASAK...IA TIADA UPAYA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Precint 11, Putrajaya,
Wilayah Persekutuan,
Malaysia.
(20 Muharam 1437H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...