Support My Blog

Tuesday, August 14, 2012

BELALANG - PEROSAK TANAMAN

BELALANG adalah sejenis serangga dari Sub-Order Caelifera dan Order Orthroptera yang mudah didapati disekeliling kita terutama apabila suhu telah mulai panas. Terdapat banyak jenis belalang yang kita boleh jumpai di keliling kita dengan pelbagai saiz, warna, bentuk dan juga tabiatnya. Semasa saya dalam pembelajaran di universiti dulu , dimaklumkan yang keujudan belalang banyak dikaitkan dengan kerosakan tanaman terutama pada bahagian daun dan kadang-kadang pada batang yang dimakan oleh serangga tersebut. Belalang lazimnya aktif dalam cuaca panas kerana ianya adalah berdarah sejuk. Pembacaan dari wikipedia menunjukan sejenis belalang di Benua Afrika yang dipanggil sebagai Belalang Juta (Schictocerca gregaria) mampu menyerang tumbuhan dengan memakan bahagian daun, batang, buah, benih malahan keseluruhan bahagian sehingga musnah teruk. Antara tanaman yang mudah diserang belalang jenis ini seperti tanaman bijirin seperti jagung, millet, gandum serta tanaman lain seperti semua jenis sayuran, buah-buahan malahan pokok ornamental. Saya dulu memang pernah makan belalang kunyit yang digoreng ketika zaman remaja kerana belalang memang haiwan yang halal dimakan apabila perlu. Petang Ahad ini saya menulis mengenai belalang dalam 'Anim Agro Technology' untuk di kongsi bersama dengan pembaca blog.


Struktur Anatomi Belalang agak berbeza dengan Anatomi Cengkerik (Cricket), Semut dan juga serangga lain. Belalang mempunyai 3 bahagian badan iaitu Kepala, Thorax (Badan) dan Abdomen (Rujuk foto sebelah). Paling ketara belalang adalah mempunyai sepasang Sesungut (Anthenae) di bahagian kepala yang banyak fungsi. Sepasang mata kompoun dan mulut juga berada dibahagian kepala. Dibahagian Badan (Thorax) pula terdapat sepasang kepak (1-3 lapisan kepak), 3 pasang kaki dimana kaki paling belakang bersaiz lebih besar untuk membuat loncatan dengan kuat sebelum terbang atau ianya merupakan organ pergerakan paling cekap. Dibahagian abdomen terdapat organ isi perut dan ianya berketak-ketak serta mempunyai organ pembiakan dan organ perkumuhan. Apa yang saya perhatikan tentang keunikan belalang adalah kemampuannya untuk menggunakan sepasang kaki belakang untuk melompat dan lazimnya mempunyai duri tajam sebagai alat pertahanan bagi belalang. Bunyi belalang dihasilkan oleh sepasang femur dibelakang kepak yang bergesel dipanggil sebagai 'stridulas'. Bunyi nyaring ini menjadi kegemaran kepada peminat alam semulajadi (Natural activists)


Belalang kebanyakannya adalah serangga jenis POLYPHOGUS iaitu memakan banyak bahagian pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan dalam satu hari. Bagaimana pun kajian saintis mendapati terdapat sekitar 8,000 spesis belalang dari jenis MONOPHOGUS iaitu hanya makan sejenis tumbuhan spesis perumah sahaja. Cara belalang makan adalah dengan mengigit, memotong dan mengoyakan tisu daun atau kulit tumbuhan menggunakan giginya yang tajam dan menelannya. Cecair serta Enzim dari perut akan bercampur dengan makanan untuk di tukar kepada tenaga dan tahi belalng akan dikeluarkan melalui anus. Kajian menunjkkan bahagian perut (midguts) mengeluarkan cecair seperti Protase, Lipase, Amylase dan Invertase sebagai enzim bagi proses penghadaman bergantung kepada spesis belalang.


Kitaran Hidup Belalang mempunyai 3 peringkat iaitu Peringkat TELUR (Egg), Peringkat NIM (Nymph) dan Peringkat DEWASA (Adult). Telur belalang yang lazimnya berbentul lonjong atau bulat dalam kapsul akan menetas dalam masa 2 minggu sehingga menjadi Nim. Peringkat nim mengambil masa selama 4 - 7 minggu untuk menjadi belalang dewasa. Belalang dewasa adalah peringkat dimana ianya akan memakan daun tumbuhan dan memusnahkan tanaman. Terdapat juga laporan beberapa spesis belalang diperingkat Nim yang mampu merosakkan tanaman. Jangkamasa kitaran hidup belalang sekitar 2 - 4 bulan bergantung kepada spesis dan persekitaran. Keadan yang sesuai untuk belalang membiak dimana cuaca sesuai, cukup makanan dan populasi spesis yang cepat membiak. Bagaimana hendak mengawal belalang dari merosakkan tanaman?. Apakah jenis kawalan yang sesuai untuk belalang? Adakah semua belalang memusnahkan tanaman kita? Bagaiman hendak mengenali spesis belalang yang ada disekitar kita? Apakah kaedah terbaik atau menu menyediakan hidangan belalang?...Bersambung

NAMANYA BELALANG... GRASSHOOPER SAMA JUGA....
BERKAKI ENAM .... MELOMPAT JAUH MEMANG DIDUGA...
MEROSAKAN TANAMAN...MAKAN DAUN DAN BUNGA...
BOLEH DI GORENG DAN DIMAKAN...SIAPA SUKA...

By,
M Anem
Kuala Nerang, Kedah,
Malaysia.
(19 Ramadan 1433H)       


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

THANK YOU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...