Support My Blog

Monday, February 26, 2018

INDUSTRI KULINARI - SUMBER KEKAYAAN BARU (Part 4)

KULINARI (Culinary) merupakan satu aspek penting yang disebut oleh Perdana Menteri Malaysia pada 28 September 2017 semasa merasmikan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) tahun 2017 di MAEPS, Serdang, Selangor. Perdana Menteri menyatakan dimana sehingga kini tidak ada mana-mana kementerian yang memberi tumpuan secara spesifik dan khusus dalam merancang secara rapi industri yang mengintergrasikan pengeluaran diperingkat ladang sehingga keperingkat outlet makanan sedia ada seperti Cafe, Restoren, Kenderaan saji (food truck), pandu lalu serta pesanan makanan melalui talian (internet food service). Oleh itu Perdana Menteri telah mencadangkan agar Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Malaysia (MoA) dipertanggungjawabkan untuk menerajui dan membangunkan industri kulinari negara. Perkara ini dibangitkan kembali dalam pembentangan Bajet 2018 di parlimen pada Oktober 2017 menyatakan bahawa peruntukkan diluluskan untuk pembangunan industri kulinari dibawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. Penulis blog merujuk dalam Kamus Bahasa Inggeris ia didefinasikan sebagai 'Culinary (adj) related to cooking. Culinary skill is the skill a person has for cooking. When you say that her culinary skills are excellent, you mean that she is very good at cooking. Attempts to cook are culinary attempts. Culinary delight is the wonderful and enjoyable taste a food has. Trained in the foremost institute of hotel management and culinary art, example words, Anita has culinary expertise that can match that of the best in the country. Her cooking is appreciated by all those who have tasted it. Jamison's culinary skills are limited to making a few simple dishes like an omelet and plain chicken.' Apa pun penulis blog lebih gemar dengan definasi bahasa Malaysia yang bermaksud 'Kulinari adalah satu cabang seni dalam persembahan makanan". Aktiviti seperti ini akan mencipta permintaan keluaran pertanian tempatan yang memberikan menafaat dalam sistem rantaian nilai makanan. Industri ini merupkan satu industri yang mempunyai potensi baik dimajukan di Malaysia. Artikel malam Jumaat ini saya menulis dalam ''Anim Agro Technology'' iaitu Part 4 mengenai halatuju strategik industri kulinari di negara kita yang mempunyai masa hadapan baik untuk rujukkan.

Dalam perancangan untuk tujuan usaha membangunkan industri kulinari negara beberapa perancangan strategik boleh dilakukan. Dalam meneliti potensi ini mungkin sebanyak 7 strategi boleh dilakukan pihak berwajib seperti MoA untuk kulinari. Strategi ini terdiri dari Pembangunan Menu Citarasa Malaysia dan Warisan Asli, Penetapan Standard dan persembahan menu, Pembangunan modiul latihan Kulinari Malaysia, Pemerkasaan usahawan industri kulinari, Pengiktirafan atau akreditasi usahawan industri kulinari, Pengiktirafan atau Akreditasi kepada Chef dan Promosi menu citarasa Malaysia didalam dan diluar negara. Dalam merangka strategi ini memang penting dibincangkan bersama banyak pihak yang berkepentingan dalam industri ini. Pihak penyedia makanan perlu dengan rela hati memberikan resepi makanan yang dikategorikan sebagai makanan Malaysia yang boleh di ketengahkan. Bagaimana negara seperti Thailand mampu membawa makanan seperti Tomyam diperingkat antarabangsa. Kita juga tahu bagaimana Korea mampu memperkenalkan makanan seperti Kimchi dan Rayon (mee seperti mee maggi) keperingkat dunia. Bagaimana Ayam Goreng KFC, Pizza, McDonald Burger, Sphageti dan sebagainya dijadikan makanan antarabangsa. Dimana juga didunia ini jika anda makan ayam goreng Kentucky dan McDonald Burger mempunyai rasa dan kualiti yang sama. Ia berkait dengan kulinari yang mana ada piawaian yang mesti dipatuhi dalam penyediaan makanan tersebut, infra yang sama dan bahan masakan serta SOP masakkan yang juga sama.


Halatuju strategi ke 4 adalah dengan melakukant Pemerkasaan usahawan industri kulinari dimana ia perlu untuk dirancang dengan betul. Pada masa kini usahawan berkaitan segmen penyediaan makanan belum ada organisasi khusus yang menguruskannya. Mereka hanya terlibat dengan Kementerian Kesihatan untuk pemeriksaan kesihatan dan premis perniagaan yang mengikut peraturan serta pihak berkuasa tempatan yang memberi permit perniagaan. Adalah lebih baik jika mereka didaftarkan dengan pihak pendaftar industri kulinri untuk tujuan kawalan, pengiktirafan, kemajuan industri dan sebagainya. Pendaftaran ini akan lebih memudahkan sebarang pemantauan untuk dijalankan. Aspek latihan usahawan dan kaedah pemantauan berkaitan aktiviti industri kulinari memang perlu ditambahbaik dan diselaraskan. Beberapa insentif boleh diujudkan kepada usahawan baru yang telah mendapat latihan dan pengiktirafan ertentu dalam industri ini. Amat penting untuk usahawan ini diperkasakan dengan skim bantuan daripada pihak kerajaan atau institusi kewangan bagi mereka mengembangkan industri kulinari ini.Golongan muda boleh diperkaskan melalui program khusus seperti Agropreneur Muda Industri Kulinari dan menjadikan mereka usahawan muda berwibawa.


Halatuju seterusnya ke 5 adalah dengan melakukan dengan apa yang dinamakan sebagai Pengiktirafan atau akreditasi usahawan industri kulinari. Walau pun kini ada juga beraku proses pengiktirafan atau akreditasi usahawan kulinari tetapi ia belum tersusun. Usahawan kulinari ini perlu diberikan pengiktirafan oleh pihak berkuasa agar mereka dapat mempromosikan dengan lebih baik segmen mereka. Langkah TV3 dalam program-program hebat seperti  ''Jalan-jalan Cari Makan'' atau JJCM pada penulis blog merupakan salah satu pengiktirafan kepada usahawan dalam industri kulinari ini. Selain daripada itu rancangan ini memperkenalkan seseorang usahawan dalam industri makanan ini ianya juga memberikan kelebihan untuk pengunjung datang ke premis mereka setelah tahu. Kini dalam lamanweb boleh digunakan secara sistematik yang diuruskan oleh pihak kerajaan atau swasta didalam usaha memberikan pengiktirafan usahawan kulinari. Beberapa pertandingan dalam TV Astro dalam siri rancangan ''Jaguh Kampong'' juga perlu terus diperhebatkan. Rancangan ini selain daripada mencari resepi terbaik masakan daripada kampung juga memberikan pengiktirafan kepada usahawan kulinari cuma ia perlu di naiktaraf dengan lebih meluas. Konsep seperti ini perlu dilakukan dari peringkat akarumbi sehingga kepada peringkat atasan. Sila baca sama artikel berkaitan industri kulinari dalam Part 1, Part 2, Part 3 dan Part 5. Semuga semua pembaca blog anim agro technology menapat info berguna dari tulisan saya. Wasallam!!!.
INDUSTRI KULINARI... PM UMUMKAN...
SUMBER KEKAYAAN BARU.. PASTIKAN...
BANYAK MANAFAAT... DILAKSANAKAN...
MOA TERAJUI...PASTI MEMBERI KESAN...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 1530, Hotel Zenith,
Kuantan, Pahang, 
Malaysia.
(3 JamadilAkhir 1439H).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...