Support My Blog

Wednesday, April 29, 2015

GULA MERAH - APA DIA?

GULA MERAH atau  MOLASES merupakan produk hasil sampingan daripada proses membuat gula tebu yang memang sering digunakan dalam penyediaan makanan, serta sektor pertanian lain seperti penternakan dan banyak lagi. Ramai orang mingkin kelisu antara Gula Merah, Molases, Gula Melaka, Gula Melaka Tiruan, Gula Kabong dan beberapa produk lagi. Gula merah merupakan bahan yang banyak tenaga (energy) yang diperlukan kaya dengan tenaga. Gula merah dari gula tebu mengandungi 25-40% sukros yang boleh dijadikan sumber tenaga tetapi rendah kandungan protein iaitu sekitar 3% sahaja. Kajian makmal menunjukkan kandungan abu adalah sebanyak 8-10% yang terdiri daripada Kalium (K), Kalsium (Ca), Klorin dan juga garam Sulfat. Walau pun ia nampak lembap tetapi lazimnya kandungan air dalam gula merah sekitar 25% sahaja. Nama gula mesti dikaitkan dengan kemanisan yang boleh diukur dengan unit Brix (diunit dalam % kemanisan). Bergantung kepada kualiti kadar kemanisan gula melaka sekitar 7 - 16 %Brixs dan sering digunakan sebagai penyedap makanan seperti kuih muih atau makanan untuk ternakan haiwan (ruminan). Bagaimana pun kadar kemanisan dan kualiti gula merah sangat berbeza mengikut sumber asas semasa pembuatan gula merah. Kita di Malaysia sering kenal dengan gula merah daripada kilang tebu dan agak jarang jumpa molases dari jagung, soya, beet, citrus dan bijirin lain. Artikel malam ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai gula merah dan kegunaannya dalam kehidupan harian dan sektor pertanian.


Gula Merah lazimnya terbahagi kepada dua jenis iaitu ikut warna seperti Warna Light atau pun 'Dark brown'. Biasanya gula merah yang ada warna yang lebih gelap mempunyai rasa gula perang yang lebih kuat. Gula perang ini selalunya mempunyai tekstur yang kasar dan selalunya perlu dikisar supaya ia lebih halus untuk dijadikan bahan ramuan membuat kuih atau makanan lain. Apabila teksturnya halus maka gula merah akan mudah dipukul bersama mentega untuk membuat kuih, biskut atau kek. Gula perang pula selalunya akan digunakan untuk membuat biskut seperti cip coklat, biskut halia, kek buah-buahan dan lain-lain yang memerlukan rasa gula yang lebih kuat. Antara kuih yang paling popular menggunakan gula sebagai asas penting adalah seperti Kuih Kasui, Apam, Kuih Lompang, Kuih Lepat, Kek Kukus dan banyak lagi. Kegunaan gula merah dalam membuat makanan merupakan satu kegunaan yang memberikan kelebihan citarasa makaan.


Gula Merah atau Molases yang dihasilkan daripada tebu mengandungi antara 25 0 40% kandunga gula sukrosa dan kandungan protin hanya 3% tetapi mempunyai kandungan bakteria sekitar 8 - 10%. Lazimnya kandungan air pula sekitar 25% sahaja. Ia merupakan sumber bahan mineral yang baik seperti kandungan Ca, K, Cl dan Garam Sulfat tetapi kandungan vitamin yang rendah sahaja. Tahap kemanisan molases ini berbeza-beza mengikut sumber bahan tetapi untuk molases dari tebu adalah sekitar 15% Brix (Unit digunakan untuk mengukur tahap kemanisan). Bagi molases daripada bahan lain seperti jagung dsb julat perbezaan adalah sekitar 1.5 - 1.9% sahaja. Molases ini merupakan sumber terbaik didalam penyediaan makanan ternakan dimana ia memberikan rasa manis kepada Silaj (silage) yang disediakan dan haiwan ternakan terutamanya jenis ruminan amat menyukainya. Ia diberikan kepada ternakan seperti lembu, kambing , arnab, ayam dan sebagainya. Ia juga digunakan sebagai makanan haiwan dalam bentuk pelet sekitar 15% kandungan dalam formulasi tersebut. Kilang memproses makanan haiwan memang menjadikan molases sebagai salah satu bahan penting dalam penyediaan makanan haiwan.


Gula Merah atau Molases juga amat signifikan dalam penyediaan kompos dan penyediaan Effective Microbes (EM) dimana ia mampu meningkatkan aktiviti mikrob. Ia digunakan sebagai salah satu komponen penting dalam penyediaan larutan EM dan Bokasi. Sebagai contoh bagi menyediakan bokasi bahan diperlukan seperti Bahan Organik (Najis Ayam/ Kambing/ Lembu) sebanyak 800 kg,
Dedak Padi (50 kg), Sekam Padi (150 kg), Gula Merah 1/4 atau Molases (1/2 liter), EM-4 1 liter dan bahan air pada jumlah secukupnya (kadar air 30 - 40 %). Cara membuatnya dengan melarutkan EM-4 dan gula merah ke dalam air. Kemudian baja organik sekam dan dedak dicampur secara merata. Siramkan larutan EM-4 secara perlahan-lahan ke dalam adunan secara merata, sampai kandungan air adunan mencapai 30%. Bila adunan dikepal dengan tangan dan air tidak keluar dari adunan dan apabila kepalan dilepas maka adunan akan segar atau tidak pecah. Adunan tersebut akan diggaulkan membusut di atas lantai simen yang kering dengan ketinggian 15-20 cm. Kemudian ia perlu ditutup dengan karung guni selama 3-5 hari. Pertahankan suhu longgokkan adunan 40-50 C kemudian baru dibuka karung guni. Suhu yang tinggi akan mengakibatkan bokashi menjadi rosak kerana terjadi proses kerosakan (Busuk baunya). Pemeriksaan suhu dilakukan setiap 5 jam. Setelah 4 hari selalunya produk BOKASHI telah selesai proses pereputan telah siap digunakan sebagai baja organik. Penggunaan gula merah dalam penyediaan bokashi adalah signifikan untuk mempercepatkan aktiviti ini. Wasallam!.GULA MERAH... MANIS SEKALI....
PRODUK MOLASES...IA SAMA...
WARNA COKLAT...KAYA TENAGA...
PERTANIAN....SERING DIGUNA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 325, Grand Court Hotel,
Jalan Maharajalela,
Teluk Intan, Perak,
Malaysia.
(4 Safar 1436H)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...