
Bagaimana kita nak Buat Jeruk Buah Kedondong?
Buah Kedondong (Spondalis dulcis) merupakan sejenis buah tempatan yang berbuah sepanjang tahun dengan pengurusan yang baik. Terdapat seluas lebih 150 hektar tanaman kedondong di Malaysia yang ditanam secara komersil atau secara suka-suka keliling rumah. Rasa buah kedondong adalah sangat masam dan selain daripada di makan segar ianya sesuai untuk di buat jeruk (Pickle). Artikel ini ditulis berdasarkan pengalaman penulis yang memberikan khidmat nasehat mengenai proses membuat jeruk di Segamat beberapa tahun lalu.




Ringkasan Cara-cara buat Jeruk Kedondong.
1. Kupas, basuh dan tuskan buah kedondong -
2.rendam dalam air garam semalaman.
3. Bilas buah kedondong dan tuskan.
4. Masak air - masukkan gula pasir, gula kabung dan garam halus.
3. Bilas buah kedondong dan tuskan.
4. Masak air - masukkan gula pasir, gula kabung dan garam halus.
5. Kemudian sekali masukkan cili padi (Jika mahu).
6. Bila air gula dah sejuk, tuangkan ke dalam bekas buah kedondong. biasanya saya masak air gula ni 3 jam sebelum langkah ke 2 supaya bila kita dah siap toskan buah maka air gula dah cukup sejuk
7. Simpan dalam peti sejuk - seelok-eloknya biarkan 2 hari baru dinikmati.
TANAM KEDONDONG....DIBUAT JERUK...
PROSESNYA MUDAH... KERJA TAK TERUK...
MAKAN SENDIRI ... DIJUAL PUN BOLEH...
MAKAN JERUK... KAWAN TAK TOLEH...
Related articles:
1. Buat Jem Rambutan (Klik disini)
2. Bengkel Teknologi Nenas (Klik disini)
3. Proses Buah Naga (Klik disini)
4. Wheel Barrow (Klik disini)
By
M Anem
Dulu Suka Jeruk
Segamat, Johor,
Malaysia
Julai 2010
6. Bila air gula dah sejuk, tuangkan ke dalam bekas buah kedondong. biasanya saya masak air gula ni 3 jam sebelum langkah ke 2 supaya bila kita dah siap toskan buah maka air gula dah cukup sejuk
7. Simpan dalam peti sejuk - seelok-eloknya biarkan 2 hari baru dinikmati.
TANAM KEDONDONG....DIBUAT JERUK...
PROSESNYA MUDAH... KERJA TAK TERUK...
MAKAN SENDIRI ... DIJUAL PUN BOLEH...
MAKAN JERUK... KAWAN TAK TOLEH...
Related articles:
1. Buat Jem Rambutan (Klik disini)
2. Bengkel Teknologi Nenas (Klik disini)
3. Proses Buah Naga (Klik disini)
4. Wheel Barrow (Klik disini)
By
M Anem
Dulu Suka Jeruk
Segamat, Johor,
Malaysia
Julai 2010
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.